Αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων - Πούτιν: Αδιάκοπη η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων μετά το τρίωρο τετ α τετ Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι - Ο Ρώσος πρόεδρος μεταξύ άλλων τόνισε πως η προμήθεια φυσικού αερίου θα είναι αδιάκοπη προς την Ελλάδα
Τους ισχυρούς θεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας επιβεβαίωσαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Σότσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ατζέντα των δύο ηγετών ήταν πλούσια και περιείχε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Ειδική αναφορά υπήρξε και στην ενεργειακή κρίση που σαρώνει την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε πως «η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας». Η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος υπενθύμισε από μέρους του ο Ρώσος Πρόεδρος, δηλώνοντας πως «η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου».
«Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία, όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής, που διακρίνονται, αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα. Η σχέση Ελλήνων και Ρώσων είναι μια διαδρομή συνεχής και διαρκής, γι' αυτό δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν αλλά και μέλλον» ανέφερε ακόμη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εστιάζοντας στη διαχρονική συμπόρευση των δύο λαών.
Αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων μετά το τρίωρο τετ α τετ Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς μετά και την παρέλευση της περιπέτειας της Covid είναι σύμφωνα με πληροφορίες η διερεύνηση μιας αυτοτελούς οικονομικής σχέσης Ελλάδος-Ρωσίας, κυρίως μέσω της δραστηριοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της αύξησης των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει μετά την τρίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας ανοίγει ένα νέο, ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο ζήτημα του τουρισμού, όπου κατά πληροφορίες οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν πως εν όψει του καλοκαιριού του 2022 μπορούν να επαναρχίσουν οι πτήσεις τσάρτερ. Μάλιστα, στη ρωσική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση και για το γεγονός πως η Ελλάδα ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.
Κυρίαρχη εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως οι ελληνορωσικές σχέσεις, των οποίων η γκάμα είναι ευρεία, δεν επηρεάζονται από τη συμμετοχή της Ελλάδος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πως η Ελλάδα διατηρεί μια έντιμη σχέση με τη Ρωσία με το μότο να παραμένει «ξέρουμε που ανήκουμε - προστατεύουμε τη σχέση με τη Ρωσία».
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, η Αθήνα επαναβεβαιώνει στο φόντο της συνάντησης Μητσοτάκη-Πούτιν πως η Τουρκία δεν εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας λόγο για προσεκτική ουδετερότητα της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην ελληνική πλευρά είναι πως ούτε ζητάμε παρέμβαση της Μόσχας στα ελληνοτουρκικά, ούτε όμως και αυτή προσφέρει μία τέτοια προοπτική.
Ωστόσο, στην ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, όπου τάσσεται υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, και στη Λιβύη, όπου προκρίνει την διενέργεια των εκλογών εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος βρίσκεται κοντά στην προσέγγιση της Αθήνας.
Στον απόηχο της χθεσινής δίωρης τηλεδιάσκεψης Μπάιντεν-Πούτιν, στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ σημαντική τη σημερινή μακροσκελή επαφή των δύο ηγετών, η οποία, όπως αφήνεται να εννοηθεί δεν αφορούσαν μόνο στα διμερή ζητήματα. Σύμφωνα με την αντίληψη της ελληνικής πλευράς, η Μόσχα γνωρίζει πως ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς αντιλαμβάνονται πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την πορεία της πανδημίας. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται, κατά πληροφορίες, δικαιωμένη από τις εξελίξεις και δεν προτίθεται να μεταβάλλει τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στον απόηχο των συμπερασμάτων της εταιρείας Pfizer για τη μετάλλαξη ”Όμικρον”, στην κυβέρνηση θεωρούν πως κεντρικές τους επιλογές, όπως η έγκαιρη πρόσβαση στην αναμνηστική δόση, καθώς και η μείωση της απόστασης από την δεύτερη στην τρίτη δόση στους τρεις από τους 6 μήνες, είναι παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καβάλα: Άφαντο το «χρυσό» δελτίο Τζόκερ – Σε απόγνωση ο υπερτυχερός
Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Έπεσε στο κενό ενώ επιδιόρθωνε κεραία στην ταράτσα - Νεκρός 65χρονος
Κρούσματα σήμερα: 5.899 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 81 θάνατοι και 709 διασωληνωμένοι