Kίνα: Ο κίνδυνος του ενεργειακού κραχ στον «Κόκκινο Δράκο» - Φόβοι για ελλείψεις προϊόντων στη Δύση
Η περιορισμένη προσφορά άνθρακα και οι αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τις εκπομπές ρύπων στην Κίνα έχουν προκαλέσει μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και απειλεί να φθάσει και στη Δύση.
Οι διακοπές ηλεκτροδότησης στην Κίνα πλήττουν σπίτια και εργοστάσια προκαλώντας φόβους για τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδαίτερα στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, εργοστάσια σταμάτησαν την παραγωγή και πολλά καταστήματα λειτουργούν υπό το φως των κεριών, καθώς αυξάνεται ο οικονομικός απολογισμός της κρίσης.
Οι κάτοικοι στο βορά, όπου πέφτει η θερμοκρασία λόγω φθινοπώρου, αναφέρουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και απευθύνουν εκκλήσεις στην κυβέρνηση μέσα από τα social media να αποκαταστήσει τις προμήθειες.
Κατά τις ώρες αιχμής οι αρχές έχουν επιβάλλει «πλαφόν» στην κατανάλωση ρεύματος από την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι κάτοικοι πόλεων, όπως το Τσανγκτσούν λένε ότι οι διακοπές συμβαίνουν συχνότερα και διαρκούν περισσότερο.
Πού οφείλεται η κρίση
Η ενεργειακή κρίση της Κίνας, που προκλήθηκε από τις περιορισμένες προμήθειες άνθρακα και τα αυστηρότερα πρότυπα στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, έχει πλήξει την παραγωγή σε πολλές βιομηχανίες, ενώ δημιουργεί νέα προβλήματα στο δίκτυο του παγκόσμιου εφοδιασμού που δοκιμάζεται ήδη και λόγω της πανδημίας.
Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τσιπ επεξεργαστών, διαταραχές στη ναυτιλία και άλλες συνέπειες από το παγκόσμιου «μπλόκο» στα ταξίδια και το εμπόριο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.
Στα βορειοανατολικά, τα εργοστάσια έκλεισαν για να αποφύγουν την υπέρβαση των ορίων στη χρήση ενέργειας που επέβαλε το Πεκίνο. Οικονομολόγοι και περιβαλλοντολόγοι λένε ότι οι κατασκευαστές εξάντλησαν τη φετινή ποσόστωση ταχύτερα από το προγραμματισμένο, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές ανακάμπτει μετά την πανδημία.
Φόβοι για ελλείψεις συσκευών μέχρι τα Χριστούγεννα
Στην πόλη Λιαογιάνγκ, 23 άτομα νοσηλεύτηκαν με δηλητηρίαση από αέριο, καθώς ο εξαερισμός σε εργοστάσιο χύτευσης μετάλλων έκλεισε μετά από διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Η διακοπή της παραγωγής σε ορισμένα εργοστάσια προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την πιθανή έλλειψη αγαθών πριν από τα Χριστούγεννα, ανάμεσά τους smartphone και άλλες συσκευές.
Ο προμηθευτής εξαρτημάτων της Apple, Eson Precision Engineering, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Κουνσάν, δυτικά της Σαγκάης, μέχρι την Πέμπτη «σύμφωνα με την πολιτική περιορισμού ισχύος της τοπικής κυβέρνησης».
Ο αντίκτυπος στα σπίτια και στους μη βιομηχανικούς χρήστες έρχεται καθώς οι νυχτερινές θερμοκρασίες πέφτουν στο βορά της Κίνας. Η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας κάλεσε τις εταιρείες άνθρακα και φυσικού αερίου να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα ενέργειας για να διατηρήσουν τα σπίτια ζεστά το χειμώνα.
Στην πόλη Χουλουντάο οι υπεύθυνοι είπαν στους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά που καταναλώνουν ενέργεια όπως θερμοσίφωνες και φούρνους μικροκυμάτων κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής, και στην Χαρμπίν πολλά εμπορικά κέντρα κλείνουν νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Και στο βάθος...η Evergrande
Η ενεργειακή κρίση αγγίζει τα κινεζικά χρηματιστήρια σε μια εποχή που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δείχνει ήδη σημάδια επιβράδυνσης. Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει περιορισμούς στους τομείς της ιδιοκτησίας και της τεχνολογίας, εν μέσω της ανησυχίας για το μέλλον του γίγαντα των κτηματομεσιτικών China Evergrande.
Η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα κατά περίπου 3% το 2021 για να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους. Οι αρχές έχουν επίσης επιταχύνει την επιβολή περιορισμών στις εκπομές τους τελευταίους μήνες, καθώς μόνο 10 από τις 30 ηπειρωτικές περιοχές κατάφεραν να πιάσουν τους ενεργειακούς τους στόχους το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Το κυβερνών κόμμα προετοιμάζεται επίσης για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και την πόλη Shijiazhuang τον Φεβρουάριο, μια περίοδο κατά την οποία θέλει…γαλάζιους ουρανούς.
Η κρίση επηρεάζει κατασκευαστές σε βασικούς βιομηχανικούς κόμβους στις ανατολικές και νότιες ακτές της χώρας εδώ και εβδομάδες. Τουλάχιστον 15 κινεζικές εταιρείες δήλωσαν ότι η παραγωγή έχει διαταραχθεί από τον περιορισμό της ισχύος, ενώ περισσότερες από 30 εταιρείες εισηγμένες στην Ταϊβάν που δραστηριοποιούνται στην Κίνα σταμάτησαν να εργάζονται για να συμμορφωθούν με τα όρια ισχύος.
Η συνέπεια της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας ώθησε ορισμένους αναλυτές να υποβαθμίσουν τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για την Κίνα το 2021 και προειδοποίησαν επίσης για πιθανές παγκόσμιες ελλείψεις σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, παιχνίδια και εξαρτήματα μηχανών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Ένταση ξανά έξω από το ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης
Νίκος Κουρής: «Θα αποδείξω με DNA ότι είμαι γιος του Μίκη Θεοδωράκη» - Τι αναφέρει η Μαργαρίτα
Σεισμός κοντά σε Τήλο και Νίσυρο - Αισθητός στα Δωδεκάνησα (pics)