ΗΠΑ: Αθώος ο έφηβος που σκότωσε δύο άνδρες σε αντιρατσιστική διαδήλωση - Οργή Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει θυμωμένος από την αθώωση του έφηβου Κάιλ Ρίτενχαους που σκότωσε δύο άνδρες κατά τη διάρκεια ρατσιστικών αναταραχών πέρυσι στο Ουισκόνσιν
Ο Κάιλ Ρίτενχάους
ΑΡ
4'

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ετυμηγορία σε γραπτή δήλωση, αν και νωρίτερα είπε ότι στέκεται στο πλευρό των ενόρκων. Η υπόθεση έχει διχάσει την Αμερική και πολλοί φοβούνται νέο γύρο διαδηλώσεων και επεισοδίων.

Ο Κάιλ Ρίτενχαους 18 ετών, έβαλε τα κλάματα όταν άκουσε την ετυμηγορία που τον αθώωνε από όλες τις κατηγορίες για τους πυροβολισμούς στην Κενόσα στις 25 Αυγούστου 2020. Το αποτέλεσμα της δίκης διχάζει τις ΗΠΑ, ενώ τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν και αρκετές πορείες διαμαρτυρίας.

Ο νεαρός πρώην δόκιμος της αστυνομίας είχε αναγνωρίσει ότι πυροβόλησε θανάσιμα τον Joseph Rosenbaum, 36, και τον Anthony Huber, 26, και ότι τραυμάτισε τον Gaige Grosskreutz, 28, αλλά υποστήριξε ότι το έκανε σε αυτοάμυνα.

Οι συνήγοροί του είπαν ότι είχε δεχτεί κατ’ επανάληψη επίθεση και ότι πυροβόλησε φοβούμενος για τη ζωή του. Υποστήριξαν επίσης ότι βρέθηκε στην Κενόσα για να προστατεύσει ιδιωτική περιουσία, έπειτα από πολλές νύχτες αναταραχών στην πόλη αυτή, στα νότια του Μιλγουόκι.

Αντιθέτως, η εισαγγελία παρουσίασε τον Ρίτενχαους, που τότε ήταν ακόμη 17 ετών, ως έναν απερίσκεπτο αυτόκλητο τιμωρό ο οποίος προκάλεσε τις βίαιες αντιπαραθέσεις και δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τους άνδρες που πυροβόλησε με το τουφέκι του, τύπου AR-15.

Οι δώδεκα ένορκοι στην ετυμηγορία τους, μετά από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων, τον έκριναν αθώο και για τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε: δύο κατηγορίες για ανθρωποκτονία, μία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και δύο για απερίσκεπτη διακύβευση της ασφάλειας.

Ο Ρίτενχάους φάνηκε να καταρρέει σχεδόν με ανακούφιση καθώς έμαθε την απόφαση, ενώ σε πλάνα που μεταδόθηκαν η μητέρα του, Γουέντι, κλαίει επίσης χαρούμενη. Ο κατηγορούμενος και οι άντρες που πυροβόλησε ήταν λευκοί, αλλά το φυλετικό ζήτημα επισκίασε την υπόθεση επειδή ο πυροβολισμός συνέβη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας.

Κατά τη διάρκεια της περυσινής προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που φαινόταν να συνδέει τον Ριτεχάους, χωρίς κανένα στοιχείο, με λευκούς ρατσιστές.

Την Παρασκευή έξω από τον Λευκό Οίκο, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Δημοκρατικό πρόεδρο αν επιμένει στα προηγούμενα σχόλιά του για τον έφηβο. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι μόλις άκουσε τα νέα και πρόσθεσε: «Εμμένω σε αυτό που κατέληξε η επιτροπή. Το σύστημα των ενόρκων λειτουργεί και πρέπει να το τηρήσουμε».

Σε ανακοινωθέν του ωστόσο αργότερα είπε: «Ενώ η ετυμηγορία για την Kενόσα θα κάνει πολλούς Αμερικανούς να αισθάνονται θυμωμένοι και ανήσυχοι, μεταξύ των οποίων και εγώ, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σώμα των ενόρκων μίλησε».

Ο 17χρονος τότε Ρίτενχάους είχε εμφανιστεί με ένα ημιαυτόματο τουφέκι κατά τη διάρκεια των χαοτικών αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στο Γουισκόνσιν, στις 25 Αυγούστου 2020. Η πόλη συγκλονιζόταν από δύο νύχτες ταραχών, λεηλασιών και εμπρησμών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία.

Η αστυνομία είχεπυροβολήσει νωρίτερα έναν Αφροαμερικανό, τον Τζέικομπ Μπλέικ επτά φορές στην πλάτη στις 23 Αυγούστου του 2020, αφήνοντάς τον μερικώς παράλυτο.

Μέσω του Twitter, το κίνημα Black Lives Matter, σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση «Το σύστημα λειτουργεί ακριβώς όπως είναι σχεδιασμένο (…) για να προστατεύει τη λευκή υπεροχή».

Η απόφαση «υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και το ποινικό σύστημά μας» είπε ο Σααντί Άλι, ένας εκπρόσωπος της ισχυρής οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια στο myCar

Σάλος με τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου για τους μη εμβολιασμένους - Οργισμένοι οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οικογενειακό έγκλημα για την προίκα στο Κιλκίς - «Εκπληκτικό στη σύλληψη, πρωτοφανές στην αγριότητα»