AUKUS: Ο Μπάιντεν καλεί Μακρόν - Εξηγήσεις ζητά ο Γάλλος πρόεδρος για τη «μυστική» συμφωνία
AUKUS: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τη «μυστική» συμφωνία AUKUS, η οποία κλείστηκε πίσω από την πλάτη του Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να τηλεφωνήσει στον Γάλλο πρόεδρο ώστε δοθούν εξηγήσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ζήτησε να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν μετά την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία. Όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ ανέφερε ότι «θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες». Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει «ένα αίτημα για διευκρινίσεις», επισήμανε ο Ατάλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Θέλουμε εξηγήσεις» σχετικά με αυτό που «μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Ατάλ.
Το Λονδίνο υπερασπίζεται την προσέγγισή του
Μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας AUKUS - η οποία περιλαμβάνει την παροχή αμερικανικών υποβρυχίων στην Καμπέρα - μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας έναντι της Κίνας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και την Ουάσιγκτον, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου. Η οργή του Μακρόν προερχόταν από την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, το Παρίσι έκρινε ότι δεν χρειάζεται να ανακαλέσει τη Γαλλίδα πρέσβη στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο, σε ειρωνικό τόνο, για τον «σταθερό οπορτουνισμό» της Βρετανίας.
Σήμερα η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας υπερασπίστηκε την προσέγγιση του Λονδίνου στην αμυντική συμφωνία που σύναψε με την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα.
Αυτή η συμφωνία δείχνει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να «επιδείξει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας» και τη «δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», έγραψε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα εφημερίδα Telegraph.
Η πρώτη αντίδραση της Αυστραλίας
Η Αυστραλία ήταν «ειλικρινής, ανοικτή και έντιμη» με τη Γαλλία για τις ανησυχίες σε σχέση με τη συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας.
Η Αυστραλία εγκατέλειψε τη συμφωνία του 2016 με τον γαλλικό όμιλο Naval για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων, ανακοινώνοντας την Πέμπτη το σχέδιό της να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια, τη λεγόμενη AUKUS.
Ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον δήλωσε σήμερα ότι η Αυστραλία εξέφραζε τις ανησυχίες της στη Γαλλία αναφορικά με την παραγγελία – αποτιμήθηκε στα 40 δισ. δολάρια το 2016, θεωρήθηκε ότι θα κόστιζε πολύ περισσότερα σήμερα – επί περίπου 2 χρόνια.
«Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Ντάτον στο Sky News.
Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σημαντικές ανησυχίες» για τη συμφωνία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αυστραλία «θα χρειαστεί να λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό μας συμφέρον». Ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η Αυστραλία είχε ενημερώσει τη Γαλλία για τη συμφωνία αλλά σε σημερινές του δηλώσεις αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μυστικές, δεδομένου του πόσο ευαίσθητο ήταν το ζήτημα. Ο Ντάτον και ο Μπέρμιγχαμ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το κόστος της νέας συμφωνίας, πάντως ο Ντάτον παραδέχθηκε ότι «δεν πρόκειται να είναι ένα φθηνό πρόγραμμα» εξοπλισμών.
AUKUS: Η συμφωνία κλείστηκε στην G7 πίσω από την πλάτη του Μακρόν αναφέρει ηTelegraph
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, παρών στη σύνοδο, κρατήθηκε στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας. Ο βρετανός τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (πλέον υπουργός Δικαιοσύνης) είχε προειδοποιηθεί πως η συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις με την Κίνα και τη Γαλλία. Οι λεπτομέρειές της λεγόμενης AUKUS συζητήθηκαν πάντως λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7. Όλα τα έγγραφα γι’ αυτήν είχαν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.
Η εφημερίδα The Guardian έγραψε χθες Σάββατο πως οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον κ. Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πάτρα: Καρτ χτύπησε παιδί στο κεφάλι στο κέντρο της πόλης - Νοσηλεύεται διασωληνωμένο
Ηλεκτρονικές απάτες: Προσοχή! Σκαρφίστηκαν νέο κόλπο - Μην απαντήσετε ποτέ σε αυτό το μήνυμα
Κορονοϊός: Προχωρούν οι δοκιμές για ρινικό εμβόλιο – Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα