11η Σεπτεμβρίου 2001: Τρεις λόγοι για τους οποίους οι επιθέσεις στις ΗΠΑ άλλαξαν τον κόσμο μας
Κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας,οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει βιώσει ο πλανήτης μέχρι σήμερα. Είκοσι χρόνια μετά, τα αμερικανικά μέσα Ενημέρωσης επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν την τεράστια αλλαγή που συντελέστηκε.
Ακόμα και όταν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εξελίσσονταν, οι ερωτήσεις που έκαναν οι άνθρωποι μέσα στο χάος που ακολούθησε ήταν μια ένδειξη ότι ο κόσμος επρόκειτο να αλλάξει.
"Πώς πέταξε ένα αεροπλάνο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το πρωί της Τρίτης;" "Δύο φορές, σε 30 λεπτά;" Οι πρωτοφανείς εικόνες των Δίδυμων Πύργων που φλέγονταν και τα παγιδευμένα θύματα που πηδούσαν από τα κτίρια μεταδίδονταν συνεχώς σε όλο τον κόσμο.
Οι πύργοι κατέρρευσαν και καθώς έπεφταν, προκάλεσαν ζημιές σε δεκάδες παρακείμενα κτίρια, με αποτέλεσμα τα συντρίμμια να φθάσουν έως και 5 χιλιόμετρα μακριά, σε όλη τη Νέα Υόρκη.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι 19 άνδρες, που εργάζονταν σε ομάδες, είχαν καταλάβει τέσσερις ξεχωριστές πτήσεις από τρία διαφορετικά αεροδρόμια, μέσα σε διάστημα 45 λεπτών σε ώρα αιχμής εκείνη τη μοιραία μέρα.
Δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν στους Πύργους και ένα τρίτο συνετρίβη στο Πεντάγωνο περίπου 30 λεπτά αργότερα. Ένα τέταρτο αεροπλάνο συνετρίβη σε χωράφι. Ο στόχος του παραμένει ασαφής μέχρι σήμερα, αλλά πιστεύεται ότι κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο ή το Καπιτώλιο.
Δεν υπήρξαν επιζώντες σε καμία από τις πτήσεις και σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η Αλ Κάιντα, η τρομοκρατική ομάδα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, βρισκόταν πίσω απο τις επιθέσεις. Οι ΗΠΑ απάντησαν ξεκινώντας «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και εισβάλλοντας στο Αφγανιστάν, όπου είχαν λάβει εκπαίδευση οι τρομοκράτες.
Τώρα, 20 χρόνια μετά, οι επιπτώσεις εκείνης της εποχής -ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η περιπέτεια του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και οι συνεχείς απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις- παραμένουν πρωτοσέλιδο. Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους τα γεγονότα εκείνης της ημέρας διαμόρφωσαν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.
Μαζική παρακολούθηση, ασφάλεια
Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η αφαίρεση ειδών ένδυσης και ηλεκτρονικών συσκευών πριν επιβιβαστεί κανείς στο αεροπλάνο - ή η απόρριψη μπουκαλιών νερού, αναπτήρων και σαμπουάν - ήταν ανήκουστη.
Ενώ τα μηχανήματα σωματικού ελέγχου με ακτίνες Χ στα αεροδρόμια και η ασφάλεια υπήρχαν, δεν τους είχε δοθεί ποτέ το ίδιο επίπεδο προσοχής. Για παράδειγμα, οι αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου επιβιβάστηκαν σε πτήσεις με χαρτοκόπτες και μαχαίρια, που επιτρέπονταν σε συγκεκριμένες πτήσεις εκείνη τη στιγμή.
Το γεγονός ότι πολλά μέλη της Αλ Κάιντα μπορούσαν να επισκεφθούν την Αμερική -ακόμη και να παρακολουθήσουν σχολές για πιλότους σε ορισμένες περιπτώσεις-και να δρουν κάτω από το ραντάρ, αποκάλυψε κενά και πολύπλευρα τρωτά σημεία στην ασφάλεια.
Μέχρι εκείνο το σημείο, οι αεροπειρατείες είχαν να κάνουν κυρίως με εκβιασμούς και κρατήσεις ομήρων για λύτρα. «Η ιδέα της χρήσης πραγματικών αεροπλάνων σαν βόμβες, σαν όπλα-ήταν μέχρι τότε ανύπαρκτη. Αμέσως, η Ουάσινγκτον μετατράπηκε από μια χαλαρή πόλη, σε μία πόλη πολύ, πολύ νευρική και παρανοϊκή», λέει ο εμπειρογνώμονας ασφάλειας και πληροφοριών, Τζον Μπάξλαντ, ο οποίος βρισκόταν στην Ουάσινγκτον εκείνη την εποχή.
Λίγους μήνες μετά τις επιθέσεις, οι ΗΠΑ ίδρυσαν την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), μια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρακολουθεί τα αεροπορικά ταξίδια και απασχολεί σχεδόν 50.000 αξιωματικούς ασφαλείας.
Αυτό οδήγησε σε πολύωρες ουρές και δυσλειτουργίες που σχετίζονται σήμερα με τα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Παρόμοια μέτρα ασφαλείας και υπηρεσίες ακολούθησαν σύντομα σε όλο τον κόσμο, όπως και δεκάδες εκατομμύρια κάμερες CCTV στις γωνίες των δρόμων σε αστικές περιοχές και σε μικρές επιχειρήσεις.
Οδήγησε επίσης στην έγκριση μιας σειράς νέων νόμων ασφαλείας και αντιτρομοκρατικών μέτρων που παρέχουν υπερ-εξουσίες στις κυβερνήσεις. «Κάποια από αυτά ήταν απαραίτητα, σίγουρα ... αλλά στη συνέχεια με κάποιο τρόπο «κανονικοποιήθηκε η μαζική επιτήρηση». Τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο αυξήθηκαν τα μέτρα επιτήρησης και ασφάλειας, αλλά και τα εξελιγμένα συστήματα συλλογής δεδομένων.
Ισλαμική τρομοκρατία, αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, υπήρξαν κύματα τρομοκρατικών επιθέσεων με στόχο δυτικά πολιτιστικά κέντρα, με αποτέλεσμα μαζικά θύματα: Στο Μπαλί το 2002 και το 2005, Στη Μαδρίτη το 2004, Στο Λονδίνο το 2005, Στο Σίδνεϊ το 2014, Στο Παρίσι ένα χρόνο μετά και πολλά άλλα.
Έκτοτε, η απλή εκφώνηση της φράσης «Αλλάχου ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) - μια θρησκευτική φράση που λέγεται συνήθως από περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους παγκοσμίως -θεωρείται απο κάποιους οτι συνδέεται με την τρομοκρατία.
Εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι εξακολουθούν να βιώνουν τις επιπτώσεις του ισλαμικού τρομοκρατικού στερεότυπου, με πολλές κυβερνησεις να γίνονται εχθρικές απέναντί τους, μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που αποφάσισε να αναστείλλει προσωρινά την μετανάστευση από επτά μουσουλμανικές χώρες, δίνοντας προτεραιότητα σε χριστιανούς.
«Αιώνιοι πόλεμοι»
Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία και να εξουδετερώσουν την Αλ Κάιντα. Μέσα σε 18 μήνες, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν εισβάλει επίσης στο Ιράκ, με βάση αναπόδεικτους ισχυρισμούς ότι ο πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.
Παρόλο που ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή σε ξένες χώρες, η ρητορική της εκδίκησης κυριάρχησε στις συζητήσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις, η Αραβική Άνοιξη σάρωσε ττη Μέση Ανατολή.
Αν και δεν ήταν άμεσα απάντηση στις επιθέσεις, ο πόλεμος στο Ιράκ είχε χρησιμεύσει ως καταλύτης για να εμπνεύσει τη νεολαία στην Αίγυπτο, μεταξύ άλλων, να διαμαρτυρηθεί εναντίον της κυβέρνησης επειδή στήριξε τον πόλεμο . Αυτές οι συγκρούσεις θα οδηγήσουν τελικά σε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, περιφερειακή αστάθεια και εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ στοίχισαν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Παρά τη διακήρυξη των ΗΠΑ - μόλις 20 χρόνια αργότερα, στις 31 Αυγούστου του 2021 - ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε τελειώσει, τα προβλήματα και τα πρωτοσέλιδα θα συνεχιστούν για μια νέα γενιά που πιθανότατα δεν θα θυμάται τη σημασία της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η εποχή που οι ΗΠΑ εμφανζονταν ως η μοναδική υπερδύναμη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πέρασε. «Όλα συνέβησαν ενώ κόβαμε τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας στη Μέση Ανατολή, λέει ο Μπλάξλαντ. «Ακόμα και όταν πολεμάμε έναν εχθρό χωρίς ανώτερη τεχνολογία μας ξεπερνάει και κινδυνεύουμε να μην λάβουμε ποτέ τα διδάγματα από τους «αιώνιους πολέμους».
Τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Φανταστείτε τι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση στη θέση τους, προσθέτει
Αντ 'αυτού, έχουμε την απίστευτη αρχική καταστροφή που κληροδότησε μία απίστευτη μανία εκδίκησης, προκάλεσε νέες καταστροφές και έκανε την Αμερική να χάσει ευκαιρίες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πέθανε η Κατερίνα Σαραντοπούλου
Απίστευτος τσακωμός ελληνικού ζευγαριού στη Γερμανία κάνει τον γύρο του διαδικτύου (vid)
ΔΕΘ 2021: Τι είδε ο Μητσοτάκης στα περίπτερα - Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα drones και ο νέος ΟΑΕΔ