Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Μπάιντεν: Η Τουρκία ενεργεί ως αντίπαλος – Νέο «μπλόκο» στα F-16

Διακομματική επιστολή Αμερικανών βουλευτών με αποδέκτη τον Τζο Μπάιντεν, ζητά να μην προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται «αντίπαλος» για την Ουάσιγκτον.
Επιστολή Αμερικανών Βουλευτών προς τον Τζο Μπάιντεν, για να μην προχωρήσει σε συναλλαγές με τον Ερντογάν.
Brendan Smialowski, Pool via AP
3'

Το βαθύ «ρήγμα» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία ήρθε να επιβεβαιωθεί από μια ακόμα κίνηση Αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την Άγκυρα ως «σύμμαχο που συμπεριφέρεται ως αντίπαλος». Θυμίζουμε πως πριν από περίπου 10 ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να κάνει άνοιγμα προς την Ουάσιγκτον έτσι ώστε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, αναφέροντας πως θα προχωρήσει στην αγορά F-16 από τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί, βέβαια, έχουν βάλει στον «πάγο» την Άγκυρα μετά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, αποπέμποντας την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του Ερντογάν για πιθανή προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ ήταν άμεσες και έντονες. Ομάδα βουλευτών έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας να μην προχωρήσει μια τέτοια πιθανή συναλλαγή, ενώ αντίστοιχο ήταν και το αίτημα Ελληνικών, Κουρδικών, Αρμένικων και Ινδικών Ενώσεων στις ΗΠΑ.

Το τελευταίο «χτύπημα» προς την Τουρκία, είναι η νέα, διακομματική μάλιστα, επιστολή που συντάχθηκε από βουλευτές και στάλθηκε τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο πρόεδρος (Μπάιντεν) πρέπει να ενεργήσει προς το εθνικό συμφέρον μας για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και των συμμάχων μας στην περιοχή». Με αυτήν την παρότρυνση, η ομογενής Ρεπουμπλικανή βουλευτής από τη Νέα Υόρκη Νικόλ Μαλλιωτάκης ηγήθηκε ομάδας μελών του Κογκρέσου που έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στον ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό επιπλέον 80 μαχητικών.

Στη διακομματική επιστολή τους, τα μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών να αρνηθούν το αίτημα της συγκεκριμένης χώρας γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που συμπεριφέρεται ως αντίπαλος. Ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Νικόλ Μαλλιωτάκης υπενθύμισε ότι η Τουρκία αποπέμφθηκε από τον πρόγραμμα των F-35 τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή την περίοδο που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποίησε την αγορά της πρώτης συστοιχίας των ρωσικών S-400.

Οι Αμερικανοί βουλευτές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους ότι «μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα αγοράσει επιπλέον μία συστοιχία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά μας στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο που συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αντίπαλος. Όσο ο Πρόεδρος Ερντογάν προωθεί το επεκτατικό σχέδιό του στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων μας στην περιοχή, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε προς το εθνικό συμφέρον μας και για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενος να ενισχύσετε το γερασμένο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας».

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Με τρεις σημαίες καλυμμένο το φέρετρο με τη σορό για το λαϊκό προσκύνημα

Πολεμικό Ναυτικό: Άνοιξαν πυρ πλοία και υποβρύχια – Μήνυμα ετοιμότητα στον Ερντογάν

Πρόωρη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα για μητέρες ανήλικων τέκνων