Ένας γιγαντιαίος κώνος που «γεννά» ποιήματα με τη συνδρομή των επισκεπτών στο Dubai
Είναι το πρώτο περίπτερο του Ηνωμένου Βασιλείου που για πρώτη φορά από την καθιέρωση του θεσμού των Διεθνών Εκθέσεων το 1851 σχεδιάζεται από γυναίκα, την καλλιτέχνιδα και ντιζάινερ Es Devlin, γνωστή για το πάθος της για ποίηση που γεννούν μηχανές.
Εμπνευσμένη από ένα από τα τελευταία πρότζεκτ του Stephen Hawking - το «Breakthrough Message» - η πελώρια ξύλινη κωνική δομή προσκαλεί τους επισκέπτες να συμβάλλουν με τις λέξεις τους. Η τεχνητή νοημοσύνη συλλέγει λέξεις και συλλαβίζει ποιήματα που φωτίζουν την ύψους 20 μέτρων πρόσοψή της.
Τα ποιήματα που δημιουργούνται από τις λέξεις που προσφέρουν οι επισκέπτες και τα οποία γεννά η τεχνητή νοημοσύνη θα αναγράφονται στα αγγλικά και αραβικά χρησιμοποιώντας τα LED της πρόσοψης. «Με σχήμα ενός γιγαντιαίου ξύλινου μουσικού οργάνου, το βρετανικό περίπτερο συλλέγει λέξεις που προσφέρει κάθε επισκέπτης» διευκρίνησε, μιλώντας στο Dezeen, η Devlin. «Χρησιμοποιεί έναν εξελιγμένο αλγόριθμο μηχανομάθησης για να γεννήσει το σωρευτικό συλλογικό ποίημα που φωτίζει τη διαμέτρου 20 μέτρων πρόσοψή της».
Η δομή έχει στόχο να επισύρει την προσοχή στην ολοένα αυξανόμενη σημασία των αλγορίθμων και στην πολυπολιτισμικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι αλγόριθμοι είναι ανάμεσά μας, είναι ένα ολοένα αυξανόμενο τμήμα της κουλτούρας μας, και τα αποτέλεσματά τους βασίζονται στο σε τι εκπαιδεύονται και στο ποιος τους εκπαιδεύει» επεσήμανε. «Το περίπτερο είναι ταυτόχρονα μια έκφραση του ιδεώδους μιας πολυπολιτισμικής Βρετανίας στην οποία μεγάλωσα, αναμειγμένη με την αυξανόμενη συνείδηση εκ μέρους μας του ρόλου που παίζουν οι αλγόριθμοι στη διαμόρφωση του μέλλοντος της κουλτούρας μας» τόνισε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.