11η Σεπτεμβρίου: Ο ιερέας του Αγ.Νικολάου Νέας Υόρκης στο Newsbomb - «Σύμβολο αγάπης και συγχώρεσης»
Εμβληματική μορφή για τους Έλληνες της ομογένειας και γενικότερα για το ορθόδοξο ποίμνιο των ΗΠΑ, ο π.Αλέξανδρος Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μιλάει στο Newsbomb.gr για τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης, την επαναλειτουργία του και την εικοστή επέτειο από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.
Ο Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε ολοσχερώς από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, είκοσι χρόνια μετά αποπερατώθηκε και ανοίγει ξανά τις πύλες του. Φέρει την υπογραφή του διάσημου Iσπανού αρχιτέκτοντα Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος είχε ήδη κτίσει το κοντινό World Trade Center Transit Hub. Και εμπνεύστηκε για το νέο κτήριο του Ναού από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.
Η Εκκλησία στην οδό Cedar Street 155, ήταν ο μοναδικός ναός που καταστράφηκε από τις επιθέσεις. Και πλέον μετά από μία μακρά διαδικασία ανοικοδόμησης, θα λάβει μέρος στις τελετές μνήμης για τα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου.
Πώς θα συμμετάσχει ο Άγιος Νικόλαος στις εκδηλώσεις για την εικοστή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου ;
Ο ιερός Ναός για πρώτη φορά - θα συμμετάσχει στις επίσημες εκδηλώσεις της ημέρας και θα ξεκινήσει την ετήσια τελετή της 11ης Σεπτεμβρίου με τον φωτισμό της Εκκλησίας από μέσα – το σήμα κατατεθέν του- το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου, την ώρα της δύσης του ηλίου.
Θα έχει προηγηθεί το ετήσιο μνημόσυνο για τις οικογένειες των ορθοδόξων που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα εκείνη την ημέρα, καθώς και για όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους. Το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Άγιος Νικόλαος θα ενωθεί με όλα τα κτίρια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και πολλά ακόμη στη Νέα Υόρκη και θα λουστεί στο μπλε φως, στη μνήμη των πεσόντων και προς τιμήν των ηρώων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ποια πιστεύετε ότι είναι η αποστολή του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και της εκκλησίας γενικότερα απέναντι σε τρομοκρατικές ενέργειες και φονταμενταλιστικές ομάδες όπως οι Ταλιμπάν, στη σκιά των πρόσφατων γεγονότων στο Αφγανιστάν;
Ο Ι.Ν του Αγίου Νικολάου ξαναχτίζεται ως σύμβολο για όλα όσα πρεσβεύει η θρησκεία μας: αγάπη, έλεος, ειρήνη και συγχώρεση. Στις ΗΠΑ, εκτιμάμε την ελευθερία της πίστης και της συνείδησης όσο και την ελευθερία του λόγου, γιατί τελικά είναι σημάδι της ελευθερίας της σκέψης.
Ο φονταμενταλισμός - όπου κι αν βρίσκεται, δεν εξυπηρετεί τα θεία, ούτε τα ανθρώπινα συμφέροντα. Ο Άγιος Νικόλαος ανοικοδομείται για να μαρτυρήσει τα ιδανικά του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης μεταξύ όλων των θρησκειών και, ως Ιερός Ναός, θα έχει αποστολή να εφαρμόσει αυτά τα ιδανικά στην πράξη, καθώς και να λειτουργήσει ως Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία , πρότυπο λειτουργικής και κοινοτικής ζωής
Ποιος έχτισε αρχικά την Εκκλησία στο κάτω Μανχάταν και ποιοί είναι εκείνοι που βοήθησαν να ξαναχτιστεί ο Άγιος Νικόλαος, μετά την 11η Σεπτεμβρίου;
Η αρχική εκκλησία της ενορίας, όπως τόσοι πολλοί στη διασπορά, ξεκίνησε από απλούς μετανάστες, για τους οποίους η ελληνορθόδοξη πίστη αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. Αυτό που κάνει αυτήν την κοινότητα τόσο ξεχωριστή είναι το πώς αντιστάθηκαν στο «ξεπούλημα» όταν όλοι γύρω τους είχαν υποκύψει.
Αποτέλεσαν κυριολεκτικά ένα μικροσκοπικό νησί πνεύματος, ανάμεσα στη θάλασσα του υλικού πλούτου που τους περιστοίχιζε. Αλλά επειδή διατήρησαν τις ρίζες τους, έχουμε ένα Ιερό για το Έθνος που είναι μοναδικά Ελληνορθόδοξο στο επίκεντρο της ιστορίας του 21ου αιώνα.
*«Πριν μετακoμίσουν στην οδό Cedar, οι πρώτοι εκείνοι πιστοί ασκούσαν τα λατρευτικά τους καθήκοντα στην τραπεζαρία ενός ξενοδοχείου στην οδό Μorris που ανήκε στον Σταμάτη Καλαμαρίδη. Το 1919, πέντε οικογένειες συγκέντρωσαν 25.000 δολάρια και αγόρασαν την ταβέρνα στον αριθμό 155 της οδού Cedar και την μετέτρεψαν σε εκκλησία. Η τακτική λατρεία ξεκίνησε το 1922» διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ναού.
Πόσοι Ελληνοαμερικανοί έχασαν τη ζωή τους στην 11η Σεπτεμβρίου- Υπάρχουν επιζώντες στους κόλπους της ομογένειας;
Υπάρχουν πολλές ιστορίες από Ελληνορθόδοξους που επέζησαν των επιθέσεων εκείνης της τραγικής ημέρας. Μερικοί ομογενείς βρίσκονταν στους Πύργους όταν κατέρρευσαν. Ένας αξιωματικός του Οργανισμού Λιμένος που επέζησε από την κατάρρευση, βοήθησε πολλούς ακόμη να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος. Υπάρχουν ιστορίες ανθρώπων που άκουσαν την καμπάνα της παλιάς Εκκλησίας να χτυπάει, ακολούθησαν τον ήχο και βρέθηκαν στο ασφαλές λιμάνι, παρά το γεγονός οτι δεν υπήρχε κανείς στην Εκκλησία εκείνη τη στιγμή. Η εκκλησία συλλέγει αυτές τις αφηγήσεις και τις ιστορίες ομογενών και θα τις μοιραστεί σύντομα με τον κόσμο
Που ήσασταν την ώρα των επιθέσεων; Η προσωπική σας εμπειρία από την ημέρα που άλλαξε την Αμερική και τον κόσμο.
Ήμουν στο σπίτι στο Σαουθάμπτον, όπου είναι η ενορία μου. Αλλά επειδή είμαι ιερέας της Λιμενικής Αρχής (Port Authority Chaplain), κλήθηκα να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορούσα. Συνειδητοποίησα ότι τη στιγμή εκείνη, χρειαζόταν η συμπονετική παρουσία των θρησκευτικών ηγετών. Και δεν είχε σημασία σε ποια θρησκεία ανήκαν.
Θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση έναν ραββίνο των Εβραίων να παρηγορεί τη χήρα ενός αστυνομικού. Όπως ίσως γνωρίζετε, ένας Ορθόδοξος Ραββίνος δεν θα επέτρεπε ποτέ σε μια γυναίκα να τον αγγίξει, αλλά αγκάλιασε αυτή τη γυναίκα μέσα στον πόνο και τη θλίψη της, γιατί η αγάπη και η συμπόνια ξεπερνούν όλα τα εμπόδια, ειδικά μπροστά στο κακό και την καταστροφή εκείνης της ημέρας.
Από τότε συμμετείχα ενεργά στο έργο της ανοικοδόμησης, σε κάθε επίπεδο. Και ευγνομωνώ τον Θεό που είδα το Ναό να ξαναγεννιέται από τις στάχτες της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ποιά είναι η σχέση σας με την Ελλάδα και τη γενέτειρά σας στην Ηλεία;
Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος για την Ελλάδα, είναι ο τόπος που γεννήθηκα και η σκέψη και ψυχή μου βρίσκονται πάντα εδώ. Επισκέφθηκα την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι με τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Το να τους φέρε στη γενέτειρά μου ηταν για μένα μία τεράστια πηγή χαράς.
Μιλήστε μας για τη σχέση σας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που επικρίνεται έντονα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Έχω την τιμή και το προνόμιο να τον γνωρίζω εδώ και δεκαετίες, όπως γνώρισα και άλλους προέδρους. Αυτό συνέβη επειδή η Εκκλησία με κάλεσε σε ένα υπουργείο Δημοσίων Υποθέσεων τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Η θέση μου δεν ήταν ποτέ να ασκήσω κριτική σε οποιαδήποτε Διοίκηση, αλλά να δημιουργήσω σημεία συνδεσιμότητας έτσι ώστε η Εκκλησία μας και η Μητέρα Εκκλησία -το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης- να έχουν πάντα φωνή στη δημόσια σφαίρα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.