Διεθνής Αμνηστία: Ανησυχητικά τα επίπεδα εκτελέσεων το 2011
Ανησυχητικό χαρακτήρισε τον αριθμό των εκτελέσεων το 2011 η Διεθνής Αμνηστία, που δημοσίευσε την ετήσια επισκόπηση για τις θανατικές ποινές και τις εκτελέσεις.
Σύμφωνα με την οργάνωση, περίπου 18.750 άνθρωποι παρέμειναν καταδικασμένοι σε θάνατο σε όλον τον κόσμο μέχρι το τέλος του 2011, ενώ τουλάχιστον 676 εκτελέστηκαν.
Παρότι μόλις οι 20 από τις 198 χώρες παγκοσμίως (10%) προχώρησε σε εκτελέσεις το 2011, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι οι χώρες αυτές έκαναν εκτελέσεις σε ανησυχητικό βαθμό.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στο Ιράν υπήρξαν εκτελέσεις για αδικήματα όπως μοιχεία και σοδομισμό, στο Πακιστάν για βλασφημία, τη Σαουδική Αραβία για μαγεία, στη Δημοκρατία του Κονγκό για εμπόριο οστών, ενώ σε περισσότερες από 10 χώρες έγιναν εκτελέσεις για εμπόριο ναρκωτικών.
Οι μέθοδοι εκτέλεσης το 2011 περιελάμβαναν αποκεφαλισμό, απαγχονισμό, θανατηφόρο ένεση και πυροβολισμό.
Πάντως, τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τις χιλιάδες εκτελέσεις που εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία ότι έγιναν στην Κίνα, όπου οι αριθμοί είναι μυστικοί, ενώ για το Ιράν οι αριθμοί υπολογίζονται με βάση αξιόπιστες αναφορές για εκτελέσεις που επισήμως δεν έχουν αναγνωριστεί.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη Μέση Ανατολή οι καταγεγραμμένες εκτελέσεις αυξήθηκαν μέχρι και κατά 50% έναντι του 2010.
Για την Κίνα
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις κινεζικές αρχές να δημοσιεύσουν τα στοιχεία αυτών που εκτελέστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο, καθώς η χώρα υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία, η οποίες έχουν επιτρέψει την ουσιαστική μείωση της θανατικής ποινής την τελευταία τετραετία.
Εκτελέσεις και στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη χώρα της αμερικανικής ηπείρου και των G8 που εκτέλεσε 43 κρατούμενους το 2011. Στην Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δεν έγινε χρήση της θανατικής ποινής, πλην της Λευκορωσίας, όπου δύο άνθρωποι εκτελέστηκαν.