Ανασκόπηση 2021 - Άνγκελα Μέρκελ: Η ζωή... μετά και η καθυστερημένη «συγγνώμη» στους Έλληνες

Ανασκόπηση 2021: Το 2021 ήταν η χρονιά που οι Γερμανοί αποχαιρέτησαν τη «μητερούλα» τους. Η Άνγκελα Μέρκελ παρέδωσε τη σκυτάλη στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μετά από πολλά ρεκόρ, πολλές κρίσεις και αμέτρητα ενσταντανέ σε κάθε γωνιά της Γης, με τα πολύχρωμα σακάκια της- σήμα κατατεθέν πλέον μίας ολόκληρης εποχής.
Η Άνγκελα Μέρκελ
Photo/Markus Schreiber
4'

Στο τέλος του 2021, μετά από 16 χρόνια θητείας στην καγκελαρία και τρεις δεκαετίες στην πολιτική, η «σιδηρά κυρία της Γερμανίας» έφυγε απο το προσκήνιο με τον δικό της τρόπο. Για την ιστορία ειναι η πρώτη καγκελάριος μεταπολεμικά που αποχωρεί με τους δικούς της όρους, ούτε μετά απο εσωκομματικές πιέσεις, ούτε μετά απο εκλογική αποτυχία.

Η «φράου» Μέρκελ δεν είναι πλέον καγκελάριος, κάτι που θα της πάρει λίγο καιρό να συνηθίσει ακόμη και η ίδια, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Επίσης για λίγες μόλις ημέρες δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ παραμονής στην καγκελαρία που κατείχε ο μέντοράς της, Χέλμουτ Κολ.

H Μέρκελ με τον σύζυγό της, Γιοαχίμ ΣάουερΑ.Ρ

Λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της πάντως προσπάθησε να κλείσει τους λογαριασμούς της και εμφανίστηκε με ασυνήθιστα εξομολογητική διάθεση. Στην τελευταία της συνέντευξη είχε κατά κάποιο τρόπο αποδώσει τα εύσημα στους Έλληνες και τις θυσίες τους στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Όταν ρωτήθηκε για τις δυσκολίες του ρόλου της, είπε οτι η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα της ήταν όταν ζήτησε τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα για τη διάσωση της χώρας.

Η ίδια πάλι, μάλλον δεν θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα στη νέα της ζωή. Ο μηνιαίος μισθός της ήταν 25.000 ευρώ, συν άλλα 10.000 ευρώ τον μήνα ως βουλευτής στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag), στην οποία ανήκε για περισσότερα από 30 χρόνια.


Η Μέρκελ θα συνεχίσει να λαμβάνει τον μισθό της για τρεις μήνες και στη συνέχεια το μισό ποσό για 21 μήνες, ως μεταβατικό ποσό. H σύνταξη που θα λάβει υπολογίζεται περίπου σε 15.000 ευρώ.

Όπως υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος, μαζί με τον σύζυγό της, Γιοαχίμ Ζάουερ, θα περνούν πιθανότατα μεγαλύτερο διάστημα στην αγαπημένη τους Ιταλία, καθώς εκείνος είναι μέλος στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο από τον Ιούνιο.

Στην τελετή για τον αποχαιρετισμό της, επαίνεσε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σημείωσε ότι η πανδημία ήταν μια απόδειξη για το πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη στην πολιτική - «και πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι». Μίλησε για την αξία του διαλόγου και της ανεκτικότητας και τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι θεωρίες συνωμοσίας και η απαισιοδοξία.

Οι αναλύσεις για την παρακαταθήκη της, όσα έκανε και όσα δεν έκανε σύμφωνα με τους επικριτές της γέμισαν σελίδες επί σελίδων. Ακόμη και για τους ορκισμένους εχθρούς της ωστόσο, η Μέρκελ αποτέλεσε σύμβολο σταθερότητας στην Ευρώπη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2005.

Η χημικός απο την πρώην ανατολική Γερμανία που μετατράπηκε σε μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη, άντεξε ένα πρωτοφανές κύμα λαϊκισμού, μια οικονομική κρίση, το προσφυγικό, αλλά και το Brexit και άφησε μια εντυπωσιακή κληρονομιά, δημιουργώντας... σχολή.

To χειροφίλημα του Ζακ Σιράκ στη Μέρκελ το 2007Α.Ρ

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, συνεργάστηκε με πέντε Βρετανούς πρωθυπουργούς, τέσσερις Γάλλους προέδρους, επτά Ιταλούς πρωθυπουργούς τέσσερις Αμερικανούς προέδρους και επτά Έλληνες πρωθυπουργούς. Tο ρεκόρ παραμονής της Μέρκελ στην εξουσία την έκανε να γίνει de facto ηγέτης της Ευρώπης και δεν είναι σαφές εάν ο διάδοχός της θα αναλάβει τον ίδιο ρόλο.

Στις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας της, παρέμενε ικανή να βλέπει πίσω από την εικόνα, να ψάχνει τα στοιχεία και να αναζητάει λύσεις: για τη χώρα της, για την Ευρώπη, για τον κόσμο. «Το αν τα κατάφερε πραγματικά καλά, θα το ξέρουμε σε λίγα χρόνια ή δεκαετίες», έγραφε εύστοχα το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο δεν της χαρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

H Mέρκελ περιτριγυρισμένη από άνδρες ηγέτες σε Σύνοδο στη Γερμανία το 2007Α.Ρ

Η ίδια η Μέρκελ λέει οτι δεν είναι δική της δουλειά να κάνει τον απολογισμό της καριέρας της. «Αυτό θα το κάνουν άλλοι. Εγώ αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, με τη ζωή και τη βιογραφία μου. Νομίζω ότι μου έδωσαν καλές ευκαιρίες να συμβάλω στην πολιτική ζωή της Γερμανίας» λέει.

Η Γερμανία είναι μια χώρα αξιοσέβαστη στη διεθνή σκηνή. «Το ερώτημα είναι: Θα διατηρήσει τη θέση της στη νέα εποχή, με τις διεθνείς καταιγίδες που αναπόφευκτα έρχονται;» αναρωτιέται ο Μπεν Σρέρ, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) με έδρα το Βερολίνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.