Ισραήλ: Σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας
Πιο συγκεκριμένα, το Ισραήλ προτείνει ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί σε δύο χρόνους, χωρίς ωστόσο να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς
Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γιαΐρ Λαπίντ παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο στόχος του οποίου είναι να «βελτιωθούν» οι συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για «ησυχία» εκ μέρους της Χαμάς, της οργάνωσης που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Για πάρα πολύ καιρό, οι μοναδικές δύο επιλογές ήταν είτε να κατακτήσουμε τη Γάζα, είτε να έχουμε ταραχές χωρίς τέλος. Όμως είναι δύο κακές επιλογές», είπε ο Λαπίντ παρουσιάζοντας αυτήν την πρωτοβουλία, την αποκαλούμενη «Οικονομία έναντι ασφάλειας», σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αντικείμενο την ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ.
Πιο συγκεκριμένα, το Ισραήλ προτείνει ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί σε δύο χρόνους, χωρίς ωστόσο να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση». Στην πρώτη φάση θα επισκευαστεί το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, θα συνδεθεί το φυσικό αέριο και θα κατασκευαστεί μια μονάδα αφαλάτωσης στη Γάζα, τον θύλακα που παραμένει υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 15 χρόνια. Σήμερα, στη Λωρίδα της Γάζας οι κάτοικοι έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για 12 ώρες την ημέρα, κατά μέσο όρο, ενώ το πόσιμο νερό είναι ελάχιστο.
Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα πρέπει να δεσμευτεί σε «μακροχρόνια ησυχία», πρόσθεσε ο Λαπίντ, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση που σημειωθούν βίαια επεισόδια, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «σφοδρότερη σε σύγκριση με το παρελθόν».
Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν ένα λιμάνι, μια «οδική σύνδεση» μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και μια νέα βιομηχανική ζώνη.
Το σχέδιο αυτό, που θα πρέπει να λάβει την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης, δεν έχει ως στόχο να επιλυθεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη αλλά να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων και «να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τις μελλοντικές συνομιλίες», είπε ο Ισραηλινός υπουργός.
Παρά τις αλλεπάλληλες «εκεχειρίες» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σποραδικά εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους, με τον στρατό να απαντά με επιδρομές σε στόχους μέσα στον θύλακα.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του Λαπίντ εκτοξεύτηκε άλλη μία ρουκέτα από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ αλλά αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα.
Από το 2008 το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε τέσσερις πολέμους.
Τέσσερις μήνες μετά τον τελευταίο πόλεμο, τον Μάιο, η ανοικοδόμηση στον θύλακα δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει ακόμη, παρά τις δεσμεύσεις διαφόρων δωρητών.
Το ισραηλινό σχέδιο «δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς τη δέσμευση των Αιγύπτιων εταίρων μας» ενώ θα χρειαστεί ακόμη η οικονομική στήριξη των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, αρχής γενομένης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατέληξε ο Λαπίντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πέθανε η Κατερίνα Σαραντοπούλου
Σεισμός: Έντονη δραστηριότητα σε Αθήνα και Θήβα - Ισχυρές δονήσεις σε Βόλο και Άνδρο
Πετρούπολη: Θρίλερ με πτώση 15χρονης μαθήτριας σε γκρεμό από ύψος 14 μέτρων