Η Κίνα την επομένη της AUKUS: Περνά στην αντεπίθεση μέσω Αφγανιστάν - Οι κινήσεις του Σι Τζινπίνγκ
Το χαμένο έδαφος όπως διαμορφώθηκε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία επιχειρεί να καλύψει ο Κινέζος πρόεδρος.
Μέσω του Αφγανιστάν και συγκεκριμένα του κενού που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ, η Κίνα επιθυμεί και επιχειρεί να περάσει στην «αντεπίθεση», μετά τη στατηγική συμμαχία AUKUS που ανακοίνωσαν ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία.
Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρονται στην AUKUS και στον ρόλο της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σε ομιλία του στην 6η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής CELAC, έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλα τα μέλη «να ενώσουν τα χέρια για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, τα οποία είναι πιο πολύτιμα από τον χρυσό».
Ο Κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε, πως είναι έτοιμη ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, σημειώνοντας, ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν, καθώς και ότι «θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον αφγανικό λαό να αποφασίσει μόνος του».
Παράλληλα, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, η Κίνα αναζητά τρόπους για να διευρύνει τη συνεργασία της και με την Ευρώπη, με δεδομένες τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αντίδραση της Γαλλίας για τη συμφωνία, που οδήγησε στην ανάκληση των προσβευτών της σε ΗΠΑ και Αυστραλία.
Συμφωνία «πίσω από την πλάτη» του Μακρόν
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, οι λεπτομέρειες της AUKUS, η οποία σήμανε την ακύρωση της σύμβασης που είχαν υπογράψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισ. ευρώ, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη.
Τότε, αν και παρών στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεν ενημερώθηκε για την προετοιμασία της τριμερούς συμμαχίας.
Κατά το δημοσίευμα, οι λεπτομέρειες και τα «άκρως απόρρητα» σχετικά έγγραφα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπό άκρα μυστικότητα.
Αυτό επιβεβαιώνει και ο Guardian, δημοσίευμα του οποίου, μία μέρα νωρίτερα, ανέφερε, ότι οι συνομιλίες «διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα» χωρίς να γίνει «η παραμικρή νύξη στον κ. Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έτσι θα αναχαιτιστεί ο κορονοϊός: Τρίτη δόση με mRNA εμβόλια και ταυτότητα στην... εστίαση
Πάτρα: Βίντεο ντοκουμέντο από το ατύχημα με το καρτ – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον 6χρονο
Κορονοϊός: Mε πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς;