Βrexit: «Ναυμαχία» στη Μάγχη- Στα χέρια της Γαλλίας βρετανικό αλιευτικό σκάφος

Φουντώνει η κόντρα Βρετανίας-Γαλλίας για τα αλιευτικά δικαιώματα στα ανοιχτά της Χάβρης , στην μετά Brexit εποχή. 
Αλιευτικά σκάφη στη Χάβρη
A.P
3'

Η Γαλλία εξέδωσε προφορική προειδοποίηση προς δύο βρετανικά αλιευτικά σκάφη τα οποία ψάρευαν στα ύδατα ανοιχτά του λιμανιού της Χάβρης, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση, εν μέσω της έντασης που επικρατεί μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών για τις ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Το γαλλικό υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας προφορικές προειδοποιήσεις προς τα δύο σκάφη, το ένα από τα οποία εξετράπη στο γαλλικό λιμάνι. Ο καπετάνιος του πλοίου αυτού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του ασκηθεί ποινική δίωξη και να κατασχεθούν τα αλιεύματά του, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο.

Η Γαλλίδα υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντέν αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter ότι το βρετανικό αυτό σκάφος παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές.

Στο άλλο σκάφος επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή αρχικά αντιστάθηκε στον έλεγχο. Η υπουργός διευκρίνισε οτι οι έλεγχοι στα βρετανικά σκάφη ειναι οι τυπικοί έλεγχοι που γίνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου αλιείας χτενιού.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι γίνονται στο «πλαίσιο της ενίσχυσης των ελέγχων στη Μάγχη, με φόντο τις συζητήσεις για τις άδειες αλιείας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το πρώτο δεν συμμορφώθηκε αμέσως και το δεύτερο δεν είχε άδεια να ψαρέψει στα γαλλικά ύδατα και έτσι συνελήφθη. Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Λόρδος Φροστ είπε ότι οι γαλλικές απειλές που εμποδίσουν τα βρετανικά σκάφη από τα λιμάνια είναι «απογοητευτικές».

Η Γαλλία δηλώνει ότι οι αλιείς της δεν έχουν λάβει τις μισές από τις άδειες που χρειάζονται για να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα και που θα έπρεπε, σύμφωνα με το Παρίσι, να έχουν δοθεί μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία εξέδωσε έναν κατάλογο κυρώσεων που μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου αν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος στην διένεξη για την αλιεία με τη Βρετανία, σημειώνοντας ότι επεξεργάζεται έναν δεύτερο γύρο κατά τον οποίο θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι προμήθειες ενέργειας στην γειτονική της χώρα.

Το Παρίσι είπε ότι προετοιμάζει επίσης περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη νήσο Τζέρσεϊ, το μεγαλύτερο από τα αγγλονορμανδικά νησιά, όπως είχε απειλήσει να κάνει και τον περασμένο Μάιο.

Η Γαλλία μπορεί να ενισχύσει τους συνοριακούς και υγειονομικούς ελέγχους σε αγαθά από τη Βρετανία, να αρνηθεί την πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών της χώρας αυτής σε καθορισμένα λιμάνια και να καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους στα φορτηγά που ταξιδεύουν ανάμεσα στις δύο χώρες, ανέφεραν τα γαλλικά υπουργεία Ναυτιλίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η «απογοητευτική και δυσανάλογη» απειλή κυρώσεων «δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο».

«Τα μέτρα που απειλούνται δεν φαίνεται να είναι συμβατά με τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας και το ευρύτερο διεθνές δίκαιο και, εάν εφαρμοστούν, θα αντιμετωπιστούν με κατάλληλη και βαθμονομημένη απάντηση», είπε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκφράσει ανησυχίες τόσο στην ΕΕ όσο και στη γαλλική κυβέρνηση, καθώς υποστηρίζει ότι είχε χορηγήσει το 98% των αιτήσεων για άδεια από ευρωπαϊκά σκάφη.

Mε πληροφορίες απο AΠΕ, ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Τα δάκρυα των φίλων της κόρης της - «Δεν ξέρω πώς θα αντέξει να το ξεπεράσει αυτό»

Πέραμα: Ελεύθεροι οι 7 αστυνομικοί - «Ευτυχώς δικαιώθηκαν» - Τι είπαν στις απολογίες τους

Θέλξη: Αυτός είναι ο λόγος που σταμάτησε το τραγούδι