AUKUS: ΗΠΑ και Γαλλία κάνουν βήματα για «ανακωχή» - Σήμερα η συνάντηση Μπλίνκεν - Λεντριάν
Το σύμφωνο AUKUS κόστισε στη Γαλλία μια συμφωνία αξίας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή υποβρυχίων με προορισμό την Αυστραλία.
Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι έμαθε πως ακυρώνεται η διμερής σύμβαση λίγες ώρες πριν από τη δημόσια ανακοίνωση για την απόφαση της Αυστραλίας να προτιμήσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας εξέδωσαν έκτοτε κοινό ανακοινωθέν, λέγοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα απο τις ανοιχτές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο συμμάχων. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν τηλεφωνικά για μισή ώρα την Τετάρτη. Θα συναντηθούν επίσης στην Ευρώπη στο τέλος του επόμενου μήνα.
Ο θυμός στο Παρίσι ωστόσο ξεχείλιζε το προηγούμενο διάστημα, με τον Γάλλο υπουργό Άμυναςνα χαρακτηρίζει την συμφωνία AUKUS «πισώπλατη μαχαιριά». Σε ένα σπάνιο βήμα μεταξύ των συμμάχων, ο Μακρόν είχε διατάξει μάλιστα την ανάκληση των Γάλλων πρέσβεων από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα.
Ωστόσο, ο πρέσβης στην Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στη θέση του. Άγνωστο αν θα συμβεί το ίδιο και με τον πρέσβη στην Καμπέρα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής εμπλοκής στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού. Και στο ανακοινωθέν του υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία της ισχυρότερης ευρωπαϊκής άμυνας ως συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ - ένα από τα κορυφαία οράματα του προέδρου Μακρόν.
Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Γαλλίας στη Νέα Υόρκη
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αναμένεται να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Οι δύο άνδρες έκαναν «μία καλή συζήτηση» χθες βράδυ στο περιθώριο της συνεδρίασης των κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και αναμένουν ότι θα έχουν εκ νέου μια σύντομη συνάντηση, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
ΗΠΑ και Γαλλία συμφωνούν να προχωρήσουν
Αυτή ήταν μια κλασική «συγγνώμη χωρίς συγγνώμη» από τους Αμερικανούς: μια συγγνώμη για τη διαδικασία ( έλλειψη διαβούλευσης), αλλά όχι για την ίδια την πολιτική (AUKUS). Είδαμε όμως μια εικόνα του προέδρου Μπάιντεν να χαμογελάει ενώ τηλεφωνούσε στον πρόεδρο Μακρόν, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι όλα είναι καλά, αναφέρει ανάλυση του BBC.
Οι δύο ηγέτες προσπαθούσαν να δείξουν ένα ενιαίο μέτωπο μετά τη «φιλική τους 30λεπτη κλήση». Και ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν πήρε πρωτοβουλία για το τηλεφώνημα - κάτι που η Γαλλία ήθελε άμεσα να γίνει γνωστό.
Στη συνέχεια, υπήρχε αυτή η γραμμή: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση θα ωφεληθεί από ανοιχτές διαβουλεύσεις»- πάλι, κάτι που ήθελε προρφανώς η Γαλλία να υπάρχει.
Αλλά και η Αμερική είπε τα δικά της. Ο Μπάιντεν δεν άλλαξε το μήνυμά του ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει περισσότερο στη δική της άμυνα. Στη συνέχεια, η κλήση ολοκληρώθηκε με μια οξεία υπενθύμιση των ΗΠΑ ότι προσφέρουν σημαντική βοήθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ στη δυτική Αφρική, μία περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας για το Παρίσι.
Ένα ανακοινωθέν καλά σχεδιασμένο
Εν ολίγοις, ήταν μια δήλωση που ήταν σαφώς πολύ καλά σχεδιασμένη και για τις δύο πλευρές για να ξεκαθαρίσουν τα σημεία τους και να προχωρήσουν. Αλλά ένα χαμογελαστό τηλεφώνημα είναι άλλο πράγμα. Και άλλο η κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων τον επόμενο μήνα στην Ευρώπη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετωπίζει κρίσιμες κάλπες για την επανεκλογή του το επόμενο έτος. Η αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν ήταν σημαντικός για εσωτερική κατανάλωση, αλλά χρειαζόταν να βρει μια...οδό εξόδου.Το τηλεφώνημα την πρόσφερε.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, είπε στον Μακρόν ότι πρέπει να ξεπεράσει την οργή του για τη συμφωνία Aukus.
Η AUKUS θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης της επιρροής της Κίνας στη αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι αναλυτές την περιέγραψαν ως την πιο σημαντική αμυντική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ και της Αυστραλίας δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί. Είναι το τρίτο γεγονός - μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας ή ΕΕ και ΗΠΑ - που κινδυνεύει πλέον με ακύρωση.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία Ρόδος: «Φοβόμασταν, είχαμε κακό προαίσθημα» - Μιλούν οι γονείς και η αδερφή της 31χρονης
Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου
Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά - Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τα σχολεία