Κορονοϊός και άλλες φονικές πανδημίες: Οι θάνατοι, τα κρούσματα και το... μέλλον (infographic)
Ο παγκόσμιος απολογισμός θανάτων από τον κορονοϊό ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την κρίση που «γονάτισε» όχι μόνο τις φτωχές χώρες του πλανήτη, αλλά και υπερδυνάμεις με προηγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ η Βρετανία και η Βραζιλία –μαζί - όλες χώρες ανώτερου μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος - αντιπροσωπεύουν το 1/8 του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά σχεδόν το ήμισυ των θανάτων από την Covid-19.
Μόνον οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πάνω από 740.000 νεκρούς, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. «Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στη ζωή μας», λέει ο Δρ Άλμπερτ Κο, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ. Και θέτει το ερώτημα: «Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα 5 εκατομμύρια;»
Ο αριθμός των νεκρών, όπως υπολογίζεται από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είναι περίπου ίσος με τους πληθυσμούς του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο μαζί. Συναγωνίζεται τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ εθνών από το 1950, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης του Όσλο.
Παγκοσμίως, η Covid-19 είναι πλέον η τρίτη κύρια αιτία θανάτου, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά. Ο αριθμός ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρα υποτιμημένος, λόγω των περιορισμένων τεστ και των ανθρώπων που πεθαίνουν στο σπίτι χωρίς ιατρική φροντίδα, ειδικά σε φτωχά μέρη του κόσμου, όπως η Ινδία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων της Covid-19 αυξάνεται για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες, λόγω της έξαρσης της επιδημίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Τα «hotspots» έχουν μετατοπιστεί στους 22 μήνες από την έναρξη της επιδημίας…κοκκινίζοντας διαφορετικά μέρη στον παγκόσμιο χάρτη. Ο ιός πλήττει πλέον με σφοδρότητα τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, χώρες δηλαδή όπου οι φήμες, η παραπληροφόρηση και η δυσπιστία προς την κυβέρνηση έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες εμβολιασμού.
Ο κορονοϊός και οι άλλες μεγάλες πανδημίες
Η «μεγάλη γρίπη» του 1918, η πιο θανατηφόρα πανδημία στη σύγχρονη ιστορία, συνδέθηκε με ένα μόνο έτος, στην πραγματικότητα όμως διήρκεσε περισσότερο από δύο. Ο θανατηφόρος ιός που την προκάλεσε εμφανίστηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς και προκάλεσε γρήγορα εκατομμύρια θύματα.
Έναν αιώνα αργότερα, οι ΗΠΑ–όπως και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο- βιώνουν το τέταρτο κύμα μιας άλλης πανδημίας που κανείς δεν είναι σίγουρος πότε θα τελειώσει ή αν θα ακολουθήσουν και άλλα.
Σε αντίθεση με το 1919, εμβόλια τελευταίας τεχνολογίας είναι ευρέως διαθέσιμα, οι νοσηλείες όμως συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ οι ειδικοί δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις νέες μεταλλάξεις του ιού.
Η υψηλότερη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα σημαίνει βέβαια ότι ο κορονοϊός θα αποκτήσει μόνιμη θέση στη ζωή μας. Στο τέλος, όταν όλοι θα έχουν εμβολιαστεί ή μολυνθεί, ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός: οι εξάρσεις θα είναι σπανιότερες και λιγότερες και οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα μειώνονται, εκτιμούν οι ειδήμονες.
«Θα έρθει μια στιγμή στο μέλλον που η ζωή θα είναι όπως ήταν πριν από δύο χρόνια: συναντάς κάποιον, τον αγκαλιάζεις, μολύνεσαι, χαλάς μισό κουτί χαρτομάντιλα και συνεχίζεις τη ζωή σου», λέει η Τζένι Λαβίν, ερευνήτρια μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Emory. Προς τα εκεί οδεύουμε, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό και με τι κόστος, παραμένει ανοιχτό ερώτημα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νέα μέτρα - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένους
Κορονοϊός: Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα από το Σάββατο - «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την πανδημία
Θηρίο: Η συγκλονιστική ανάρτηση – απάντηση στον Τάσο Ξιαρχό (pics)