Δημοσιογράφος του ZDF στο Newsbomb.gr για τις γερμανικές εκλογές: «Η Μέρκελ αναστάτωσε τους Έλληνες»
Οι Γερμανοί ψηφίζουν στις πιο αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων ετών, με τη Μέρκελ μετά απο 16 χρόνια στην καγκελαρία να μένει για πρώτη φορά εκτός της κούρσας. Λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη η «σιδηρά κυρία της Ευρώπης» παραδέχθηκε δημόσια οτι μία απο τις δυσκολότερες στιγμές στη θητεία της ήταν όταν ζήτησε από τους Έλληνες να κάνουν μεγάλες θυσίες κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Ο Μάικλ Κρονς, βραβευμένος δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και παρουσιαστής στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ZDF και το δίκτυο Phoenix μίλησε για τη «μητέρα των μαχών», την Μέρκελ που αναστάτωσε τους Έλληνες με τον σκληρό ρεαλισμό και την έλλειψη ενσυναίσθησης που τη χαρακτηρίζει, τους επίδοξους διαδόχους της και το κλίμα στη Γερμανία.
Η εποχή Μέρκελ έφθασε στο τέλος της. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Γερμανία; Και ποια πιστεύετε ότι είναι η κληρονομιά που αφήνει η απερχόμενη καγκελάριος;
Το προσωνύμιο "Mutti" αντιστοιχούσε σε μία ολόκληρη ατμόσφαιρα και νοοτροπία. Με λίγα λόγια σήμαινε: Πολίτη, δεν πρέπει να νοιάζεσαι για τα προβλήματα στη Γερμανία, την Ευρώπη και τον κόσμο, γιατί τα αντιμετωπίζω και τα διαχειρίζομαι εγώ. Υπήρχε ένα συναίσθημα ζεστασιάς και ασφάλειας, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποχή του Χέλμουτ Κολ. Ο Γερμανός πολίτης καλείται τώρα να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι πως οι καιροί έχουν αλλάξει. Η επιτυχία του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς δείχνει πάντως ότι οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους δεν θέλουν να κοιτάξουν μπροστά αλλά θέλουν να μείνουν στο παρόν.
Το SPD πιθανότατα θα τερματίσει πρώτο σε αυτές τις γερμανικές εκλογές. Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό; Έχει να κάνει με τον αρχηγό του τον Όλαφ Σόλτς ή με το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «κούρασαν» ;
Η δύναμη του SPD είναι η αδυναμία του Άρμιν Λάσετ και των Χριστιανοδημοκρατών. Η προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου καγκελάριου Άρμιν Λάσετ σημαδεύτηκε από μια ολόκληρη σειρά λαθών, όπως επίσης από την έλλειψη σαφούς προγράμματος. Αντίθετα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σόλτς δίνει την εντύπωση ότι τα πράγματα μπορούν να συνεχιστούν με τον τρόπο και το στυλ της Άνγκελα Μέρκελ. Στην περίπτωση των μεταρρυθμίσεων που ανακοινώνει, φροντίζει να μην προβάλλει το γεγονός ότι το SPD είναι μέρος της κυβέρνησης. Αγνοοεί επίσης τα δικά του πιθανά λάθη και υποβαθμίζει τις υπόνοιες σε σχέση με σκάνδαλα και τις σκιές κακοδιαχείρισης στο υπουργείο του.
Πιστεύετε ότι οι πρόσφατες πλημμύρες στη Γερμανία άλλαξαν τις ισορροπίες των ομοσπονδιακών εκλογών;
Η δραματική καταστροφή από τις πλημμύρες δεν τρομάζει μόνο σε σχέση με την επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η δύναμη των εικόνων στην τηλεόραση είναι τεράστια. Οδήγησε στην εκλογική νίκη το «αουτσάιντερ» μέχρι τότε για την καγκελαρία Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στην πλημμύρα του Έλβα το 2002, ο μετέπειτα καγκελάριος εμφανίστηκε να βοηθάει φορώντας γαλότσες και, ως καγκελάριος της κρίσης, κέρδισε τις εκλογές με μικρή διαφορά. Ο υποψήφιος του CDU Άρμιν Λάσετ εθεάθη να χαμογελάει στην περιοχή της καταστροφής. Σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς, η εντελώς ακατάλληλη εμφάνισή του «έμεινε» ως εικόνα. Αντίθετα, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ομοσπονδιακή βοήθεια και παρουσιάστηκε σοβαρός και μετρημένος. Η εικόνα «μίλησε» επίσης για τον Σολτς, ο οποίος εμφανίστηκε επίσης με αδιάβροχο και χωρίς κοστούμι. Μετά από αυτές τις εμφανίσεις, οι δημοσκοπήσεις για τον Άρμιν Λάσετ πήραν την κατιούσα.
Θα μπορούσαμε να πούμε Auf wiedersehen στο AfD; Φαίνεται ότι η άνοδος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) έχει σταματήσει.
Το Afd εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 11% στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα επωφεληθεί πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο από τη γενική διάθεση αλλαγής. Το κόμμα κατηγορείται επίσης για παράνομες δωρεές και χρηματοδοτήσεις και παραμένει διχασμένο ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την ριζοσπαστική, εθνικιστική, σκληροπυρηνική του πτέρυγα. Θέματα όπως η εσωτερική ασφάλεια και ο σκεπτικισμός απάναντι στην Ε.Ε «αγγίζουν» μόνο ένα μικρό αριθμό ψηφοφόρων. Αλλά πάνω απ 'όλα, το το κόμμα στερείται περιεχομένου. Δεν μπορεί να κερδίσει «πόντους» με τη ρητορική της εισβολής των μεταναστών στη Γερμανία, ένα θέμα το οποίο επικαλείται ξανά και ξανά. Δεν μπορεί καν να προκαλέσει φόβο και να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη μαζική έξοδο των Αφγανών από την Καμπούλ. Οι Γερμανοί αισθάνονται συμπόνοια και εκφράζουν αλληλεγγύη προς τους εκπατρισμένους.
Ποια θέματα είναι τα πιο σημαντικά για τους ψηφοφόρους;
Το θέμα της προστασίας του κλίματος βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Όχι μόνο λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες, αλλά επειδή σχεδόν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ακροδεξιό Afd, κάνουν εκστρατεία για μεγαλύτερη θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το καθένα φυσικά με βάση τη δική του ιδεολογία. Και όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογές, οι Γερμανοί θέλουν να είναι οικονομικά καλά - αν είναι δυνατόν, ακόμα καλύτερα απο ό,τι ήταν τέσσερα χρόνια πριν.
Θέματα όπως η δίκαιη φορολογία και η φορολόγηση των πλουσίων που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή - και ο κατώτατος μισθός παραμένουν αμφιλεγόμενα. Το SPD τάσσεται υπέρ της αναδιανομής του πλούτου. Το CDU επιχειρηματολογεί επιφυλακτικά με βάση την αρχή «ίσως και εμείς θα μπορούσαμε να διανείμουμε κάτι ». Και αυτό γιατί η κρίση του κορονοϊού έχει ανοίξει τρύπες στο κρατικό ταμείο που θα παραμείνουν για πολλά χρόνια. Ως φιλελεύθερο κόμμα, το FDP βασίζεται στη δύναμη της καινοτομίας, το SPD βασίζεται στη ρύθμιση, όπως και οι Πράσινοι, στους οποίους είναι προσαρτημένο το λογότυπο «κόμμα απαγόρευσης». Το CDU είναι το κόμμα της ελεύθερης αγοράς.
Τι σημαίνουν οι εκλογές για την Ευρώπη;
Η Ευρώπη, ή μάλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πολιτικής εκμετάλλευσης. Εκτός από το Afd, όπου τμήματα του κόμματος θέλουν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε και το ευρώ. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι συνηθισμένο όλα τα άλλα κόμματα να συνενώνονται. Αυτό ισχύει ιδεολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και όσον αφορά στην πολιτική ασφάλειας. Αλλά στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, αυτή η ενότητα αποτυγχάνει λόγω των συμφερόντων μεμονωμένων χωρών. Ξανά και ξανα. Όποιος και αν αναδειχθεί καγκελάριος, είτε ο Άρμιν Λάσετ, είτε ο Όλαφ Σολτς, ειναι βέβαιο οτι θα ενισχύσει την Ε.Ε. Ο Λάσετ μάλιστα, ο οποίος κατάγεται από το Άαχεν -από το τρίγωνο μεταξύ Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου- ήταν κάποτε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Είναι Ευρωπαίος γέννημα θρέμμα. Και ήταν αυτός που αρνήθηκε αυστηρά να κλείσουν τα σύνορα στη διάρκεια του λοκντάουν.
«Η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας μου ήταν όταν ζήτησα πολλά από την Ελλάδα» δήλωσε η Μέρκελ λίγο πριν αποχωρήσει. Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές και έχετε φίλους εδώ. Ποιά ειναι η άποψή σας για την περίοδο εκείνη και τις διμερείς σχέσεις.
Η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν πολιτικά αμφιλεγόμενη. Υπήρξαν πολλοί Γερμανοί
που έκαναν εκστρατεία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ανάμεσά τους και ένας υπολογίσιμος αριθμός Γερμανών οικονομολόγων. Αλλά κάθε Γερμανός πολιτικός γνώριζε καλά ότι η Ελλάδα, ως κοιτίδα της δημοκρατίας, ανήκει στην καρδιά της Ευρώπης και της Ε.Ε. Παραδοσιακά οι Γερμανοί έχουν δύο αγαπημένες χώρες: την Ιταλία και την Ελλάδα. Και στις δύο χώρες οι παραθεριστές συγχωρούν τη συχνή έλλειψη «αρετών» που θεωρούνται γερμανικές, όπως ειναι λόγου χάρη η ακρίβεια, η αξιοπιστία κλπ. Αρετές που έχουν χάσει πλέον μεγάλο μέρος της σημασίας τους και στη Γερμανία. Η απόφαση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ήταν σαφής και η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σκληρά μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους
κρίση, δεν άφησε όμως καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί. Αναστάτωσε λοιπόν τους Έλληνες, καθώς και πολλές άλλες χώρες και τους κατοίκους τους,
με τον ρεαλιστικό και συχνά όχι πολύ συμπονετικό τρόπο της. Είναι άλλωστε
παιδί του Προτεσταντισμού και μεγάλωσε στην πρώην ανατολική Γερμανία. Όλη αυτή την κληρονομιά δεν μπόρεσε ποτέ να την ξεφορτωθεί τελείως. Πάντα δυσκολευόταν να ανοίξει την καρδιά της στους ανθρώπους. Το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, όταν άνοιξε τα σύνορα σε πρόφυγες απο τη Συρία, η συναισθηματική της χειρονομία ξάφνιασε. Και μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις στη Γερμανία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.