Χωρίς βίζα μπορούν να ταξιδεύουν οι Τούρκοι στα Δυτικά Βαλκάνια

Ελεύθερα ταξιδεύουν πλέον σε ολόκληρη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων οι Τούρκοι πολίτες, μετά και τη συμφωνία για την άρση του καθεστώτος...

1'

Ελεύθερα ταξιδεύουν πλέον σε ολόκληρη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων οι Τούρκοι πολίτες, μετά και τη συμφωνία για την άρση του καθεστώτος βίζας με τη Σερβία, που τέθηκε σε ισχύ προ ημερών. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί και νέα οικονομικά δεδομένα για την Τουρκία, αφού ανοίγεται μπροστά της μια καινούργια αγορά.

Η συμφωνία με τη Σερβία υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βελιγράδι, δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στη σερβική πρωτεύουσα, Αλί Ριζά Τσόλακ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η Σερβία διαθέτει σημαντική δυναμική σε όρους οικονομικών ευκαιριών, για τους Τούρκους επιχειρηματίες, αλλά και στον τομέα του τουρισμού. Η άρση της έκδοσης των θεωρήσεων εισόδου, πρόσθεσε, προσφέρει πλεονεκτήματα στους επιχειρηματίες, αλλά και στους πολίτες, που ζουν σε χώρες της Ευρώπης και ταξιδεύουν στην Τουρκία με μέσα οδικής μεταφοράς.

Εξάλλου, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αυθημερόν επισκέψεις στη Σερβία και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Ο Τούρκος πρέσβης επισήμανε, εξάλλου, ότι η Σερβία έχει σημασία για τους Τούρκους πολίτες, λόγω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. "Υπάρχει εδώ (στη Σερβία) ιστορία 500 ετών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένα ταξίδι στην περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ιστορικό 'βιβλίο' για την Οθωμανική Αυτοκρατορία", επισήμανε.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Anadolu", ο υπουργός Επικρατείας της Σερβίας, Σουλεϊμάν Ουγκλγιάνιν, εκτίμησε ότι η άρση του καθεστώτος έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, θα δώσει ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή