Τουρκία: Διεθνής κατακραυγή για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τελειωμό δεν έχουν τα «χαστούκια» προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Δύσης, αναφορικά με την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της. «Λεονταρισμοί» της Άγκυρας για την περίπτωση του Οσμάν Καβαλά και για φυλακισμένους αντιφρονούντες.

Τουρκία
Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται στην Τουρκία κι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τη διεθνή κοινότητα.
AP Photo
3'

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές στην έκθεση της Κομισιόν για το εσωτερικό της Τουρκίας, αναφορικά με τις ελλείψεις στη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών. Η Άγκυρα έχει μπει στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά, λόγω της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με το καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας να προκαλεί τεράστια προβλήματα σε όσους απλά δεν επιθυμούν να τον βλέπουν ως πρόεδρο της χώρας. Αν, δε, πρόκειται για ισχυρό πολέμιο του Ερντογάν, τότε τα προβλήματα μπορούν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα και να φτάσουν ακόμα και στη φυλάκιση στις… διεθνούς φήμης φυλακές της Τουρκίας, όπου οι συνθήκες αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν έχουν καμία σχέση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί για το οτιδήποτε, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να έχει ζητήσει από το 2019 την απελευθέρωσή του. Οι πρεσβείες 10 δυτικών χωρών προσυπέγραψαν έκκληση αποφυλάκισης του 64χρονου εκδότη καθώς όπως ανέφεραν η υπόθεσή του «ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας».

Οι πρεσβείες που υπογράφουν το κείμενο είναι αυτές του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, πέραν αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η Τουρκία απάντησε με «λεονταρισμούς», καλώντας τους πρέσβεις σε ακρόαση για εξηγήσεις, με το Συμβούλιο της Ευρώπης από τον Σεπτέμβριο να έχει ζητήσει την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά μέχρι την επόμενη σύνοδό του (30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου), καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Η περίπτωση Καβαλά, ωστόσο, δεν είναι μοναδική καθώς το ΕΔΑΔ την Τρίτη (19.10) επέκρινε εκ νέου τον τουρκικό νόμο για την «προσβολή εικόνας του αρχηγού κράτους», αναφέροντας πως «δεν συμβαδίζει με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα η παροχή αυξημένης προστασίας με ειδικό νόμο κατά της προσβολής».

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Στρασβούργο, είχε προσφύγει ένας 26χρονος Τούρκος το 2017 ο οποίος είχε καταδικαστεί για δημοσιεύσεις γελοιογραφιών του Ερντογάν στο Facebook. O – σήμερα – 30χρονος Τούρκος πολίτης είχε καταδικαστεί σε 11 μήνες και 20 ημέρες φυλάκιση με αναστολή ενώ ήταν προφυλακισμένος για δυο μήνες και δυο ημέρες. Το ΕΔΑΔ στην απόφασή του αναφέρει πως η Άγκυρα καλείται να συμμορφώσει το δίκαιό της προς το άρθρο 10 της Σύμβασης, το οποίο προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και το οποίο η Τουρκία έχει παραβιάσει με το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα. Μάλιστα, η Άγκυρα θα πρέπει να καταβάλει στον πολίτη 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Η γεωγραφική κατανομή των 3.739 νέων μολύνσεων: 701 στην Αττική - 574 στη Θεσσαλονίκη

Ρόδος: Η θεία έστησε τη φρικτή απάτη για πάρει 700 ευρώ - «Έσπασε» μετά από 5 ώρες ανάκρισης

Καιρός - Αρναούτογλου: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (vid)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή