Έρευνα: Ρωσική εκστρατεία επηρεασμού της κοινής γνώμης online μέσω σχολίων σε ΜΜΕ

Για μεγάλης κλίμακας ρωσική επιχείρηση επηρεασμού της κοινής γνώμης μέσα από σχόλια σε δυτικά ΜΜΕ κάνει λόγο νέα έρευνα.
Εκστρατεία επηρεασμού που εστίαζε στα σχόλια σε μεγάλες ιστοσελίδες.
AP
2'

Στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης επηρεασμού της κοινής γνώμης γίνονταν αναρτήσεις σχολίων σε δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ online προς υποστήριξη ρωσικών συμφερόντων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το Crime and Security Research Institute του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ διαπίστωσε ότι 32 γνωστές ιστοσελίδες σε 16 χώρες στοχεύτηκαν, μεταξύ των οποίων η Mail Online, η Express και οι Times. Τα σχόλια ανατροφοδοτούνταν πίσω σε ρωσόφωνες ιστοσελίδες, ως βάσεις για δημοσιεύματα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η συγκεκριμένη τακτική, όπως αναφέρθηκε, έγινε αντιληπτή φέτος, ωστόσο η επιχείρηση θεωρείται πως κλιμακωνόταν από το 2018 τουλάχιστον, και πρόσφατα εστίασε στην απόσυρση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Σε ένα παράδειγμα που παρουσίασαν οι ερευνητές, ένα δημοσίευμα της Mail Online τον προηγούμενο μήνα για τη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν περιελάμβανε 2.500 σχόλια από το κοινό. Κάποια εξ αυτών θεωρείται πως προέκυψαν στο πλαίσιο οργανωμένης ρωσικής επιχείρησης.

Στη συνέχεια, μέσω της επιλογής ενός μικρού αριθμού σχολίων, αναρτήθηκε σε ρωσικό μέσο δημοσίευμα με τίτλο «Οι Βρετανοί συγκρίνουν την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία με το τέλος του δυτικού πολιτισμού».

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ήταν μία από 18 πρόσφατες δημοσιεύσεις για την πτώση της Καμπούλ που έγιναν χρησιμοποιώντας σχόλια στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας το αφήγημα της Ρωσίας για το τέλος της φιλελεύθερης δημοκρατίας, την αποτυχία του ΝΑΤΟ, ή κάνοντας συνδέσεις με την προθυμία για υποστήριξη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν το τελευταίο κομμάτι μιας μακράς εκστρατείας. Σε αυτό το πλαίσιο βρέθηκαν 242 ειδήσεις όπου αναρτώνταν προκλητικές φιλορωσικές ή αντιδυτικές δηλώσεις ως αντίδραση σε δημοσιεύματα που σχετίζονταν με τη Ρωσία. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές αναγνώρισης μοτίβων για την ανάλυση των σχολίων των αναγνωστών, οι οποίες υπέδειξαν πως κάποιοι λογαριασμοί ανέβασαν οργανωμένα περιεχόμενο υπέρ του Κρεμλίνου.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στη Ραφήνα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος από μπαλκόνι πολυκατοικίας

Mad Clip: Σήμερα στις 16:30 η κηδεία του, σε live streaming στο Youtube - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχεται η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας - Ισχυρή προειδοποίηση για την Εύβοια