Η Αίγυπτος άνοιξε τη Λεωφόρο των Σφιγγών του Λούξορ - Το «μονοπάτι των Θεών» ζωντάνεψε ξανά

Με μία φαραωνική τελετή, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι, η Αίγυπτος άνοιξε χθες τη Λεωφόρο των των Σφιγγών του Λούξορ, το «μονοπάτι των Θεών»
Πυροτεχνήματα για τα εγκαίνια της λεωφώρου των Σφιγγών στην Αίγυπτο
A.P
3'

Η Αίγυπτος εγκαινίασε χθες την αρχαία Λεωφόρο των Σφιγγών του Λούξορ, με μία τελετή επιβλητική και ανάλογη της περυσινής χρυσής παρέλασης των Φαραώ που μετέφερε 22 μούμιες από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Όπως ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η Λεωφόρος των Σφιγγών εκτείνεται σε μήκος 2.700 χιλιομέτρων ανάμεσα στους αρχαίους ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ, μία περιοχή που δίκαια χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο, αντανακλώντας τον τεράστιο πλούτο του αρχαίου πολιτισμού της Αιγύπτου.

Ο «ιερός δρόμος» γεμάτος με χιλιάδες αγάλματα αποτελούσε τη διαδρομή πομπής για τους θεούς πριν από 3.000 χρόνια. Διαθέτει περισσότερα από 1.050 αγάλματα σφιγγών και κριών που ανακατασκευάστηκαν με την ελπίδα να αναζωογονήσει η χώρα την τουριστική της βιομηχανία.



Οι αρχές πραγματοποίησαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης της περιοχής και των αρχαιολογικών χώρων τους τελευταίους μήνες. Κορυφαίοι αρχαιολόγοι της Αιγύπτου λένε οτι τα παλαιότερα ερείπια κατά μήκος του μονοπατιού είναι έξι κατασκευές που χτίστηκαν από τη βασίλισσα Χατσεψούτ, τη μοναδική γυναίκα φαραώ της Αιγύπτου, που χρονολογούνται γύρω στο 1400 π.Χ.

Το μονοπάτι, στρωμένο σε ογκόλιθους ψαμμίτη, χρησιμοποιούνταν κάθε χρόνο για ένα φεστιβάλ που ονομαζόταν «Opet» και γινόταν τον δεύτερο μήνα της περιόδου των πλημμυρών του Νείλου. Τα ιερογλυφικά στους τοίχους αναφέρουν ότι η γιορτή γιινόταν με παρελάσεις και χορευτές για τον εορτασμό της γενναιοδωρίας που έφερναν οι πλημμύρες στα χωράφια.

Η λαμπερή τελετή ξεκίνησε με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να αναπαράγει μια αρχαία γιορτή, μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Εκατοντάδες τραγουδιστές και χορευτές φορώντας παραδοσιακά αρχαία αιγυπτιακά ρούχα βγήκαν από το Ναό του Καρνάκ σε μια λαμπρή πομπή. Πολλοί συμμετείχαν κρατώντας γιγάντιες χρυσές βάρκες στους ώμους τους, όπως έκαναν οι ιερείς πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η Λεωφόρος των Σφιγγών χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους και πιστεύεται ότι ανακαινίστηκε από την Κλεοπάτρα, τη μυθική βασίλισσα των Πτολεμαίων που άφησε ένα ενεπίγραφο ιερογλυφικό που φέρει το όνομά της στο ναό του Λούξορ.

Η παράδοση άρχισε να σβήνει όσο περνούσε ο καιρός, ώσπου ο δρόμος εγκαταλείφθηκε εντελώς και τελικά θάφτηκε κάτω από την άμμο, μέχρι το 1949 όταν ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Dr Zakaria Ghoneim έφερε στο φως οκτώ αρχαία αγάλματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: «Οι κληρικοί είμαστε και εμείς με χαρές» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες

Τζόκερ: Πού συμπληρώθηκε το τυχερό δελτίο των 2,2 εκατ. ευρώ

Κερατσίνι: Έβλεπαν την 8χρονη να ξεψυχάει και την… κλωτσούσαν – Το βίντεο που προκαλεί οργή