Ντε Κλερκ: Πέθανε στα 85 του ο άνθρωπος που μαζί με τον Μαντέλα έβαλε τέλος στο απαρτχάιντ

Ο Νομπελίστας Φρέντερικ ντε Κλερκ, ο τελευταίος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επί καθεστώτος απαρτχάιντ πέθανε στα 85 του χρόνια.
O Φρέντερικ ντε Κλερκ
ΑΡ
3'

Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος FW de Klerk, Ντέιβ Στιούαρντ, επιβεβαίωσε τον θάνατό του πρώην πρόεδρου της Νότιας Αφρικής, Φρέντερικ ντε Κλερκ στο News24 . «Ο πρώην πρόεδρος πέθανε σήμερα το πρωί στο σπίτι του, μετά απο μάχη με τον καρκίνο. Ήταν 85 ετών. Τον αποχαιρετούν η σύζυγός του Ελίτα, τα δύο του παιδιά Σούζαν και Γιαν και τα εγγόνια του.»

Πρόεδρος της χώρας από τον Σεπτέμβριο του 1989 έως τον Μάιο του 1994, έγινε ένας από τους δύο αντιπροέδρους της Νότιας Αφρικής, μετά τις πρώτες πολυφυλετικές, δημοκρατικές εκλογές τον Απρίλιο του 1994.

Γιος ενός γερουσιαστή και υπουργού του Εθνικού Κόμματος, ο ντε Κλερκ μπήκε στο Κοινοβούλιο το 1972 αφού σπούδασε δικηγόρος και κέρδισε τη θέση του στο Vereeniging, σε αυτό που τότε ήταν γνωστό ως Southern Transvaal. Διορίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Τζον Βόρστερ το 1978 και υπηρέτησε σε διάφορα χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εθνικής Παιδείας.

Το 1993 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης απο κοινό με το Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας το επόμενο έτος.

Ο Ντε Κλερκ έγινε ο πρώτος ηγέτης της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές και ηγήθηκε του κόμματός του στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας τον Ιούνιο του 1996. Αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική τον Αύγουστο του 1997.

Είχε καταθέσει στην Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης για λογαριασμό του Εθνικού Κόμματος τον Αύγουστο του 1996 και τον Μάιο του 1997, όπου η απολογία του ωστόσο για το απαρτχάιντ επικρίθηκε ως ανεπαρκής.

Μετά την πολιτική του σταδιοδρομία, ίδρυσε ένα ίδρυμα με το όνομά του, το οποίο προσπάθησε να διαδραματίσει ρόλο στην κοινωνία των πολιτών. Συμμετείχε επίσης σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία ηγεσίας που ονομάζεται The Elders, αποτελούμενη από πρώην αρχηγούς κρατών που υποστήριζαν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα τελευταία χρόνια ο Ντε Κλερκ ενεπλάκη σε διαμάχες και επικρίθηκε για τις απόψεις του. Το 2012, υπερασπίστηκε πτυχές του απαρτχάιντ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με την Κριστιάν Αμανπούρ του CNN και το 2020 αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι το σύστημα ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Πέρα απο την πολιτική του δράση, η ζωή του είχε σημαδευτεί απο προσωπικές τραγωδίες. Ο γιος του Γουίλεμ πέθανε από καρκίνο τον Οκτώβριο του 2020 σε ηλικία 53 ετών. Και η πρώην σύζυγός του, Μαρίκε, με την οποία χώρισε το 1998, δολοφονήθηκε το 2001 σε ηλικία 64 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Τα εμβόλια γρίπης και κορονοϊού μπορεί να γίνουν την ίδια μέρα»

Νέα μέτρα: Γιατί είναι ημερομηνία «κλειδί» η 22α Νοεμβρίου

Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» νέα μέτρα για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο