Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Συρία, S-400, πυρηνικό εργοστάσιο και οικονομία στο επίκεντρο

Στη συνάντηση που είχαν στο Σότσι ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις που έχουν αναπτύξει Ρωσία και Τουρκία σε πολλαπλά επίπεδα, με τους δυο προέδρους να προχωρούν σε σχετικές δηλώσεις. Τα «καρφιά» του Τούρκου προέδρου για τις ΗΠΑ και η διαβεβαίωση του Ρώσου ηγέτη για την κρίση του φυσικού αερίου.
Η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
5'

Για τα κοινά συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας μίλησαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στο Σότσι.

Οι πρόεδροι των δυο χωρών προχώρησαν και σε δηλώσεις προς τον Τύπο μετά τη συζήτησή τους, η οποία περιστράφηκε γύρω από οικονομικά, ενεργειακά αλλά και στρατιωτικά ζητήματα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση στη Συρία αλλά και το θέμα των S-400, με τον Ερντογάν να ρίχνει τη «σπόντα» του για όσα ακούστηκαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τον Πούτιν να επικεντρώνεται στα οικονομικά οφέλη του ανοικτού διαύλου Κρεμλίνου και άγκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών μετά την αρχή της πανδημίας, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκαν αμφότεροι στο ξεκίνημα των τοποθετήσεων που έκαναν.

Πούτιν: Ασφαλής η Τουρκία από την κρίση του φυσικού αερίου

«Είναι ευχάριστο να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται θετικά. Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους έχουμε αύξηση του κύκλου εργασιών του εμπορίου κατά 55%. Αντισταθμίσαμε όσα χάσαμε στην πρώτη χρονιά της πανδημίας και τα αυξήσαμε κατά 30%», ανέφερε αρχικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Στη ρωσική οικονομία έχουν γίνει τουρκικές επενδύσεις 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην τουρκική οικονομία έχουν γίνει ρωσικές επενδύσεις 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν.Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου προς την Τουρκία και τις χώρες της Νότιας Ευρώπης ξεκίνησε και λειτουργεί πλήρως. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σταθερά συνεπή θέση σας σχετικά με την κατασκευή αυτού του συστήματος αγωγών, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα του λαού της Τουρκίας και της Ρωσίας. Την ώρα που παρατηρούνται πολύπλοκες και ταραχώδεις διαδικασίες στην ευρωπαϊκή αγορά του φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και σταθερή», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Βλάντιμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι εργασίες για τον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ενώ αναφέρθηκε στη Συρία αλλά και στη Λιβύη. «Το ρωσοτουρκικό κέντρο ελέγχου της κατάπαυσης πυρός στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας λειτουργεί και αυτή η συνεργασία αποτελεί εγγύηση σταθερότητας», πρόσθεσε. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτήματα σε ανοικτά θέματα τα οποία όπως τόνισε είναι προτιμότερο να λύνονται με δια ζώσης συνομιλίες παρά με τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των ηγετών.

Ερντογάν: Δώσαμε απαντήσεις για τα κοινά βήματα στην αμυντική βιομηχανία

Με «μπηχτές» για το θέμα των S-400, και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τουρκία, αλλά και με μεγάλη έμφαση στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, ήταν η αντίστοιχη τοποθέτηση του προέδρου Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αρχικά ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη συνδρομή της Ρωσίας στις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα του, αναφερόμενος και στο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε ρωσικό πλήρωμα αεροσκάφους που είχε σπεύσει σε βοήθεια για την κατάσβεση.

«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και πάλι. Ο καλός φίλος φαίνεται στα προβλήματα, όπως λένε», σχολίασε ο Ερντογάν πριν σημειώσει πως «υπάρχει εξέλιξη στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας. Αυτό ισχύει σε πολιτική, οικονομία, εμπορικούς δεσμούς και τη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ξεχωριστή αναφορά στον τουρισμό, πριν αναφερθεί στον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Πληροφορήθηκα ότι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί με βάση το σχέδιο. Στο επόμενο έτος πιστεύω θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε το πρώτο μπλοκ του σταθμού. Εκεί εργάζονται 13.000 άνθρωποι, οι 10.000 είναι Τούρκοι πολίτες και οι 3.000 είναι Ρώσοι πολίτες. Όλοι, όμως, οι εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία και αυτό ενίσχυσε τις σχέσεις μας», υπογράμμισε.

«Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να σημειωθεί, είναι τα κοινά μας βήματα στη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία. Είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για αυτό. Υπάρχουν γνωστοί άνθρωποι που έθεσαν ερωτήσεις στη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ. Τους δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις, υπάρχουν βήματα που έχουμε κάνει, τα έχουμε ολοκληρώσει και δεν υπάρχει επιστροφή», ανέφερε ο Ερντογάν ρίχνοντας επί της ουσίας το «καρφί» στις ΗΠΑ για το θέμα των S-400.

Κλείνοντας, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως η ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και η ανάπτυξή τους θα ωφελήσει και τις δυο χώρες, τονίζοντας πως «τα κοινά μας βήματα για το ζήτημα της Συρίας έχουν μεγάλη σημασία. Η ειρήνη στην περιοχή εξαρτάται από τις σχέσεις μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Η γεωγραφική κατανομή των 2.187 νέων μολύνσεων: 579 στην Αττική - 325 στη Θεσσαλονίκη

Γαλλία: Αδιανόητο! Νάρκωνε τη σύζυγό του και έφερνε αγνώστους να τη βιάζουν επί 10 χρόνια

Κρούσματα σε παιδιά: 21% αύξηση σε μία εβδομάδα - 86.216 έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας