Facebook: Το «βαθύ λαρύγγι» Φράνσις Χόγκεν - Ποια είναι η γυναίκα που τα έβαλε με τον Ζούκερμπεργκ

Το όνομά της προκαλεί αναταράξεις στον κολοσσό του Facebook. Η Φράνσις Χόγκεν η γυναίκα που έβγαλε στη φόρα τα κακώς κείμενα της δημοφιλέστερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ονειρεύεται δημοκρατικά και ανθρώπινα social media. Και αποκαλύπτει ότι όλα άρχισαν όταν έχασε μία φιλία...στα γρανάζια της παραπληροφόρησης
Η Φράνσις Χάουγκεν
ΑΡ
5'

Μία πρώην εργαζόμενη του Facebook προκαλεί αναταράξεις στον κολοσσό κοινωνικής δικτύωσης. Η Φράνσις Χάουγκεν καταγγέλλει κενά, παραλείψεις και σκοτεινές αποφάσεις που πλήττουν τη δημοκρατία και είναι αναμφίβολα το πρόσωπο των ημερών.

Η γυναίκα που «καίει» το Facebook

«Καταλύτης». Με αυτή τη λέξη περιέγραψε Αμερικανός βουλευτής τη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χόγκεν τη γυναίκα που με την κατάθεσή της στο Κογκρέσο αμαύρωσε την εικόνα του Facebook και ανάγκασε τις αμερικανικές Αρχές να δεσμευθούν ότι θα επιβάλουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στον κολοσσό του διαδικτύου.

Στα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσε στη Wall Street Journal περιγράφει πώς οι κανόνες της εταιρείας ευνοούν τις ελίτ, πώς οι αλγόριθμοι προάγουν τη διχόνοια και πώς τα καρτέλ ναρκωτικών και οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν ανοιχτά τις υπηρεσίες του.

Η Χόγκεν εργάστηκε ως υπεύθυνη προϊόντων στην ομάδα παραπληροφόρησης πολιτών του Facebook. Εγκατέλειψε την εταιρεία τον Μάιο μετά από περίπου δύο χρόνια.

Είπε ότι είχε απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας της εταιρείας και την απροθυμία της να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες. Έκτοτε ζήτησε να μπει στο πρόγραμμα ομοσπονδιακής προστασίας για τους πληροφοριοδότες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Ποια είναι η Φράνσις Χάουγκεν

Η 37χρονη Χόγκεν περιγράφει τον εαυτό της στον ιστότοπό της ως «υπέρμαχο της δημόσιας εποπτείας των κοινωνικών μέσων». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αϊόβα, κόρη ενός γιατρού και μίας πρώην ακαδημαϊκού που άφησε πίσω της την καριέρα για να αφιερωθεί στην εκκλησία.

H αρχική σελίδα του ιστολογίου της

Είναι κάτοχος πτυχίου ηλεκτρολόγου και μηχανικού υπολογιστών από το Olin College και έχει κάνει μεταπτυχιακά στο Χάρβαρντ. Προηγουμένως εργάστηκε σε πολλές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ μεταξύ των οποίων η Google, η Pinterest Inc. της Alphabet Inc. και άλλα κοινωνικά δίκτυα, με ειδίκευση στο σχεδιασμό αλγορίθμων και άλλων εργαλείων που καθορίζουν τι περιεχόμενο φθάνει στους χρήστες.

Τι έκανε στο Facebook;

Η Χόγκεν είναι πρώην υπεύθυνη προϊόντων που προσλήφθηκε από το Facebook για να προστατεύσει την πλατφόρμα από τις παρατυπίες εν όψει των εκλογών. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, ως μέρος της ομάδας Civic Integrity, ενός σχήματος περίπου 200 ατόμων που κλήθηκε να ασχοληθεί με ζητήματα που είχαν να κάνουν με εκλογές και προεκλογικές εκστρατείες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάθεση της Χάουγκεν που «καίει» το FacebookΑ.Ρ

Η ομάδα της, ενώ αποτελούσε ένα μικρό κομμάτι των συνολικών προσπαθειών «αστυνόμευσης του Facebook», έγινε κεντρικός παίκτης στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η πλατφόρμα μπορούσε να διαδώσει πολιτικά ψεύδη, να προκαλέσει βία και να κακοποιηθεί από κακόβουλες κυβερνήσεις.

Γιατί αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις ανησυχίες της;

Η Χόγκεν είπε ότι η εταιρεία ήταν απρόθυμη να δεχτεί πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ασφάλειας αν κάτι τέτοιο καθιστούσε δυσκολότερη την προσέλκυση χρηστών, αποθαρρύνοντας την ίδια και άλλους υπαλλήλους. Τελικά η ομάδα Civic Integrity κατέληξε ένα υποστελεχωμένο «πλήρωμα καθαρισμού». Διαλύθηκε στο τέλος του 2020 και τα μέλη της διοχετεύτηκαν σε άλλα τμήματα.

H Xάουγκεν φθάνει στη ΓερουσίαΑ.Ρ

«Έχουμε επενδύσει πολύ σε ανθρώπους και τεχνολογία για να διατηρήσουμε την πλατφόρμα μας ασφαλή και έχουμε καταστήσει προτεραιότητα την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την παροχή έγκυρων πληροφοριών» δικαιολογήθηκε η εταιρεία.

Προς το τέλος του χρόνου της στο Facebook, η Χόγκεν είπε ότι οι άνθρωποι εκτός της εταιρείας, ανάμεσά τους οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές, όφειλαν να μάθουν τι είχε ανακαλύψει.

Η φιλία που χάθηκε...λόγω παραπληροφόρησης

Η ίδια αποκάλυψε είπε ότι η σκέψη της για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξε, όταν έχασε μια φιλία. Ο φίλος της ξόδευε όλο και περισσότερο χρόνο διαβάζοντας φόρουμ στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς οι σκοτεινές δυνάμεις χειραγωγούν την πολιτική.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο άνδρας θυμήθηκε ότι η Χόγκεν προσπάθησε ανεπιτυχώς να επέμβει καθώς o ίδιος γοητευόταν από ένα μείγμα αποκρυφισμού και εθνικισμού.

«Είναι άλλο να μελετάς την παραπληροφόρηση και άλλο να χάνεις κάποιον από αυτήν», είπε η ίδια η Φράνσις Χόγκεν. Όταν την προσέγγισαν από το Facebook στο τέλος του 2018, εκείνη είπε οτι ενδιαφέρεται αν η δουλειά έχει να κάνει με τη δημοκρατία και την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, είπε στους διευθυντές για το φίλη της και πώς ήθελε να βοηθήσει το Facebook να αποτρέψει τους δικούς του χρήστες να ακολουθήσουν παρόμοιους δρόμους.

Για εβδομάδες, το πρώην στέλεχος του Facebook δούλευε αθόρυβα στο παρασκήνιο. Αφού συγκέντρωσε χιλιάδες σελίδες εγγράφων, ενώ εργαζόταν στην εταιρεία, επικοινώνησε με την Wall Street Journal, τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές, αποκαλύπτοντας ότι το κοινωνικό δίκτυο γνώριζε για πολλές από τις βλάβες που προκαλούσε.

Η αποκάλυψη και η επόμενη ημέρα

Η Φράνσις Χόγκεν αποκαλύφθηκε στην εκομπή «60 Minutes» του CBS, άρχισε να κάνει tweet, δημοσίευσε έναν προσωπικό ιστότοπο, ξεκίνησε μία εκστρατεία GoFundMe και ανακοίνωσε ευρωπαϊκή περιοδεία για να μιλήσει με νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές.

Tα γραφεία του FacebookΑ.Ρ

Στη συνέχεια έκανε την εκρηκτική της κατάθεση στο Κογκρέσο. Παρά τις αποκαλύψεις της διευκρίνσε ότι δεν μισεί το Facebook, θέλει απλά να το βελτιώσει.
«Μπορούμε να έχουμε κοινωνικά μέσα που αναδεικνύουν το καλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας»,έγραψε στον ιστότοπό της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.