Ρωσία: Άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών - Θυμός, καταστολή και...δωροεπιταγές

Οι  βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία που διεξάγονται απο σήμερα και για τρείς ημέρες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πλατφόρμα έκφρασης λαϊκού θυμού για μία σειρά από θέματα για από την οικονομία και την καταστολή των αντιφρονούντων, μέχρι τη διαχείριση της κυβέρνησης στην πανδημία του κορονοϊού. Παρά τη δυσαρέσκεια, το σύστημα Πούτιν θα επικρατήσει
Γυναίκα ψηφίζει στη Ρωσία
ΑΡ
4'

Το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία θα βρει πιθανότατα τρόπο να διατηρήσει τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί στη Δούμα.

Ενώ καταπνίγει την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, το Κρεμλίνο προσπαθεί να λύσει ένα απλό μαθηματικό πρόβλημα: πώς μπορεί να ενισχύσει τους αριθμούς της Ενωμένης Ρωσίας, η οποία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, χωρίς να προκαλέσει διαμαρτυρίες ανάλογες με αυτές που ξέσπασαν σε ευρεία κλίμακα μετά τις καταγγελίες για νοθεία το 2011.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι», λέει η Αναστασία Μπριουχάνοβα, ανεξάρτητη υποψήφια από τη βορειοδυτική Μόσχα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη πίστης στη δική μας δύναμη, η έλλειψη πίστης στις ίδιες τις εκλογές. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βγει ο κόσμος στο εκλογικό κέντρο και τουλάχιστον να αντισταθεί ».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας είδε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται πάνω από το 19% τις τελευταίες εβδομάδες, σε μεγάλο βαθμό λόγω των στασιμότητας των μισθών και της αύξησης των τιμών. Προσπάθησε επίσης να διευρύνει την ελκυστικότητά του, επιστρατεύοντας νεότερους υποψηφίους από τη νεανική πτέρυγα του κόμματος.

Γυναίκα ψηφίζει στη ΡωσίαΑ.Ρ

Αλλά το κόμμα ευθυγραμμίζεται συχνά με την Ενωμένη Ρωσία και εξακολουθεί να έχει τον ίδιο ηγέτη, τον Γενάντι Ζουγκάνοφ, ο οποίος είχε δώσει εκλογική μάχη με τον Μπόρις Γέλτσιν το 1996. Αν και αντιτάχθηκε στην πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ανανεώσει τις προεδρικές του θητείες κατά το περυσινό δημοψήφισμα, συχνά επικρίνεται ως «αντιπολίτευση τσέπης».

«Πολλοί λένε ότι, κατά την άποψή τους, η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος συχνά συμβιβάζεται ... δεν τους εμπιστεύονται», δήλωσε ο Μιχαήλ Λομπάνοφ, υποψήφιος για το κόμμα σε μια περιοχή στη δυτική Μόσχα, σε τηλεοπτική συνέντευξη αυτή την εβδομάδα. «Νομίζω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα και η ηγεσία του πρέπει να αλλάξουν: θα πρέπει να γίνει πιο ριζοσπαστικό, πιο αποφασιστικό. Να μην ενδίδει στην πίεση. Και τότε μπορεί να λάβει την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί από αυτό ».

Η Ενωμένη Ρωσία, εν τω μεταξύ καταποντίζεται στο 30%. Για να διατηρήσει τη σημερινή του συνταγματική πλειοψηφία (έχει 336 σε συνολο 450 βουλευτών στη σημερινή Δούμα), το κόμμα θα πρέπει να βασιστεί στη νίκη των περιφερειών FPTP, ένα σύστημα που έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια σε 225 από τις 450 ανοικτές έδρες της Δούμας.

Ο Πούτιν μοιράζει χρηματα και δωρο-επιταγές

Ο Πούτιν πρόσφερε χρήματα σε οικογένειες και μέλη του στρατού πριν από την ψηφοφορία και οι τοπικές κυβερνήσεις προσφέρουν βραβεία όπως νέα διαμερίσματα, αυτοκίνητα και δωρο-επιταγές σε όσους εγγραφούν για να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου

Κορυφαίοι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν φυλακιστεί, έχουν αποκλειστεί ή έχουν φύγει από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ντμίτρι Γκούντκοφ, πρώην μέλους της Δούμας. Επίσης, το κυβερνών Κόμμα έχει επιδιώξει να διχάσει την ψήφο της αντιπολίτευσης, σε ορισμένες περιπτώσεις «τοποθετώντας» ντόπιους σε δύσκολους αγώνες.

Δύο αντίπαλοι του Μπόρις Βισνέφσκι, ενός βετεράνου βουλευτή της Αγίας Πετρούπολης που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, άλλαξαν ακόμη και ονόματα και εμφανίσεις για να ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους στο ψηφοδέλτιο. «Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη.

Οι προηγούμενες ψηφοφορίες ιδιαίτερα το 2011, αμαυρώθηκαν από περιστατικά καλπονοθείας με σκοπό να επιτευχθεί όχι μόνο νίκη της Ενωμένης Ρωσίας, αλλά και μια συντριπτική πλειοψηφία για το κυβερνών κόμμα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στη φετινή ψηφοφορία είναι ότι θα διεξαχθεί σε διάστημα τριών ημερών αλλά και διαδικτυακά, μεγιστοποιώντας τη συμμετοχή και καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι ο αριθμός των ψηφοδελτίων ταιριάζει με τον αριθμό των ψηφοφόρων.
Η Golos, μια εκλογική ΜΚΟ που σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση είναι «ξένος δάκτυλος», είπε ότι μόνο το 50% των περιοχών της χώρας θα έχει ανεξάρτητους παρατηρητές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνεπιμέλεια: Απόφαση «σταθμός» από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας - Διέταξε την επιστροφή παιδιών στο νησί

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Άρχισαν οι αιτήσεις - Τα έξι βήματα για να δείτε εάν είστε δικαιούχοι

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι