Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Προς δεύτερη θητεία ο Δρ. Τέντρος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/10/2021) ότι ο νυν γενικός διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είναι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει προταθεί για τις εκλογές του Οργανισμού τον Μάιο του 2022.
«Ο ΠΟΥ ανακοινώνει ότι ένας και μόνο υποψήφιος προτάθηκε από τα κράτη-μέλη μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 23ης Σεπτεμβρίου 2021: ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος είναι ο σημερινός γενικός διευθυντής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.
Ο Τέντρος, 56 ετών, γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας και Εξωτερικών της Αιθιοπίας, είναι ο πρώτος Αφρικανός που εξελέγη γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τον Μάιο του 2017.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δυτικούς διπλωμάτες, η Αιθιοπία αρνήθηκε να προτείνει τον Τέντρος για δεύτερη θητεία λόγω της αντιπαράθεσης με αφορμή τις συγκρούσεις στο Τιγκράι, καθιστώντας έτσι απαραίτητο να παρέμβουν άλλες χώρες για να τον προτείνουν. Το ζήτημα είναι τόσο ευαίσθητο ώστε η Αφρικανική Ένωση δεν συζήτησε καν τον διορισμό του, ούτε και στην τελευταία της σύνοδο αυτό τον μήνα, είπαν αφρικανοί διπλωμάτες.
Οι 28 χώρες που τον πρότειναν περιλαμβάνουν τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και τρεις αφρικανικές, την Μποτσουάνα, την Κένυα και την Ρουάντα, όπως είπαν οι διπλωμάτες στο Reuters. Οι ΗΠΑ δεν συγκαταλέγονται στις 28 χώρες.
Ο Δρ. Τέντρος ηγήθηκε της παγκόσμιας διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, της χειρότερης κρίσης δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν στο τέλος του 2019 και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ, υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον είχαν κατηγορήσει ως «Κινεζοκεντρικό», μια κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται. Οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί από τότε που ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, ο Τέντρος προκάλεσε την ενόχληση της Κίνας με τις δημόσιες εκκλήσεις του προς το Πεκίνο τον Ιούλιο, να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων από το εργαστήριο στην Ουχάν και να παράσχει περισσότερα στοιχεία ως προς τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού. Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ δεν έχουν ακόμη αποκτήσει πρόσβαση στη χώρα για να ερευνήσουν την προέλευση του ιού.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έληξε το θρίλερ στην Ιεράπετρα: Δεν αυτοκτόνησε ο συζυγοκτόνος
«Άτρωτοι» στον κορονοϊό - Το μυστικό των ανθρώπων που δεν αρρωσταίνουν ποτέ από Covid-19
Καιρός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα «χτυπήσει» ο κυκλώνας «Νέαρχος»