Μελέτη: Οι νευροχειρουργοί και οι επιστήμονες δεν είναι πιο έξυπνοι από τους «κοινούς θνητούς»
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια διεθνή ομάδα 329 μηχανικών αεροδιαστημικής και 72 νευροχειρουργών που ολοκλήρωσαν 12 εργασίες online χρησιμοποιώντας το Great British Intelligence Test (GBIT). Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα εμπειρίας στην ειδικότητά τους.
Μελέτησαν διάφορες πτυχές της γνώσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της λογικής, της μνήμης εργασίας, της προσοχής και των ικανοτήτων επεξεργασίας συναισθημάτων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με αυτά που είχαν συγκεντρώσει στο παρελθόν από περισσότερα από 18.000 Βρετανούς πολίτες.
Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εορταστική έκδοση της επιθεώρησης BMJ, αποκαλύπτουν ότι μόνο οι νευροχειρουργοί είχαν σημαντική διαφορά και επέδειξαν μεγαλύτερη ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων, αλλά παράλληλα είχαν πιο αργή ανάκληση μνήμης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. «Δεν είναι πυρηνική φυσική και δεν είναι εγχείρηση εγκεφάλου, είναι μια βόλτα στο πάρκο» είναι ο τίτλος της συγκριτικής μελέτης.
«Η διαφορά στην ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων που επιδεικνύουν οι νευροχειρουργοί μπορεί να έχει να κάνει με τη γρήγορη φύση της νευροχειρουργικής, η οποία προσελκύει όσους έχουν προϋπάρχουσα όρεξη για γρήγορη επεξεργασία ή θα μπορούσε να αποτελεί, αν και λιγότερο πιθανό, προϊόν εκπαίδευσης για ταχεία λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες καταστάσεις», σημείωσαν οι ερευνητές.
Οι ειδικοί βρήκαν λίγες διαφορές μεταξύ των γνωστικών ικανοτήτων των μηχανικών αεροδιαστημικής και των νευροεπιστημόνων, αν και τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι πρώτοι είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε θέματα προσοχής και νοητική χειραγώγηση - όπως η περιστροφή αντικειμένων στο κεφάλι κάποιου - ενώ οι νευροχειρουργοί έδειξαν υψηλότερες βαθμολογίες στη σημασιολογική επίλυση προβλημάτων - όπως oι ορισμοί σπάνιων λέξεων.
«Ουσιαστικά αυτό που πιστεύουμε ότι δείχνει είναι ότι ο καθένας έχει μια σειρά από δεξιότητες, κάποιοι άνθρωποι είναι καλύτεροι σε κάποια πράγματα και άλλοι είναι καλύτεροι σε άλλα, και είναι πολύ δύσκολο να είσαι καλύτερος σε όλα σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Aswin Chari, ασκούμενος νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Great Ormond Street και συγγραφέας της μελέτης.
Αναφερόμενος στα δύο επαγγέλματα της μελέτης, πρόσθεσε: «Δεν είναι ότι είναι καλύτεροι σε όλα, αλλά είναι καλύτεροι σε ορισμένα πράγματα που τους κάνουν καλούς σε αυτό που κάνουν». Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους σε όλους τους κλάδους που μπορούν να κάνουν κάτι καλά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ο Γιώργος Τράγκας μετά από μάχη με τον κορονοϊό
Στάθης Παναγιωτόπουλος: Κοπέλες έβγαλαν στη δημοσιότητα μηνύματα που φέρεται να τους έστελνε
Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η ανάρτηση του Κιούση μετά τις αποκαλύψεις για το μέλος των Ράδιο Αρβύλα
Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο και το σχόλιό του για τον Αντώνη Κανάκη