Η τουρκική λίρα «βυθίζεται» και ο λαός της Τουρκίας πεινάει: «Πεθαίνουμε, βγες στον δρόμο Ερντογάν»
Και νέα υποτίμηση για την τουρκική λίρα το βράδυ της Πέμπτης, με τον τουρκικό λαό να είναι οργισμένος με την πολιτική του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν καθώς πνίγεται στα χρέη και στην φτώχεια. Χαρακτηριστικό της αστάθειας στην τουρκική οικονομία είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια που έχει περάσει η Τουρκία στο προεδρικό σύστημα, έχει αλλάξει 4 φορές ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ενώ σε 13 μήνες έχουν αναλάβει υπουργοί Οικονομικών τρία διαφορετικά πρόσωπα.
Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, πραγματοποίησε οδοιπορικό στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης συνομιλώντας με πολίτες και μαγαζάτορες, οι οποίοι μετέφεραν την αγανάκτησή τους. «Ο κόσμος πεθαίνει της πείνας. Ο Ερντογάν να βγει στον δρόμο να δει την κατάσταση του λαού. Πεινάει ο κόσμος», δηλώνει ένας απεγνωσμένος Τούρκος πολίτης. Έπειτα ένας πωλητής τυριών, απογοητευμένος λέει πως «ο κόσμος παλιά ερχόταν εδώ για να αγοράσει φθηνά, τώρα δεν έχει νόημα».
Ένας πωλητής κουλουριών ανέφερε πως οι περισσότεροι πελάτες του είναι πλέον ξένοι, καθώς οι η τιμή του έχει φτάσει πλέον στις 3,5 λίρες. «Ο κόσμος παραπονιέται, αυξήσεις έρχονται σε όλα. Μία φιάλη υγραερίου πήγε από τις 25 στις 40 λίρες», λέει άλλος πωλητής.
Η οικονομία δείχνει την... πόρτα της εξόδου στον Ερντογάν
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το σημερινό άρθρο του Γιάννη Σαραντάκου στο Newsbomb.gr, ο γράφει πως «η οικονομία δείχνει την... πόρτα της εξόδου στον Ερντογάν»
«Όταν κάποιος ηγείται μιας χώρας και κάθε φορά που κάνει μια δήλωση καταρρέει το εθνικό νόμισμα της χώρας του, τότε είναι προφανές ότι ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον ο ίδιος και όχι ο υπουργός του επί των οικονομικών, όχι οι αγορές και όχι η... κλιματική αλλαγή.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν και την επιμονή του στη λάθος συνταγή που οδηγεί στην φτωχοποίηση τον γειτονικό λαό. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, αρνούμενος πεισματικά να δει την πραγματικότητα, επιμένει στις δικές του θεωρίες, αλλάζει τους υπουργούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες σαν τα πουκάμισα και αναζητά... πετροδολάρια. Ήδη έκλεισε (;) μια συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις επόμενες ημέρες πηγαίνει στο Κατάρ και το Μπαχρέιν. Όσοι, όμως, έχουν βιώσει μια οικονομική κρίση, ακόμη και μικρότερου μεγέθους, αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι βοήθειες με - εφάπαξ δανεικά - αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Βοηθούν, ίσως πρόσκαιρα και επικοινωνιακά, δίνουν δυο θετικά πρωτοσέλιδα στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, αλλά τίποτε περισσότερο. Τα 10 - 11 δις από τα Εμιράτα λύνουν το πρόβλημα μιας χώρας τους μεγέθους της Τουρκίας; Προφανώς όχι. Κι αλλά τόσα να βρει από το Κατάρ, πάλι στον ίδιο παρανομαστή θα βρεθεί, πολύ σύντομα.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η οικονομία προεξοφλεί εξελίξεις στην γειτονική χώρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σαφές πως είναι «σκληρός παίκτης» και θα παίξει όλα του τα «χαρτιά» μέχρι το τέλος. Ωστόσο, η πολιτική του αδυναμία πλέον είναι εμφανής. Διεθνώς έχει χάσει σημαντικά ερείσματα μετά την αποχώρηση Τραμπ και τη συνταξιοδότηση Μερκελ, ενώ και οι Ρώσοι δεν είναι πια τόσο κοντά του. Με βάση αυτά τα δεδομένα η εξαγωγή της κρίσης που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό δεν φαντάζει πιθανή αυτή την ώρα, καθώς θα βρει απέναντι του μια ισχυρή Ελλάδα σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών και ενόπλων δυνάμεων και επίσης ο ίδιος δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό στήριγμα , ούτε καν μέσω των «ίσων αποστάσεων» που μας είχαν συνηθίσει ορισμένοι μέχρι πρότινος. Θα προβάλει, όπως συνηθίζει, τη θεωρία της διεθνούς συνωμοσίας εναντίον του, θα επιτεθεί στις αγορές και θα καταφύγει στον γνωστό μεγαλοϊδεατισμό του, επιχειρώντας να... γοητεύσει το ακροατήριό του. Μόνον που όλες αυτές οι τακτικές, είναι καλές όταν το οικογενειακό τραπέζι είναι γεμάτο και όχι όταν σκέφτεσαι πόσο ακρίβυνε το κουλούρι και ποια είναι σήμερα η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο ή το ευρώ.
Το 2022 θα είναι αναμφισβήτητα έτος εξελίξεων στην Τουρκία, καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους ο Ταγίπ Ερντογάν θα κληθεί - εκ των πραγμάτων - να πάρει αποφάσεις. Είτε θα αλλάξει τακτική, παίρνοντας σκληρές αποφάσεις και ξεφεύγοντας από τις εμμονές του σε ό,τι αφορά (και) την οικονομική πολιτική, είτε θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις ευρισκόμενος υπό πίεση, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά από τον τουρκικό λαό.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κύκλωμα: Το «βαθύ λαρύγγι» και ο φάκελος που έκαψε τους αστυνομικούς – Τα «ριχτάδικα» και ο κηπουρός
Απίστευτα πράγματα: Η Σακελλαροπούλου είπε σε παιδιά δημοτικού για αρκουδάκια που δεν έχουν φύλο
Άγριες Μέλισσες Spoiler: Το Διαφάνι θα αιματοκυλιστεί – Ο Λάμπρος μπροστά στο μεγάλο δίλημμα