Νόμπελ Φυσικής 2021: Αυτοί είναι οι τρεις επιστήμονες που μοιράζονται το βραβείο

Βραβεία Νόμπελ: Στον Σιουκούρου Μανάμπε, τον Κλάους Χάσελμαν και τον Τζόρτζιο Παρίζι απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής για το 2021, για τη συμβολή τους στη μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής και την κατανόηση πολύπλοκων φυσικών συστημάτων. 
Η ανακοίνωση των νικητών από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, στη Στοκχόλμη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA
3'

Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021 απονεμήθηκε την Τρίτη (05/10/2021) σε δύο ειδικούς της μοντελοποίησης στη Φυσική για την κλιματική αλλαγή, στον Αμερικανοϊάπωνα Σιουκούρου Μανάμπε και στον Γερμανό Κλάους Χάσελμαν, καθώς και στον Ιταλό θεωρητικό Τζόρτζιο Παρίζι.

Το μισό βραβείο δίδεται στον Μανάμπε, 90 ετών που έχει γεννηθεί στην Ιαπωνία αλλά ζει στις ΗΠΑ, και στον Χάσελμαν, 89 ετών –και οι δύο ερευνητές μετεωρολογίας-- για την «μοντελοποίηση στη Φυσική του κλίματος στη Γη, την ποσοτική μεταβλητότητα και την αξιόπιστη πρόβλεψη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ).

Με το Νόμπελ αυτό εν μέσω κλιματικής κρίσης, η σουηδική Ακαδημία βραβεύει το έργο του Μανάμπε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου τη δεκαετία του 1960, και με το οποίο κατέδειξε ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι αντίστοιχα με την αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη.

Ο Γερμανός Χάσελμαν τιμήθηκε καθώς κατάφερε να καθιερώσει αξιόπιστα κλιματικά μοντέλα παρά τις μεγάλες μετεωρολογικές αποκλίσεις.

Το άλλο μισό του βραβείου δίδεται στον Παρίζι, 73 ετών, «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες». Το κοπιώδες έργο του είναι μεταξύ των «πιο σημαντικών συνεισφορών» στη θεωρία για τα λεγόμενα σύνθετα συστήματα.

Το άλλο μισό βραβείο λαμβάνει ο Παρίζι, 73 ετών, «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Μανάμπε είναι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, ο Χάσελμαν στο Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Max Planck στο Αμβούργο της Γερμανίας και ο Παρίζι στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Ο Σιουκούρου Μανάμπε, ο Κλάους Χάσελμαν και ο Τζόρτζιο ΠαρίζιΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Τα πολύπλοκα συστήματα χαρακτηρίζονται από τυχαιότητα και αταξία και είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Ένα πολύπλοκο σύστημα ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα, είναι το κλίμα της Γης. Το φετινό βραβείο Νόμπελ αναγνωρίζει τη συμβολή νέων μεθόδων στην περιγραφή και την μακροχρόνια πρόβλεψη της συμπεριφοράς τους.

«Οι ανακαλύψεις που βραβεύονται φέτος, δηλώνουν ότι η γνώση μας για το κλίμα βασίζεται σε στέρεο επιστημονικό έδαφος, αυστηρής ανάλυσης και παρατήρησης. Οι φετινοί νικητές συνεισέφεραν στο να αποκτήσουμε βαθύτερη γνώση για τις ιδιότητες και την αξιολόγηση πολύπλοκων φυσικών συστημάτων» δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής των βραβείων, Thors Hans Hansson.

Το βραβείο για τη Φυσική είναι το δεύτερο Νόμπελ που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα αφού οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν κέρδισαν χθες το Νόμπελ Ιατρικής.

Τα βραβεία Νόμπελ θεσμοθετήθηκαν με τη διαθήκη του Σουηδού εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται από το 1901 με ελάχιστες διακοπές, κυρίως λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Όπως και πέρυσι, ούτε φέτος θα γίνει επίσημο δείπνο στη Στοκχόλμη λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι βραβευθέντες θα λάβουν τα Νόμπελ στις χώρες τους.

Τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα τιμηθούν με τα βραβεία Νόμπελ για τη Χημεία, τη Λογοτεχνία, την Ειρήνη και την Οικονομία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Τσουμάνης: Αυτοκτονία λένε από την ΕΛΑΣ – Έβαλε tire up στον λαιμό του και το έσφιξε

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα ισχυρά φαινόμενα

Στο νοσοκομείο η Αθηνά Οικονομάκου – Το μήνυμά της