Mιανμάρ: Η χούντα κάνει απαγωγές ακόμη και βρεφών για να εκβιάσει αντιφρονούντες
Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ απαγάγει συστηματικά συγγενείς ατόμων που θέλει να συλλάβει, ανάμεσά τους ακόμη και νήπια και μικρά παιδιά , σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τη χώρα.
Ο Τομ Άντριους δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Τετάρτη ότι οι συνθήκες στη χώρα επιδεινώνονται και ότι «οι τρέχουσες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει την δραματική πορεία των γεγονότων στη Μιανμάρ απλά δεν λειτουργούν».
Η στρατιωτική χούντα και οι δυνάμεις της δολοφόνησαν περισσότερους από 1.100 ανθρώπους, είπε ο Άντριους, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά. Από τον Ιούλιο σκότωσε τουλάχιστον 75 παιδιά ηλικίας από 14 μηνών έως 17 ετών.
Ο στρατός, πρόσθεσε «εξαφανίζει» μέλη των οικογενειών τους όταν δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει άτομα που επιδιώκει να συλλάβει. «Έλαβα αξιόπιστες αναφορές ότι οι δυνάμεις της χούντας συνέλαβαν αυθαίρετα τουλάχιστον 177 άτομα όταν ο αρχικός στόχος μιας επιδρομής δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Στα θύματα περιλαμβάνουν πολύ μικρά παιδιά ηλικίας ακόμη και 20 εβδομάδων », είπε.
Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε που ο στρατός ανέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου. Η χούντα, η οποία αντιμετωπίζει ευρεία αντιπολίτευση, συλλαμβάνει οποιονδήποτε αμφισβητεί την εξουσία της - από εκλεγμένους πολιτικούς, έως ακτιβιστές, γιατρούς και δημοσιογράφους.
Ο Άντριους καλεί σε «αλλαγή πορείας» τη διεθνή κοινότητα, για να αποτρέψει περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θανάτους, προειδοποιώντας ότι τώρα υπάρχουν περισσότεροι από 230.000 άμαχοι που έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα της χούντας.
Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός μιας πόλης στη δυτική Μιανμάρ, όπου κατοικούν 7.500 άτομα, αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει, μετά από συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των αντιπάλων του, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης.
Το Global New Light of Myanmar, το οποίο ελέγχεται από τη χούντα, ανέφερε ότι ο στρατός έπεσε σε ενέδρα από «περίπου 100 τρομοκράτες» ενώ περιπολούσε στο Thantlang στην πολιτεία Chin, κοντά στα σύνορα με την Ινδία.
Οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν τη Δευτέρα αφού οι στρατιώτες «άρχισαν να πυροβολούν τυχαία παράθυρα» σπιτιών στην πόλη, σύμφωνα με έναν κάτοικο που μίλησε στο AFP ανώνυμα. «Σχεδόν όλοι έχουν φύγει», είπε, προσθέτοντας ότι καταφύγει σε ένα κοντινό χωριό με περίπου 500 άτομα και ότι αρκετές εκατοντάδες είχαν ήδη κατευθυνθεί προς την Ινδία.
Ένας άλλος κάτοικος είπε ότι ταξίδεψε για τρεις ημέρες με τους ηλικιωμένους γονείς του για να φτάσει στην Ινδία, καθώς οι στρατιώτες βομβάρδισαν το σπίτι του και οι μάχες κλιμακώθηκαν στην πόλη.
Η ανεξάρτητη πύλη Myanmar Now ανέφερε ότι στρατιώτες σκότωσαν έναν ιερέα, ο οποίος είχε βγει έξω για να σβήσει τις πυρκαγιές. Το σώμα του ανακαλύφθηκε με το αριστερό του δάχτυλο ακρωτηριασμένο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Thaptlang των Βαπτιστικών Εκκλησιών στο Myanmar Now, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι τα στρατεύματα του έκλεψαν τη βέρα.
Ο εκπρόσωπος της Χούντας Ζαου Μιν Τουν απέρριψε τις αναφορές αυτές ως ψευδείς. Είπε ότι 20 σπίτια και ένα κυβερνητικό κτίριο καταστράφηκαν από πυρκαγιά μετά από σύγκρουση στις 18 Σεπτεμβρίου.
Οι επιθέσεις στα στρατεύματα της χούντας έχουν αυξηθεί αφού η αυτοαποκαλούμενη παράλληλη κυβέρνηση της Μιανμάρ, η οποία δημιουργήθηκε από δημοκρατικούς πολιτικούς, ανακοίνωσε έναν «αμυντικό πόλεμο» εναντίον του στρατού νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Άντριους ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια για περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπους της Μιανμάρ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας - Τέλος το Taxisnet
Δολοφονία Ρόδος: «Φοβόμασταν, είχαμε κακό προαίσθημα» - Μιλούν οι γονείς και η αδερφή της 31χρονης
Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου