Όλαφ Σολτς: Ποιος είναι ο «κος Μέρκελ» που έδωσε το φιλί της ζωής στους Σοσιαλδημοκράτες

Εκλογές στη Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς, ο άνθρωπος που στέφθηκε νικητής στις γερμανικές εκλογές του 2021 βρίσκεται πίσω από την μεγάλη επιστροφή των Σοσιαλδημοκρατών. Εκτός απροόπτου θα καθίσει στην καρέκλα της ‘Ανγκελα Μέρκελ.
O Όλαφ Σολτς
ΑΡ
6'

Ο γερμανικός τύπος του έχει κολλήσει το παρατσούκλι «Vati» που σημαίνει μπαμπάς -από το αντίστοιχο «Μutti» (μανούλα) της Μέρκελ ενώ τον αποκαλούν συχνά και «ρομπότ» λόγω του αυτοματοποιημένου τρόπου που μιλάει και απαντάει στις ερωτήσεις και της απόλυτης προσήλωσής του στον πραγματισμό.

Αυτό που χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων τον Όλαφ Σολτς είναι το επικοινωνιακό του έλλειμμα. «Είναι ο κλασικός πολιτικός που σκέφτεται καλά αλλά επικοινωνεί άσχημα», έγραφε πρόσφατα το περιοδικό Der Spiegel.

Η προεκλογική αφίσα του ΣολτςΑ.Ρ

Αλλά και η Μέρκελ είναι μία πολιτικός χωρίς ιδιαίτερο χάρισμα, «αουτσάιντερ» στο ίδιο της το κόμμα της πριν γίνει καγκελάριος και παραμείνει στη θέση επί 16 ολόκληρα χρόνια. Ο Σολτς άλλωστε παρομοιάζεται συχνά με την απερχόμενη καγκελάριο, γεγονός που για κάποιους του χάρισε και τη νίκη. Όλους αυτούς τους μήνες που έδινε τον αγώνα του για το SPD, λίγοι περίμεναν ότι θα έφτανε μέχρι εδώ.

Ο Όλαφ Σολτς εκμεταλλεύτηκε τον τίτλο του αντικαγκελαρίου που είχε, αλλά και τις γκάφες και τα ολισθήματα των αντιπάλων του. Όταν οι άλλοι υποψήφιοι καγκελάριοι άρχισαν να κάνουν λάθη, ο 63χρονος Σολτς -υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος στην απερχόμενη κυβέρνηση- άρχισε να ενσαρκώνει τη σταθερότητα, το ρεαλισμό και τη συνέχεια.

Στα μάτια των Γερμανών ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε γερά το τιμόνι της οικονομίας -εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και υποσχέθηκε βοήθεια στους πλημμυροπαθείς μετά την καταστροφή του Ιουλίου

Το «αουτσάιντερ που επιστρέφει»

Ο Όλαφ Σολτς επιστρέφει άλλωστε εδώ και χρόνια στην κορυφή ενάντια στις πιθανότητες. Ο πρώτος σημαντικός του ρόλος ήταν υπουργός Εσωτερικών στην Αμβούργο. Το SPD εκδιώχθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αλλά ο "Scholzomat" όπως τον αποκαλούν επίσης επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα και έγινε γενικός γραμματέας του SPD.

Σε αυτό το ρόλο ο Scholz προκάλεσε την οργή του SPD υποστηρίζοντας το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης «Ατζέντας 2010» του Σρέντερ το οποίο μείωνε τόσο τους φόρους όσο και το γερμανικό σύστημα πρόνοιας.

Πολλοί διεθνείς παρατηρητές και φωνές στη γερμανική δεξιά θεωρούν ότι το πακέτο αυτό αποκατέστησε τον οικονομικό δυναμισμό της χώρας και έθεσε τις βάσεις για τα χρόνια ανάπτυξης που ακολούθησαν, αλλά για τους αριστερούς του SPD η Ατζέντα 2010 ήταν ανάθεμα, καθώς την θεώρησαν προδοσία των αρχών του κόμματός τους.

Υπό την πίεση της αριστεράς πτέρυγας, ο Σρέντερ παραιτήθηκε από την αρχηγία του SPD το 2004, ένα χρόνο πριν χάσει τις γενικές εκλογές από τη Μέρκελ. Ο Σολτς ήταν το «κύριο θύμα των μεταρρυθμίσεων του Σρέντερ», έγραφε το Spiegel το 2007.

Ωστόσο, ο Σολτς πραγματοποίησε μια ακόμη επιστροφή, έγινε υπουργός εργασίας της Μέρκελ στον πρώτο μεγάλο συνασπισμό CDU-SPD. Προσπάθησε να διαψεύσει τα αριστερά του διαπιστευτήρια επικρίνοντας τις οικονομικές πολιτικές της καγκελαρίου.

Ο «Βόλφγκανγκ...Σολτς»

Ο Σολτς εξελέγη δήμαρχος του Αμβούργου το 2011 και παρέμεινε σε αυτό το ρόλο μέχρι το 2018, όταν η Μέρκελ τον επανέφερε στην κυβέρνησή της ως αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών. Αντικατέστησε το θεματοφύλακα των δημοσιονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έναν συντηρητικό που ο ευρωπαϊκός Νότος μίσησε για την αυστηρή επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη. «Ο Σολτς έκλεψε τα ρούχα του Σόιμπλε και καμαρώνει, αποκτώντας γι’αυτό το παρατσούκλι «Βόλφγκανγκ Σολτς» γράφει ο Τύπος.

Μοιραία λοιπόν αυτό του στοίχισε στους κόλπους του SPD - που του έδωσαν ηχηρή ήττα στη μάχη για την ηγεσίας του κόμματος του 2019. Αλλά πριν το κόμμα τον κάνει υποψήφιο για την καγκελαρία ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Σόλτς επανεφηύρε τη δημόσια εικόνα του-χρησιμοποιώντας την κρίση της Covid-19 και αποφασίζοντας να λειάνει τις γωνίες του και να αλλάξει το στυλ επικοινωνίας του.

Ο Σολτς δέχθηκε τα πυρά των συντηρητικών για την άρνησή του να αποκλείσει συνασπισμό με το αριστερό κόμμα Die Linke-το οποίο έχει τις ρίζες του στο Κομμουνιστικό Κόμμα που κυβέρνησε την Ανατολική Γερμανία. Ταυτόχρονα έχει καταστήσει σαφές ότι θα προτιμούσε να κυβερνήσει στο πλευρό των Πρασίνων, αποκλείοντας την Αριστερά - διακινδυνεύοντας την οργή των αριστερών του SPD.

Εκπαίδευση και προσωπική ζωή

Δικηγόρος στο επάγγελμα ο Σολτς, μπήκε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο σε ηλικία 40 ετών το 1998 και διαρήτησε υψηλά πόστα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το SPD τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Πρόσφατα φωτογραφήθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού της Sueddeutsche Zeitung υιοθετώντας τη γνωστή χειρονομία της Μέρκελ που «σχεδιάζει με τα χέρια της ένα ρόμβο», ένα επικοινωνιακό τρικ που προκάλεσε αναστάτωση στους αντιπάλους του στο στρατόπεδο του CDU.

O Σολτς με τη σύζυγό τουΑ.Ρ

Ο Σολτς γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1958 στο Osnabrück της Κάτω Σαξονίας, αλλά μεγάλωσε στην περιοχή Rahlstedt του Αμβούργου. Έχει δύο μικρότερα αδέλφια. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1977, άρχισε να σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου το 1978 και στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο.

Η οικογένεια του Σολτς είναι παραδοσιακά Λουθηρανική, ο ίδιος όμως έχει σε μεγάλο βαθμό κοσμικές απόψεις. Ζητά όμως να εκτιμηθεί η χριστιανική κληρονομιά και ο πολιτισμός της χώρας. Είναι παντρεμένος από το 1998 με την Μπρίτα Ερνστ, δραστήριο μέλος του SPD εδώ και δεκαετίες.

Η κυρία Σολτς μεταξύ άλλων ήταν μέλος του Κοινοβουλίου του Αμβούργου από το 1997 έως το 2011 και Υπουργός για τα σχολεία και την επαγγελματική εκπαίδευση στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, από το 2014 έως το 2017. Το ζευγάρι δεν έχει παιδιά και κατοικεί στο Πότσδαμ, πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη: Ζημιές στο Αρκαλοχώρι – Οι πρώτες εικόνες

Σεισμός ΤΩΡΑ: Στον «χορό» των Ρίχτερ η Κρήτη - Δύο μετασεισμοί ταρακούνησαν την περιοχή