Ναρκωτικά, όπλα και τρομοκρατία: Τα μυστικά της Βόρειας Κορέας- Υψηλόβαθμος φυγάς αποκαλύπτει
Η ηγεσία της Βόρειας Κορέας είναι αδίστακτη και απελπισμένη να κερδίσει χρήματα με κάθε δυνατό τρόπο, από ναρκωτικά μέχρι πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική αποκαλύπτει στο BBC ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Πιονγιάνγκ που αυτομόλησε.
Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης σπάει τη σιωπή του σε μεγάλο δυτικό μέσο για τη σκοτεινή ηγεσία της χώρας του, τα εγκλήματα και τις δοσοληψίες της σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Σε μια καριέρα 30 ετών, ο Κιμ Κουκ-σονγκ ανέβηκε στις πρώτες θέσεις των ισχυρών κατασκοπευτικών οργανισμών της Βόρειας Κορέας και υπήρξε το δεξί χέρι κορυφαίων παραγόντων, με απευθείας επικοινωνία με την ανώτατη ηγεσία στο Μπλε Οίκο .
Χρειάστηκαν εβδομάδες συζητήσεων για να εξασφαλίσει το BBC μία συνέντευξη μαζί του και ο ίδιος εξακολουθεί να ανησυχεί για το ποιος μπορεί να τον ακούσει. Φορά σκούρα γυαλιά στην κάμερα και μόνο δύο από την ομάδα γνωρίζουν το πραγματικό του όνομα.
Ο Κιμ πέρασε 30 χρόνια δουλεύοντας στις ανώτατα κλιμάκια των ισχυρών κατασκοπευτικών οργανισμών της Βόρειας Κορέας. Οι υπηρεσίες ήταν τα «μάτια, τα αυτιά και ο εγκέφαλος του Ανώτατου Ηγέτη», λέει. Ισχυρίζεται ότι κρατούσε τα μυστικά των ηγετών, διέταζε δολοφόνους να σκοτώσουν τους επικριτές τους, και μάλιστα έφτιαξε ένα παράνομο εργαστήριο ναρκωτικών για να βοηθήσει στη συγκέντρωση «επαναστατικών» κεφαλαίων.
Τώρα, ο πρώην ανώτερος συνταγματάρχης αποφάσισε να πει την ιστορία του στο BBC. Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματικός από την Πιονγιάνγκ δίνει συνέντευξη σε μεγάλο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.
Ο ίδιος λέει ήταν «πιο κόκκινος από το κόκκινο». Πιστός κομμουνιστής υπηρέτης. Αλλά ούτε η πίστη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά σου στη Βόρεια Κορέα. Έπρεπε να φύγει για να σώσει τη ζωή του το 2014, και έκτοτε ζει στη Σεούλ και εργάζεται για τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών. Απεικονίζει μια ηγεσία της Βόρειας Κορέας απελπισμένη για χρήματα, αδίστακτη και αχόρταγη, βυθισμένη σε κάθε λογής εγκληματικές δραστηριότητες.
Μίλησε για τη στρατηγική πίσω από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Πιονγκγιάνγκ, τις επιθέσεις του καθεστώτος στη Νότια Κορέα και ισχυρίζεται ότι τα μυστικά κατασκοπευτικά δίκτυα και ο «κυβερνοστρατός» της χώρας μπορούν να φτάσουν σε όλο τον κόσμο.
Το BBC δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του, αλλά κατάφερε να επαληθεύσει την ταυτότητά του και, όπου ήταν δυνατόν, βρήκε επιβεβαιωτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.
Ομάδα δράσης τρομοκρατών
Τα τελευταία χρόνια του Κιμ στην κορυφαία μονάδα πληροφοριών της Βόρειας Κορέας προσφέρουν μια εικόνα για την πρώιμη καριέρα του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο φυγάς δίνει μια εικόνα ενός νεαρού άνδρα που ήθελε να αποδείξει ότι είναι «πολεμιστής».
Η Βόρεια Κορέα δημιούργησε μια νέα υπηρεσία κατασκοπείας που ονομάστηκε Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης το 2009, την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμαζόταν για να διαδεχθεί τον πατέρα του, ο οποίος είχε πάθει εγκεφαλικό. Επικεφαλής του γραφείου ήταν ο Κιμ Γιονκ Τσολ, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους βοηθούς του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Ο συνταγματάρχης Κιμ είπε ότι τον Μάιο του 2009, ήρθε διαταγή για να σχηματιστεί μια «ομάδα τρομοκρατίας» με σκοπό τη δολοφονία ενός Βορειοκορεάτη αξιωματούχου που είχε λιποτακτήσει από τον στρατό και είχε καταφύγει στον Νότο.
Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν μια πράξη που ικανοποιούσε τον ανώτατο ηγέτη (τον πατέρα του), λέει ο κ. Κιμ. Η ομάδα δράσης του τρόμου δημιουργήθηκε για να δολοφονήσει τον Hwang Jang-yop στα κρυφά. «Εγώ προσωπικά σκηνοθέτησα και πραγματοποίησα το έργο» Η απόπειρα δολοφονίας όμως πήγε στραβά.
Δύο ταγματάρχες του στρατού της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να εκτίουν ποινή φυλάκισης 10 ετών στη Σεούλ για το σχέδιο. Η Πιονγκγιάνγκ πάντα αρνιόταν την εμπλοκή της και ισχυριζόταν ότι η Νότια Κορέα είχε οργανώσει την απόπειρα.
Η μαρτυρία του Kιμ λέει το αντίθετο. «Στη Βόρεια Κορέα, η τρομοκρατία είναι ένα πολιτικό εργαλείο που προστατεύει την υψηλότερη αξιοπρέπεια του Κιμ Γιονγκ-Ιλ και του Κιμ Γιονγκ Ουν» λέει. «Ήταν ένα δώρο για να δει ο διάδοχος την πίστη του στον μεγάλο ηγέτη»
Ακολούθησαν κι άλλα. Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, ένα πλοίο του ναυτικού της Νότιας Κορέας, το Cheonan, βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από τορπίλη. Σαράντα έξι ζωές χάθηκαν. Η Πιονγκγιάνγκ πάντα αρνιόταν την συμμετοχή της. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, δεκάδες βολές πυροβολικού της Βόρειας Κορέας έπληξαν το νησί Yeongpyeong της Νότιας Κορέας. Δύο στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν.
Οι κυβερνο-κατάσκοποι της Βόρειας Κορέας
Η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι μία από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου, αλλά οι προηγούμενοι αποστάτες υψηλού προφίλ είχαν προειδοποιήσει ότι η Πιονγκγιάνγκ δημιούργησε έναν στρατό από 6.000 εξειδικευμένους χάκερ.
Σύμφωνα με τον Kιμ, ο προηγούμενος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ διέταξε την εκπαίδευση νέου προσωπικού τη δεκαετία του 1980 «για να προετοιμαστούν για κυβερνοπόλεμο». Το Πανεπιστήμιο Moranbong επέλεγε τους πιο λαμπρούς φοιτητές από όλη τη χώρα και τους πρόσφερε έξι χρόνια ειδικής εκπαίδευσης", λέει.
Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι μια μονάδα της Βόρειας Κορέας, γνωστή ως Lazarus Group, ήταν πίσω από μια κυβερνοεπίθεση που κατέστρεψε τμήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλων οργανώσεων σε όλο τον κόσμο το 2017.
Η ίδια ομάδα πιστεύεται ότι είχε στοχεύσει τη Sony Pictures σε μία υψηλού επιπέδου επίθεση το 2014. Κιμ λέει ότι το γραφείο ήταν γνωστό ως το Γραφείο Διασύνδεσης 414.«Εσωτερικά, το ονομάζαμε« Κέντρο Πληροφόρησης του Κιμ Γιονγκ-Ιλ »..
Το εμπόριο ναρκωτικών
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά «κρίση» και τον Απρίλιο κάλεσε τον λαό του να προετοιμαστεί για μια άλλη «επίπονη πορεία» - μια φράση που είχε χρησιμοποιηθεί για έναν καταστροφικό λιμό στη δεκαετία του 1990, υπό τον Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Τότε, ο Kιμ ήταν στο Τμήμα Επιχειρήσεων και του δόθηκε εντολή να συγκεντρώσει «επαναστατικά κεφάλαια» για τον Ανώτατο Ηγέτη. Αυτό, λέει, σήμαινε διακίνηση παράνομων ναρκωτικών.
«Η παραγωγή ναρκωτικών στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ιλ κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου πείνας» λέει. «Εκείνη την περίοδο, το Επιχειρησιακό Τμήμα είχε ξεμείνει από επαναστατικά κονδύλια για τον Ανώτατο Ηγέτη.
«Αφού ανέλαβα το έργο, έφερα τρεις αλλοδαπούς από το εξωτερικό στη Βόρεια Κορέα, έχτισα μια βάση παραγωγής στο κέντρο εκπαίδευσης του γραφείου συνδέσμων του Εργατικού Κόμματος 715 και παρήγαγα ναρκωτικά. Κατά κύριο λόγο κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη».
Η Βόρεια Κορέα έχει μακρά ιστορία παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών - κυρίως ηρωίνη και όπιο. Ένας πρώην διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Thae Yong-ho, ο οποίος επίσης απομακρύνθηκε, δήλωσε στο Φόρουμ Ελευθερίας του Όσλο το 2019 ότι η χώρα είχε εμπλακεί σε κρατική διακίνηση ναρκωτικών, ενώ προσπαθούσε να διορθώσει μια εγχώρια επιδημία χρήσης ναρκωτικών.
Τα χρήματα των ναρκωτικών δεν μετατράπηκαν φυσικά σε μετρητά για τους ανθρώπους. «Για να σας βοηθήσω να καταλάβετε, όλα τα χρήματα στη Βόρεια Κορέα ανήκουν στον Βορειοκορεάτη ηγέτη», λέει ο Κιμ.
«Με αυτά τα χρήματα, έφτιαχνε βίλες, αγόραζε αυτοκίνητα, αγόραζε τρόφιμα, έπαιρνε ρούχα και απολάμβανε πολυτέλειες». Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών από τις παρατεταμένες ελλείψεις τροφίμων της Βόρειας Κορέας τη δεκαετία του 1990 κυμαίνονται από εκατοντάδες χιλιάδες έως και ένα εκατομμύριο άτομα.
Παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράν
Μία άλλη πηγή εισοδήματος ήταν οι παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράν. «Υπήρχαν ειδικά υποβρύχια. Η Βόρεια Κορέα ήταν πολύ καλή στο να κατασκευάζει εξοπλισμό αιχμής όπως αυτά», λέει. Αυτό μπορεί να είναι λίγο προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας καθώς τα υποβρύχια της χώρας έχουν θορυβώδεις, πετρελαιοκινητήρες.
Αλλά ο Kιμ ισχυρίζεται ότι οι συμφωνίες ήταν τόσο επιτυχημένες που ο αναπληρωτής διευθυντής της Βόρειας Κορέας στο Ιράν καυχιόταν ότι καλούσε τους Ιρανούς στην πισίνα του για να κλείσουν δουλειές.
Υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 αποστάτες στη Νότια Κορέα. Μόνο λίγοι αποφασίζουν να μιλήσουν στα ΜΜΕ. Όσο πιο υψηλό είναι το προφίλ κάποιου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Πηγή: ΒΒC
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Προ των πυλών νέα ισχυρή κακοκαιρία - «Ίσως προσεγγίσει σε ένταση μεσογειακό κυκλώνα»
Δολοφονία στον Εύοσμο: Η μητέρα μου με έβαλε να πω ότι με κακοποιούσε σεξουαλικά
The Voice: Η 20χρονη που «τρέλανε» τους πάντες (videos)