«Υβριδική ανοσία»: Βρήκαν «κλειδί» για τον κορονοϊό - Ποιοι άνθρωποι τον «συντρίβουν» και γιατί

Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν ένα είδος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό με σχεδόν «υπεράνθρωπα» χαρακτηριστικά.
AP
4'

Τον όρο «υβριδική ανοσία» (hybrid immunity) χρησιμοποιεί ο ανοσολόγος Σέιν Κρότι για την εντυπωσιακά αποτελεσματική ανοσία που παρουσιάζουν κάποιοι άνθρωποι απέναντι στον κορονοϊό – με κάποιους άλλους επιστήμονες να τη χαρακτηρίζουν ως «υπεράνθρωπη ανοσία».

«Συνολικά, η υβριδική ανοσία φαίνεται εντυπωσιακά αποτελεσματική» έγραψε ο Κρότι σε σχόλιό του στο Science τον Ιούνιο. Ανεξαρτήτως του τι όνομα θα της δοθεί, πάντως, αυτό το είδος ανοσίας φαίνεται να αποτελεί ένα πολύ καλό νέο μετά από το «μπαράζ» των κακών νέων σχετικά με την Covid-19.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του NPR, τους τελευταίους μήνες μια σειρά ερευνών έχει δείξει πως κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν μια ασυνήθιστα ισχυρή ανοσολογική αντίδραση απέναντι στον SARS-CoV-2. Τα σώματά τους παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, μα επίσης παράγουν αντισώματα τα οποία είναι εξαιρετικά ευέλικτα, και πιθανότατα ικανά να αντιμετωπίσουν τις παραλλαγές/ μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν στον κόσμο τώρα και ενδεχομένως θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

«Θα μπορούσε κάποιος να προβλέψει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι πολύ καλά προστατευμένοι απέναντι στις περισσότερες – και ίσως όλες – τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 που μπορεί να δούμε στο προβλέψιμο μέλλον» είπε ο Πολ Μπιενιάζ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, που συμμετείχε στις περισσότερες από τις έρευνες.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε online τον προηγούμενο μήνα ο Μπιενιάζ και οι συνάδελφοί του βρήκαν αντισώματα σε αυτά τα άτομα, που μπορούν να εξουδετερώσουν χωρίς δυσκολία τις παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (μεταξύ των οποίων η Δέλτα και η Βήτα) του κορονοϊού, καθώς και αρκετοί άλλοι συγγενικοί ιοί που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2. «Είναι λίγο θεωρητικό, μα θα υποψιαζόμουν ότι θα μπορούσαν να έχουν κάποιον βαθμό προστασίας απέναντι στους ιούς τύπου SARS που δεν έχουν ακόμα μολύνει ανθρώπους» πρόσθεσε.

Το ερώτημα που προκύπτει: Ποιοι είναι ικανοί να παρουσιάσουν αυτή την ανοσία; Η απάντηση είναι: Αυτοί που είχαν «υβριδική» έκθεση στον ιό, δηλαδή οι άνθρωποι που μολύνθηκαν με τον κορονοϊό το 2020 και μετά ανοσοποιήθηκαν φέτος με εμβόλια mRNA. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εντυπωσιακές αντιδράσεις στο εμβόλιο» είπε η Ελληνίδα ιολόγος Θεοδώρα Χατζηιωάννου του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, η οποία έχει στο παρελθόν μιλήσει στο Newsbomb.gr και συμμετείχε επίσης σε αρκετές από αυτές τις έρευνες. «Νομίζω πως είναι στην καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τον ιό. Τα αντισώματα στο αίμα αυτών των ανθρώπων μπορούν ακόμα και να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-1, τον πρώτο κορονοϊό, που εμφανίστηκε πριν από 20 χρόνια. Ο ιός εκείνος είναι πολύ πολύ διαφορετικός από τον SARS-CoV-2».

Τα αντισώματα αυτά ήταν σε θέση ακόμα και να «απενεργοποιήσουν» έναν ιό σχεδιασμένο σκόπιμα έτσι ώστε να είναι πολύ ανθεκτικός στην εξουδετέρωση. Ο ιός εκείνος περιελάμβανε 20 μεταλλάξεις που είναι γνωστό πως εμποδίζουν τα αντισώματα στον SARS-CoV-2 να προσδεθούν σε αυτόν. Τα αντισώματα από άτομα που ήταν μόνο εμβολιασμένα ή που είχαν μόνο νοσήσει στο παρελθόν ήταν στην πράξη άχρηστα απέναντι σε αυτόν τον μεταλλαγμένο ιό. Ωστόσο τα αντισώματα αυτών με υβριδική ανοσία μπορούσαν να τον εξουδετερώσουν.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια mRNA σε ανθρώπους που είχαν εκτεθεί στο παρελθόν στον κορονοϊό, σημειώνει η Ελληνίδα ιολόγος. «Πολλές έρευνες εστιάζουν στην ανακάλυψη ενός εμβολίου για κάθε κορονοϊό, που θα μπορούσε να προστατεύει απέναντι σε όλες τις παραλλαγές. Τα ευρήματά μας δείχνουν πως το έχουμε ήδη».

Ωστόσο, όπως προσθέτει υπάρχει ένα «catch»: Πρώτα κάποιος πρέπει να αρρωστήσει με τον κορονοϊό. «Μετά από φυσικές μολύνσεις, τα αντισώματα φαίνονται να εξελίσσονται και να γίνονται όχι μόνο πιο ικανά μα επίσης ευρύτερα. Γίνονται πιο ανθεκτικά στις μεταλλάξεις εντός του ιού».

Η κ. Χατζηιωάννου και οι συνάδελφοί της δεν γνωρίζουν εάν όλοι όσοι νόσησαν και μετά έκαναν εμβόλιο mRNA παρουσιάζουν τόσο αποτελεσματική ανοσολογική αντίδραση. «Μελετήσαμε αυτά τα φαινόμενα μόνο με μερικούς ασθενείς επειδή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη έρευνα» σημειώνει σχετικά. Πάντως η ίδια υποψιάζεται πως είναι κάτι αρκετά κοινό: «Με κάθε ασθενή που μελετήσαμε, είδαμε ακριβώς το ίδιο».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του NPR, αρκετές άλλες μελέτες υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση, ενισχύοντας την ιδέα πως η έκθεση σε κορονοϊό και ένα εμβόλιο mRNA πυροδοτούν εξαιρετικά ισχυρή ανοσολογική αντίδραση.

Με πληροφορίες από NPR

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κηδεία Mad Clip: Η σπαρακτική σκηνή που δεν «έπιασαν» οι κάμερες με την πρώην σύντροφό του, Αρετή

Μυστηριώδης επίθεση στο Πασαλιμάνι: Το προφίλ των Τούρκων - Ο δράστης ήθελε να στείλει «μήνυμα»

Ανάλυση Newsbomb.gr: Ακρίβεια, αυξήσεις, πληθωριστικές τάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές