Αν Χινταλγκό: Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού που φιλοδοξεί να μπει στο Ελιζέ
Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Χινταλγκό, ανακοίνωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της γαλλικής Προεδρίας το 2022.
Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Χινταλγκό, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τη γαλλική Προεδρία, λέγοντας ότι ως γυναίκα της εργατικής τάξης, με μεταναστευτικές καταβολές, θα προσπαθήσει να αμβλύνει την οργή και τους διχασμούς της γαλλικής κοινωνίας, κερδίζοντας πίσω απογοητευμένους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
«Το μοντέλο των Ρεπουμπλικανών διαλύεται μπροστά στα μάτια μας», είπε ο Χινταλγκό στους υποστηρικτές της που συγκεντρώθηκαν στη Ρουέν της Νορμανδίας. Προειδοποίησε δε για τις αυξανόμενες ανισότητες, λέγοντας: «Θέλω όλα τα παιδιά στη Γαλλία να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που είχα εγώ».
Η 62χρονη Χινταλγκό είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού και έγινε ευρέως γνωστή για την εκστρατεία της να μειώσει τον αριθμό των αυτοκινήτων στη γαλλική πρωτεύουσα, αυξάνοντας τον αριθμό των ποδηλατοδρόμων, σε μια προσπάθεια να κάνει την πόλη του Παρισιού πιο πράσινη. Βέβαια αυτό μπορεί να ανέβασε τη δημοτικότητά της ανάμεσα σε μια σταθερή βάση ευάλωτων αστικών ψηφοφόρων στα αριστερά, ωστόσο η κίνηση της εξόργισε το λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Μεγάλο στοίχημα η αναγέννηση του αποδυναμωμένου Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Ο Αν Χινταλγκό έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της. Το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει περιέλθει σε πολιτική μιζέρια μετά την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατέληξε τόσο αντιδημοφιλής που δεν αναζήτησε ούτε δεύτερη εντολή το 2017. Η συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης εγκατέλειψε το κόμμα, το οποίο κάποιοι φοβόντουσαν ότι θα εξαφανιστεί μετά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 6% στις τελευταίες προεδρικές εκλογές το 2017, όπου ηγήθηκε ο Μπενουά Αμόν.
Η δήμαρχος του Παρισιού, η οποία έχει την υποστήριξη μιας νέας γενιάς νεότερων Σοσιαλιστών δημάρχων που επιδιώκουν να αναγεννήσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχει επικεντρώσει την εκστρατεία της σταθερά στην ιστορία της «υπέρβασης της ταξικής προκατάληψης» για να κερδίσει ξανά ψηφοφόρους.
Μάλιστα, ανέφερε την «ταπεινή» ανατροφή της σε ένα κτήμα κοντά στη Λυών, προκειμένου να προσελκύσει τους εργαζόμενους και όσους έχουν αγωνιστεί για περισσότερη «κοινωνική δικαιοσύνη» στα κινήματα διαμαρτυρίας τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των «κίτρινων γιλέκων».
Η καταγωγή της
Η Χινταλγκό περιέγραψε πώς έφτασε στη Γαλλία από την Ανδαλουσία σε ηλικία δύο ετών με τους Ισπανούς γονείς της να φεύγουν από τη δικτατορία του Φράνκο. «Χρωστάω την ελευθερία μου στο σχολείο», είπε. «Εδώ στο λιμάνι της Ρουέν, σκέφτομαι τον πατέρα μου που δούλευε στα ναυπηγεία του Κάντιθ και τη μητέρα μου που δούλευε ως μοδίστρα». Επέλεξε να γίνει Γαλλίδα σε ηλικία 14 ετών και είπε ότι εξακολουθεί να κρατά το διάταγμα της εθνικότητάς της κοντά ως ένδειξη της προσκόλλησής της στη Γαλλία.
Η αποφυγή αναφοράς στον Εμανουέλ Μακρόν
Στην ομιλία της, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της, η Χινταλγκό, δεν κατονόμασε τον κεντρώο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή τον Απρίλιο και τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν ικανό αλλά εκτός επαφής με τους απλούς ανθρώπους.
Χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία της ότι θέλει να τερματίσει «την περιφρόνηση, την αλαζονεία και την συγκατάβαση εκείνων που ξέρουν τόσο λίγα από τη ζωή μας, αλλά αποφασίζουν τα πάντα χωρίς εμάς, κάτι που δημιουργεί τόσο θυμό και εξέγερση».
Ο δρόμος για το χρίσμα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα
Η Αν Χινταλγκό πριν «τρέξει» την υποψηφιότητα της για την γαλλική προεδρία, πρέπει πρώτα να κερδίσει το χρίσμα από Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το Parti Socialiste έχει δεσμευθεί να επιλέξει τον/την υποψήφιο μέσω εσωτερικής ψηφοφορίας περίπου 50.000 εκλογέων, μετά την Συνέλευση του κόμματος στις 17-18 Σεπτεμβρίου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.