Τουρκία: Καταδίκη απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για προφυλάκιση δημοσιογράφου

Η Τουρκία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την προφυλάκιση της δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ 
Nέα καταδική της Τουρκίας απο το ΕΔΔΑ
ΑP
3'

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για την προσωρινή κράτηση της δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ, θεωρώντας πως η σύλληψή της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 «δεν είχε βάσιμους λόγους».

Δημοσιογράφος διάσημη στην Τουρκία, η Ιλιτσάκ, ηλικίας σήμερα 77 ετών, είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου 2016 και είχε προφυλακιστεί στις 29 Ιουλίου, μερικές ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές αρχές την υποψιάζονταν «ότι είναι μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και/ή ότι συμμετείχε» σ' αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος, κυρίως επειδή εργαζόταν τότε σε μέσα ενημέρωσης που θεωρούνταν προσκείμενα στην κίνηση» του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του Ερντογάν που έγινε το «μαύρο πρόβατό» του και η Άγκυρα θεωρεί πως οργάνωσε το πραξικόπημα, υπενθυμίζει το ΕΔΔΑ σε ανακοίνωσή του.

Η Ναζλί Ιλιτσάκ είχε επίσης αναρτήσει στις 15 και 16 Ιουλίου 2016 καταχωρίσεις στο Twitter στις οποίες διατύπωνε αμφιβολίες για το γεγονός ότι η κίνηση του Γκιουλέν ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Ιλιτσάκ, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, είχε καταδικαστεί στο 2018 σε ισόβια κάθειρξη, ποινή που μειώθηκε το 2019 σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη οκτώ ετών και εννέα μηνών επειδή «προσέφερε εκουσίως βοήθεια σε μια τρομοκρατική οργάνωση».

Αφέθηκε ελεύθερη την ίδια ημέρα και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, μαζί με τον διάσημο δημοσιογράφο και διανοούμενο Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος συνελήφθη και πάλι μερικές εβδομάδες αργότερα και αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο.

Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιάσει τις καταδίκες της Τουρκίας για παρόμοιες υποθέσεις μετά τις μαζικές διώξεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, «θεωρεί ότι δεν υπήρχε κανένας βάσιμος λόγος για να θεωρηθεί (η ενάγουσα) ύποπτη» για συμμετοχή σε μια «τρομοκρατική οργάνωση» ή ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Τα κείμενα στα οποία βασίζονται οι υποψίες της τουρκικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα τα μηνύματά της στο Twitter, αφορούσαν στην πραγματικότητα «συζητήσεις δημόσιου ενδιαφέροντος», «δεν υποστήριζαν ούτε προωθούσαν τη χρήση της βίας στην πολιτική σφαίρα» και δεν περιείχαν καμιά «ένδειξη αναφορικά με ενδεχόμενη βούληση (...) να συνεισφέρει σε παράνομους στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων», υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η προσωρινή κράτηση της Ιλιτσάκ αποτελεί συνεπώς «μια 'επέμβαση' στην άσκηση εκ μέρους της του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης», επισημαίνει το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παραβιάσθηκαν διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το «δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια» και στην «ελευθερία έκφρασης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις Σέρρες - Νεκρός 40χρονος από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα καταγγελία σε βάρος του από τραγουδίστρια

Οικογενειακή τραγωδία στο Κιλκίς: Πατέρας σκότωσε τον γιο του με καραμπίνα

Η πρώτη ανακοίνωση του Παναγιωτόπουλου μετά τις καταγγελίες: «Ζητώ συγγνώμη»