«Ισλαμικό Εμιράτο»: Ποιοι είναι αυτοί που κυβερνούν το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νέα τους, υπηρεσιακή κυβέρνηση και ανακήρυξαν το Αφγανιστάν «Ισλαμικό Εμιράτο».
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανακοινώνει την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
AP
6'

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Τρίτη τη νέα, μεταβατική/υπηρεσιακή κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ανακηρύσσοντας τη χώρα «Ισλαμικό Εμιράτο».

Μεταξύ άλλων, οι Ταλιμπάν όρισαν επικεφαλής της κυβέρνησης/ υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον μουλά Χασάν Ακχούντ, συνεργάτη του μουλά Ομάρ, ιδρυτή της οργάνωσης, και υπουργό Εσωτερικών τον Σιρατζουντίν Χακανί, η οργάνωση του οποίου (το διαβόητο Δίκτυο Χακανί) είναι στη λίστα των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Χακανί είναι γιος του ιδρυτή του Δικτύου Χακανί, και ένας από τους πλέον καταζητούμενους του FBI λόγω της εμπλοκής του σε επιθέσεις αυτοκτονίας και των δεσμών του με την αλ Κάιντα.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, ορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής της κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ – ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει ολοκληρωθεί» και έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα.

Η αποκάλυψη πως ο Μπαραντάρ αναλαμβάνει «νούμερο 2» μετά τον Ακχούντ, αντί για «νούμερο 1», προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, καθώς ήταν υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την απόσυρση των στρατευμάτων τους και την παρουσίαση του «προσώπου» των Ταλιμπάν στον κόσμο. Ο Μπαραντάρ, ο οποίος ήταν στενός φίλος του μουλά Ομάρ, ήταν ανώτερος διοικητής των Ταλιμπάν, υπεύθυνος για τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε στο Πακιστάν το 2010, και μετά την απελευθέρωσή του το 2018 έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείο των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Ο μουλάς Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του μουλά Ομάρ, ανέλαβε υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με τον Μουτζαχίντ, όλες οι θέσεις έχουν υπηρεσιακό χαρακτήρα. Σημειώνεται πως δεν ανακοινώθηκε όνομα υπουργού Γυναικείων Θεμάτων, ούτε υπάρχουν γυναίκες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Αίνιγμα είναι ακόμα το τι ρόλο θα παίξει ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και έπεσε η Καμπούλ. Ωστόσο, σε μήνυμά του προς τη νέα κυβέρνηση της ζήτησε να τηρεί τους ισλαμικούς κανόνες και τη Σαρία στο Αφγανιστάν. Επίσης, σε μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε και στα αγγλικά, ζήτησε από τους υπευθύνους να προστατέψουν τα συμφέροντα της χώρας. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο μήνυμά του από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε σε δημοσιογράφους πως δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Τι είναι γνωστό για τα στελέχη της νέας κυβέρνησης

Μεταβατικός/ υπηρεσιακός πρωθυπουργός: Μουλάς Μοχάμαντ Χασάν Ακχούντ. Επί μακρόν επικεφαλής του ηγετικού συμβουλίου των Ταλιμπάν, Ρεχμπάρι Σούρα. Είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά την προηγούμενη κυβέρνηση των Ταλιμπάν, το 1996-2001.Είναι από την Κανταχάρ, και ήταν στενός συνεργάτης του μουλά Ομάρ, και θεωρείται πως είναι 60-70 ετών. Πηγή των Ταλιμπάν είπε στο Reuters πως «χαίρει μεγάλου σεβασμού» στην οργάνωση.

Αναπληρωτής πρωθυπουργός: Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ. Ήταν κοντά στον Οσάμα μπιν Λάντεν και είναι ένας εκ των συνιδρυτών των Ταλιμπάν, μαζί με τον μουλά Ομάρ, τον μονόφθαλμο κληρικό που ήταν ο πρώτος ηγέτης της οργάνωσης. Αιχμαλωτίστηκε στο Καράτσι το 2010 και αφέθηκε ελεύθερος το 2018 εν όψει των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση Τραμπ. Ζούσε στη Ντόχα, στο Κατάρ, μέχρι την επιστροφή του στην Κανταχάρ, γενέτειρα της οργάνωσης. Ως διπλωματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2020.

Δεύτερος αναπληρωτής πρωθυπουργός: Μαουβί Αντούλ Σαλάμ Χαναφί. Πρόκειται για πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας: Μουλάς Μοχάμαντ Γιακούμπ. Ο Γιακούμπ είναι ο γιος του μουλά Ομάρ, και για αυτό κάποτε τον θεωρούσαν υποψήφιο για τη θέση του αρχηγού. Λίγα είναι γνωστά για αυτόν. Λέγεται ότι είχε λάβει μόρφωση στο Πακιστάν. Θεωρείται πως επέβλεπε τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Ταλιμπάν, μαζί με τον Σιρατζουντίν Χακανί.

Υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών: Σιρατζουντίν Χακανί. Ο αρχηγός του δικτύου Χακανί, που έχει οριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, έγινε ο δεύτερος αναπληρωτής αρχηγός των Ταλιμπάν μετά τη συγχώνευση των δύο οργανώσεων κατά το 2016. Εκινείτο μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, και λεγόταν πως έχει την επίβλεψη των οικονομικών και στρατιωτικών πόρων στις δύο χώρες. Είναι καταζητούμενος από το FBI. Είναι άγνωστο πώς οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν το δίκτυο Χακανί.

Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών: Αμίρ Χαν Μουτακί. Πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την απόσυρση των δυνάμεών τους. Είναι από τη Χελμάντ και είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών στην παλιά κυβέρνηση των Ταλιμπάν, καθώς και υπουργός Παιδείας. Θεωρείται σχετικά μετριοπαθής.

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: Αμπάς Στανικζάι. Αντίθετα με πολλά ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, μιλά άπταιστα αγγλικά και έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Το 1996 είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, σε μια αποτυχημένη απόπειρα να πείσει την κυβέρνηση Κλίντον να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών: Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Ο επί μακρόν εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ήταν βασική πηγή πληροφοριών για τις δραστηριότητες της οργάνωσης, ανεβάζοντας τακτικά λεπτομέρειες για επιθέσεις αυτοκτονίας μέσω Twitter. Δεν υπήρχαν φωτογραφίες του μέχρι την πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την πτώση της Καμπούλ. Για πολλά χρόνια οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούσαν ότι αποτελούσε «περσόνα» για διαφορετικά άτομα.

Υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών: Μουλάς Χαϊνταγιάτ Μπάντρι.

Υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης: Αμπντούλ Χακίμ Ισακζάι

Υπηρεσιακός υπουργός Πληροφοριών: Καϊρουλάχ Σαΐντ Ουάλι Καϊρκβά

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Al Jazeera, Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυστηριώδης επίθεση στο Πασαλιμάνι: Το προφίλ των Τούρκων - Ο δράστης ήθελε να στείλει «μήνυμα»

Εμβολιασμοί: Έως τέλος Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας - Ποιους αφορά

Ανάλυση Newsbomb.gr: Ακρίβεια, αυξήσεις, πληθωριστικές τάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές