Μπόρις Τζόνσον: Ο «τζογαδόρος» πρωθυπουργός της Βρετανίας με τα 1.000 πρόσωπα κι άλλες τόσες ζωές
«'Hρωας ή κακός; Μεγαλοφυής ή βλάκας; Ανυπότακτος ή οπορτουνιστής;» Όπως και να ΄χει ο Μπόρις Τζόνσον ειναι «τζογαδόρος» αποφαίνεται ο βιογράφος του Τομ Μπάουερ στο ομώνυμο βιβλίο για τα έργα και τις ημέρες του Βρετανού πρωθυπουργού που όταν ήταν τριών ετών ήθελε να γίνει «ο βασιλιάς του κόσμου».
Αυτές τις μέρες ο ισχυρός άνδρας της γηραιάς αλβιόνας απασχολεί για μία ακόμη φορά την επικαιρότητα για ένα μίνι «σκάνδαλο», άσχετο με τις πολιτικές του αποφάσεις.
Ο Μπόρις Τζόνσον μαζί με την έγκυο σύζυγό του Κάρι Σίμοντς και τον 17 μηνών γιό τους Γουίλφρεντ προσγειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην ηλιόλουστη Κόστα ντελ Σολ της Ισπανίας, ταξίδι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων πίσω στο Λονδίνο.
Σε μία ιδιωτική βίλα με 13 κρεβατοκάμαρες και ελικοδρόμιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός απόλαυσε τον ήλιο, την ηρεμία και τη φύση, μακριά από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Στη βεράντα της, οι φωτογράφοι τον απαθανάτισαν να χαλαρώνει, ζωγραφίζοντας τον ...μεσογειακό ήλιο να δύει.
Ιδιοκτήτης της έπαυλης είναι ο δισεκατομμυριούχος βουλευτής των Τόρις, Ζακ Γκόλντσμιθ, στενός φίλος της συζύγου του, ο οποίος εχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ονόματα όπως την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον ηθοποιό Χιού Γκραντ. Η διαμονή στη βίλα της Μαρμπέγια κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ την εβδομάδα.
Ο Μπόρις χαλαρώνει, η χώρα «στενάζει»
Μέχρι εδώ θα ήταν όλα καλά, αν ο Μπόρις δεν είχε επιλέξει να φύγει από το Λονδίνο σε μία περίοδο βαθειάς κρίσης και μάλιστα πολυεπίπεδης. Οι διακοπές του προκάλεσαν «τσουνάμι» επικρίσεων εντός και εκτός γηραιάς αλβιόνας, καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις καυσίμων αλλά και προσωπικού σε παραγωγικούς τομείς, μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ένα ντόμινο πτωχεύσεων στον ενεργειακό τομέα που αναμένεται να συμπαρασύρει και άλλους κλάδους.
Οι γελοιογραφίες και τα σκίτσα με τον Μπόρις Τζόνσον να απολαμβάνει το κοκτέιλ του δίπλα στην πισίνα την ώρα που η χώρα «καίγεται», και οι Βρετανοί κάνουν ουρές για να αποκτήσουν καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, είχαν την τιμητική τους την εβδομάδα που πέρασε.
Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι εγκατέλειψε τη χώρα εν μέσω κρίσης και ότι για μία ακόμη φορά ο ελιτιστής Μπόρις δείχει να αδιαφορεί για το μέσο Βρετανό. Οι υποστηρικτές του απαντούν ότι «σχεδόν…πέθανε όταν νόσησε απο κορονοϊό, οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, απέκτησε μωρό, ετοιμάζεται να αποκτήσει και άλλο με τη νέα του σύζυγο, ενω πρόσφατα έχασε την αγαπημένη του μητέρα. Οπότε αφήστε τον να κάνει ένα διάλειμμα» καταλήγει η Daily Mail.
Οι τελευταίες του εξορμήσεις είχαν άλλωστε διακοπεί...βίαια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός διέκοψε τις προγραμματισμένες καλοκαιρινές του διακοπές στο Σόμερσετ, μετά από ένα μόλις 24ωρο όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ τον Αύγουστο. Επέστρεψε λίγο μετά την αποχώρηση των τελευταίων βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Η παραμονή του στη Σκωτία το περασμένο καλοκαίρι παραλίγο να τελειώσει με μία μεγάλη περιπέτεια, καθώς έπεσε στη θάλασσα ενώ έκανε κουπί. Και οι χειμερινές του διακοπές στην Καραϊβική τον οδήγησαν ενώπιον επιτροπής της Βουλής λόγω του αμφιλεγόμενου τρόπου χρηματοδότησης του ταξιδιού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Μπότζο» -όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του- προκαλεί. Ο τρόπος που χειρίστηκε την πανδημία, η άστατη προσωπική του ζωή, τα συχνά λεκτικά του ατοπήματα και οι πολιτικές του «κωλοτούμπες» γίνονται συχνά αντικείμενο σχολιασμού.
O Μπόρις Τζόνσον και η Ελλάδα
Γνωστός φιλέλληνας -κατά περίπτωση βέβαια- και τακτικός επισκέπτης της χώρας μας, ο Τζόνσον είχε καυχηθεί κάποτε ότι θα μπορούσε να απαγγείλει «απ’έξω» τους πρώτους εκατό στίχους της Ιλιάδας του Ομήρου στα αρχαία ελληνικά! Και μάλλον λέει αλήθεια.
Και αυτό γιατί παρά τα χοντροκομμένα αστεία, τις γκάφες και τη γνωστή του έπαρση, ένα πράγμα είναι σίγουρο για τον Μπορις Τζόνσον: είναι ένας από τους ελάχιστους σύγχρονους πολιτικούς που επιδεικνύουν τόσο μεγάλο θαυμασμό για την αρχαία Ελλάδα, αλλά και για τις ομορφιές της νεότερης.
To ίδιο και ο πατέρας του, Στάνλεϊ -συγγραφέας, πρώην πολιτικός και υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κομισιόν, περιβαλλοντολόγος, συγγραφέας εξερευνητής κ.ο.κ - ο οποίος το 2001 επέλεξε ένα παραθαλάσσιο χωριό του Παγασητικού κοντά στην Αργαλαστή, το Χόρτο Πηλίου, για να χτίσει το σπίτι των ονείρων του, μία διώροφη έπαυλη τεσσάρων υπνοδωματίων με εντυπωσιακή θέα σε θάλασσα και βουνό.
Η «Βίλλα Ειρηνη» (από το όνομα της γιαγιάς του Μπόρις Τζόνσον), χτισμένη σε παραδοσιακό στυλ με πέτρα και ξύλο, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2005 και έκτοτε φιλοξενεί συχνά τον ίδιο το Βρετανό πρωθυπουργό και τα μέλη της οικογένειας Τζόνσον που θεωρούνται πλέον.. επίτιμοι δημότες της περιοχής.
Οι ιστορίες για τις βόλτες της οικογένειας στην περιοχή, τις βουτιές τους στην πισίνα και τη χαμένη ανάμεσα στα ελαιόδεντρα ιδιωτική παραλία, αλλά και την αδυναμία του Μπόρις στο...αρνάκι και τη φέτα, επανέρχονται συχνά στον ελληνικό και το βρετανικό Τύπο.
Τα αρχαία ελληνικά
Η αγάπη του Μπόρις για την Ελλάδα κρατάει από τα φοιτητικά του χρόνια. Από την εποχή δηλαδή που ο ίδιος και η αδερφή του Ρέιτσελ μιλούσαν αρχαία ελληνικά στο σπίτι τους. Ως φοιτητής στην Οξφόρδη ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε μελετήσει εντατικά την κλασική αρχαιότητα, τον ελληνορωμαϊκό δηλαδή κόσμο, με έμφαση στα αρχαία ελληνικά και λατινικά, αλλά και την ελληνορωμαϊκή φιλοσοφία, ιστορία και αρχαιολογία.
Τα αρχαία ελληνικά επιστράτευσε και κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τον κόσμο να κινητοποιηθεί για το περιβάλλον επικαλούμενος τον Σοφοκλή.
Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο talkRADIO, δήλωνε για πολλοστή φορά οπαδός του Περικλή, ενώ στη Daily Mail είχε εγκωμιάσει πριν από αρκετό καιρό δέκα αρχαίους Έλληνες που βοήθησαν στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού, από τον Όμηρο και τον Ησίοδο μέχρι τη Σαπφώ και τον Αριστοτέλη.
Το Νοέμβριο του 2015, σε μια ακαδημαϊκή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική αίθουσα του Ουέστμινστερ , συγκρίνοντας τις συνεισφορές της Ελλάδας και της Ρώμης στον ανθρώπινο πολιτισμό, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι οι Έλληνες ήταν πρώτοι σε όλα.
Οι Έλληνες μας έδωσαν ποίηση, ιστορία, τέχνη και φιλοσοφία, υποστήριξε. Μας έδωσαν επίσης βιογραφία, ιστοριογραφία, τραγωδία και κωμωδία. Μας έδωσαν ορθολογική επιστημονική έρευνα και μαθηματικά. Μας έδωσαν τέλος τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ελληνικοί μύθοι, όπως οι ιστορίες του Οιδίποδα, του Ηρακλή και της Περσεφόνης, περιέχουν τα αρχέτυπα στοιχεία της Ύβρεως και της Νέμεσης, πάνω στα οποία βασίστηκε η σύγχρονη λογοτεχνία και ο κινηματογράφος..
Ο Μπόρις Τζόνσον και τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Μιλάει επίσης με δέος για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ωστόσο παρά την αγάπη του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, δε θεωρεί ότι πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα.
Κάποτε μάλιστα είχε πει ότι τα Μάρμαρα σώθηκαν από τον Έλγιν. Το 1986 όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης είχε καλέσει στο Πανεπιστήμιο την τότε Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνα Μερκούρη, η οποία αγωνιζόταν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Παρά τις εκκλήσεις της όμως, ο Τζόνσον δεν άλλαξε γνώμη. Τις επόμενες δεκαετίες και ειδικά κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του -από το 2008 έως το 2016- παρέμεινε αντίθετος στον επαναπατρισμό των Μαρμάρων…
Ποιος είναι ο «Μποτζο»
Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1964 από μια πλούσια βρετανική οικογένεια της υψηλής τάξης. Ο πατέρας του ευρωβουλευτής, συγγραφέας και υπάλληλος της Κομισιόν, εργάστηκε στη συνέχεια στην Παγκόσμια Τράπεζα και η μητέρα του ήταν ζωγράφος και κόρη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Εκπαιδεύτηκε στα καλύτερα σχολεία και κολέγια από το Ευρωπαϊκό Σχολείο των Βρυξελλών μέχρι το Κολέγιο Ίτον και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου σπούδασε κλασική φιλολογία και εξελέγη πρόεδρος του φοιτητικού κινήματος.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα The Times αλλά απολύθηκε όταν έγραψε ψέματα για μια είδηση που είχε δημοσιεύσει.
Αργότερα έγινε ο απεσταλμένος της Βρετανίας στις Βρυξέλλες για χάρη της εφημερίδς Daily Telegraph, έγινε βοηθός εκδότη στην ίδια εφημερίδα και αργότερα εκδότης στο περιοδικό The Spectator.
Το 2001 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και εισήχθη στο υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία των συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ και Ντέιβιντ Κάμερον. Παραιτήθηκε το 2008 όταν εξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου, θέση στην οποία εξελέγη ξανά το 2012.
Επί των ημερών του, κατάργησε την κατανάλωση αλκοόλ στο μεγαλύτερο μέρος των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου, διεξήγαγε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και εισήγαγε νέες λωρίδες για λεωφορεία, ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Τα επόμενα χρόνια έγινε ένα από τα βασικά πρόσωπα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο άνθρωπος που βοήθησε τον ευρωσκεπτικισμό να γίνει «μια ελκυστική και συντονισμένη αιτία για την πολιτική δεξιά» σύμφωνα με τους βιογράφους του. Mιλάει γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, λατινικά και αρχαία ελληνικά και η αγαπημένη του ταινία είναι ο «Νονός», κυρίως για το φινάλε οπως έχει δηλώσει.
Προσωπική ζωή
Το 1987, ο Τζόνσον παντρεύτηκε την Αλέγκρα Μόστιν-Όοουεν, κόρη ενός ιστορικού τέχνης και μίας Ιταλίδας συγγραφέως. Ο γάμος τους έληξε το 1993 και μόλις 12 ημέρες αργότερα παντρεύτηκε τη Μαρίνα Γουίλερ, δικηγόρο, κόρη του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Τσαρλς Γουίλερ. Γνωρίζονταν από παιδιά και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Από το 2000 μέχρι το 2004, ο Τζόνσον είχε σχέση με την αρθρογράφο του Spectator, Πετρονέλα Γουάιατ , ενώ ακολούθησαν πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις και τουλάχιστον δύο παιδιά εκτός γάμου, σύμφωνα με τις βρετανικές ταμπλόιντ. To διαζυγιό του με τη Μαρίνα Γουίλερ οριστικοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020, ο ίδιος όμως είχε αρχίσει να βγαίνει πολύ νωρίτερα με την Κάρι Σίμοντς.
Πρώην υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συντηρητικού κόμματος και κόρη του συνιδρυτή της εφημερίδας Independent Μάθιου Σίμοντς, η σημερινή σύζυγος του Μπόρις Τζόνσον, Κάρι θα φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους γύρω στα Χριστούγεννα.
Ο Μπόρις Τζόνσον και η Κάρι Σίμοντς παντρεύτηκαν με μία λιτή τελετή τον περασμένο Mαϊο, με τη νύφη -πιστή στις περιβαλλοντικές της ανησυχίες να επιλέγει- νοικιασμένο νυφικό που σχεδίασε ο Έλληνας σχεδιαστής, Χρήστος Κωσταρέλος.
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που παντρεύεται κατά τη διάρκεια της θητείας του τα τελευταία 199 χρόνια. Είχε προηγηθεί ο λόρδος Λίβερπουλ το 1822, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας για 15 χρόνια.
«Η Κάρι τον διαμορφώνει», έλεγε πρόσφατα στη Daily Mail άνθρωπος του περιβάλλοντός τους που διατήρησε την ανωνυμία του. Βρίσκεται πίσω από κάθε μεγάλη του απόφαση, κάθε αλλαγή στην εμφάνισή του, αλλά και κάθε…μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, όπως φανερώνει μεταξύ άλλων η κόντρα του με τον άλλοτε εκλεκτό του, Ντόμινικ Κάμινγκς.
Όλα σχεδόν τα σκάνδαλα που χτυπούν το τελευταίο διάστημα την πόρτα του Βρετανού πρωθυπουργού, καταλήγουν στη νεαρή, απαιτητική και φιλόδοξη νέα κυρία Τζόνσον.
Η πολυσυζητημένη «έξωση» του στενού πρωθυπουργικού συμβούλου, Ντόμινικ Κάμινγκς πριν από μήνες. Το σκάνδαλο ανακαίνισης της Ντάουνινγκ Στριτ. Οι συζητήσεις και τα ατελείωτα πηγαδάκια στο περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον. Και όπως όλα δείχνουν οι πολυτελείς διακοπές στην Ισπανία που αποτελούν τον νέο πονοκέφαλο του...αγαπημένου της.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.