Από τον Άι Γουέι Γουέι στην Πενγκ Σουάι: Διάσημοι που εξαφανίστηκαν... μυστηριωδώς στην Κίνα
Το θρίλερ με την πρωταγωνίστρια του κινεζικού #Metoo τενίστρια Πενγκ Σουάι, επανέφερε στο προσκήνιο και άλλες υποθέσεις διάσημων αγνοούμενων που συνελήφθησαν, εξαφανίστηκαν και ενίοτε επανεμφανίστηκαν με τη συνδρομή του Πεκίνου
Η παγκοσμίου φήμης τενίστρια Πενγκ Σουάι που εξαφανίστηκε και επανεμφανίστηκε, μετά την καταγγελία της ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, είναι η τελευταία σε έναν μακρύ σειρά καλλιτεχνών, αξιωματούχων και διασημοτήτων που έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.
Τι συνέβη με την Πενγκ Σουάι;
Η Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι -πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο διπλό- εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα στις αρχές Νοέμβρη, όταν κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί, για σεξουαλική επίθεση.
Η υπόθεση προκάλεσε κύμα διεθνούς ανησυχίας και το Πεκίνο άρχισε να κοινοποιεί στη συνέχεια βίντεο και φωτογραφίες για να δείξει ότι η αθλήτρια είναι σώα και αβλαβής. Τα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη όλο αυτό το διάστημα και το τι θα συμβεί πιθανότατα στο μέλλον, παραμένουν.
Όπως και αν λήξει το «θρίλερ» η κινέζα τενίστρια έβαλε φωτιά στο πανίσχυρο Κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας με τις καταγγελίες της, δείχνοντας με το δάχτυλο τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο. To παγκόσμιο κίνημα #MeToo έφθασε και στον «Κόκκινο Δράκο» σε μία ιστορική στιγμή που πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για νέες καταγγελέις.
Άι Γουέι Γουέι, Καλλιτέχνης
Διάσημος για την κριτική του στην κινεζική κυβέρνηση, ο αντιφρονών καλλιτέχνης καταγγέλλει συχνά τις Αρχές, ειδικά σε θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου. Το 2011, συνελήφθη στο Πεκίνο και πέρασε 81 ημέρες σε μυστική φυλακή.
Συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε προγραμματισμένη πτήση για το Χονγκ Κονγκ. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της οικογένειάς του, κανένας δεν ήξερε πού βρισκόταν.
Οι Αρχές υποστήριξαν ότι έχει εμπλακεί σε φορολογική απάτη, ήταν διακινητής πορνογραφικού υλικού και λογοκλόπος και επί χρόνια του είχαν κατασχέσει το διαβατήριο. Την εποχή της σύλληψής του και ενώ δεν υπήρχαν νέα για την εξαφάνισή του και καμία είδηση από τη Διεθνή Αμνηστία, δυο εκθέσεις έργων του έκαναν πρεμιέρα στο Λονδίνο.
Ο Αι Γουέι Γουέι είναι από τις λίγες διασημότητες που άνοιξαν ένα «παράθυρο» δείχνοντας στην παγκόσμια κοινή γνώμη τι σημαίνει...να εξαφανίζεσαι στην Κίνα. Το 2015, ανέλαβε τις κύριες γκαλερί στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, φτιάχνοντας ένα μοντέλο-μακέτα με την αυστηρά περιορισμένη ζωή του στη φυλακή. Μεταξύ άλλων παρουσίαζε φρουρούς με απειλητική εμφάνιση, να επιβλέπουν κάθε του δραστηριότητα, από τον ύπνο μέχρι το φαγητό και το ντους.
Ζάο Γουέι, ηθοποιός
Τους τελευταίους μήνες, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εγκαινιάσει μία συντονισμένη εκστρατεία καταστολής των διασημοτήτων που, όπως λέει, παρασύρουν τους νέους και τους απομακρύνουν από τα ιδανικά του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Σε πρόσφατο συμπόσιο που έγινε στο Πεκίνο με τίτλο «Αγαπήστε το κόμμα, αγαπήστε τη χώρα» παράγοντες της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και της διαδικτυακής ψυχαγωγίας δεσμεύθηκαν δημόσια να διασφαλίσουν οτι θα ενεργούν με ηθική στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο τους.
Η δισεκατομμυριούχος σταρ του κινηματογράφου και τραγουδίστρια της ποπ Ζάο Γουέι ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή στην Κίνα τον περασμένο Αύγουστο. Σχεδόν ταυτόχρονα εξαφανίστηκαν από το διαδίκτυο τα ψηφιακά της αποτυπώματα. Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες εμφανιζόταν αφαιρέθηκαν επίσης από δημοφιλείς ιστοσελίδες.
Δεν είναι σαφές εάν η ηθοποιός βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό ή αν διατηρεί χαμηλό προφίλ. Τον Σεπτέμβριο, εθεάθη στη γενέτειρά της στην ανατολική Κίνα να ποζάρει σε μια φωτογραφία.
Την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική διαδικτυακή πύλη Netease την εντόπισε σε μια εκδήλωση διαδικτυακών αγορών. Οι σπάνιες εμφανίσεις της πάντως δε συνάδουν με την τεράστια αναγνωρισιμότητά της και το επαγγελματικό της προφίλ, λένε οι σχολιαστές.
Μενγκ Χονγκγουέι , πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ
Πρώην υφυπουργός δημόσιας ασφάλειας στην Κίνα, ο Μενγκ Χονγκγουέι ανήκε σε μία ομάδα στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος που έγινε στόχος της εκστρατείας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά της διαφθοράς. Σε μεγάλο βαθμό , η κίνηση θεωρήθηκε εκκαθάριση πολιτικών εχθρών.
Ο Μενγκ έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2016 όταν εξελέγη πρόεδρος της Interpol, του διεθνούς οργανισμού που διευκολύνει την παγκόσμια αστυνομική συνεργασία.
Η θητεία του ωστόσο έληξε πρόωρα το 2018 όταν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα.
Αργότερα κατηγορήθηκε για δωροδοκία και εκδιώχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα και το 2020 καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης. Πέρυσι η σύζυγός του, Γκρέις, έλαβε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, επειδή φοβόταν ότι η ίδια και τα δύο παιδιά τους θα γίνονταν στόχος απαγωγής.
Τζακ Μα, επιχειρηματίας
Η ηγεσία του Πεκίνου έχει ανησυχήσει βαθιά για την ταχέως αυξανόμενη δύναμη και επιρροή της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Ο Τζακ Μα, ιδρυτής του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ήταν η πιο σημαντική προσωπικότητα που εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή, μετά την καταστολή στην αυτοκρατορία του.
Οι αρχές στο Πεκίνο διέταξαν έρευνα μετά από καταγγελίες για «μονοπωλιακές πρακτικές» στην Alibaba. Η εξαφάνιση του Mα πριν από ένα χρόνο, λίγο αφότου επέκρινε δημόσια τους κυβερνητικούς επιχειρηματικούς κανονισμούς, είχε τροφοδοτήσει εικασίες ότι μπορεί να εγκατέλειψε την Κίνα.
Επανεμφανίστηκε ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα σε ένα διαδικτυακό βίντεο από την πόλη του. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Mα είπε ότι «σπουδάζει και κάνει περισυλλογή, καθώς έχει αποφασίσει να αφοσιωθεί στην εκπαίδευση και τη δημόσια ευημερία». Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Mα βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ, όπου συναντήθηκε με επιχειρηματικούς συνεργάτες. Ταξίδεψε και στην Ισπανία, όπου εθεάθη στο πολυτελές γιοτ του.
Γκούι Μίνχαϊ, βιβλιοπώλης του Χονγκ Κονγκ
Εκδότης με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο Μινχάϊ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το εξοχικό του στην Ταϊλάνδη τον Οκτώβριο του 2015. Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με εκδόσεις που περιείχαν φήμες για την πολιτική ελίτ της Κίνας.
Κρατούμενος σε αναστολή για μήνες, εμφανίστηκε ξανά το 2016 στην ηπειρωτική Κίνα στην κρατική τηλεόραση, όπου σε μία φαινομενικά στημένη ανακοίνωση είπε ότι παραδόθηκε μετά απο ένα περιστατικό οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
Δύο χρόνια αργότερα, αφέθηκε μερικώς ελεύθερος και του επετράπη να κάνει βιντεοκλήσεις, αλλά το 2018, συνελήφθη ξανά από αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα ενώ ταξίδευε με δύο Σουηδούς διπλωμάτες για ένα ιατρικό ραντεβού.
Η κράτηση του προκάλεσε σοβαρή διπλωματική ρήξη καθώς είναι γεννημένος στην Κίνα Σουηδός πολίτης, γεγονός που έφερε αντιμέτωπο το Πεκίνο με τη Σουηδία και πολλές ακόμη χωρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανησύχησαν οτι οι πολίτες τους θα μπορούσαν να είναι οι...επόμενοι στη λίστα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.