Ρωσία: Τι ζητάει η Μόσχα για την εκτόνωση της έντασης στην Ουκρανία

Η Ρωσία απαιτεί περιορισμούς στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το αίτημά της που είναι απίθανο να ικανοποιηθεί, εκδηλώνεται εν μέσω των φόβων της Δύσης ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία.

Aνεβαίνει η ένταση ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα για την Ουκρανία
Aνεβαίνει η ένταση ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα για την Ουκρανία
ΑΡ
4'

Η Ρωσία αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλλει στην Ουκρανία, αλλά θέλει μεταξύ άλλων το ΝΑΤΟ να αποκλείσει την Ουκρανία από τη Συμμαχία για να εκτονωθεί η ένταση. Ζήτησε επείγουσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες που δηλώνουν ανοιχτές σε συνομιλίες, αλλά σκοπεύουν να θέσουν και τις δικές τους ανησυχίες στο τραπέζι.

«Είχαμε διάλογο με τη Ρωσία για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας τα τελευταία είκοσι χρόνια», δήλωσε την Παρασκευή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. «Αυτό έχει προκαλέσει μερικές φορές πρόοδο, μερικές φορές αδιέξοδο, αλλά είμαστε ουσιαστικά προετοιμασμένοι για διάλογο».

Νωρίτερα την Παρασκευή, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος μόνες στις συνομιλίες: «Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας».

Το ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε αρχικά για να υπερασπιστεί την Ευρώπη έναντι πιθανών απειλών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έχει δυνάμεις στις δημοκρατίες της Βαλτικής και στην Πολωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι η Ρωσία έδωσε στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ δύο προσχέδια συνθηκών. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, είπε, καθώς «η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης στηρίζεται σε παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης».

Στις προτάσεις της η Ρωσία θέτει μια σειρά από ριζοσπαστικά αιτήματα, τα οποία απαιτούν από τις χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης να μην αναπτύξουν στρατεύματα ή όπλα σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να θεωρηθούν απειλή για την ίδια.

Τα βαριά βομβαρδιστικά και τα πολεμικά πλοία δεν θα επιτρέπονται σε περιοχές εκτός του εθνικού εναέριου χώρου τους ή των υδάτων από τις οποίες θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση. Αυτό θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα έπαιζε κανέναν απολύτως ρόλο σε καμία από τις τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής ή την Πολωνία. Και ότι η Συμμαχία θα έπρεπε να εγκαταλείψει οποιαδήποτε σχέδια ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Τα ανεδαφικά αιτήματα της Μόσχας

Η Ρωσία ζητά το αδύνατο. Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να υπογράφουν τα σχέδια εγγράφων που έχουν συντάξει Ρώσοι διπλωμάτες, χωρίς σημαντικές αλλαγές, σημειώνει το ΒΒC. Απαιτεί δικαίωμα βέτο για το ποιος θα ενταχθεί στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ όμως έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν οτι η Μόσχα δεν μπορεί να έχει λόγο για το ποιος θα γίνει μέλος του.

Επιπλέον, οι Ρώσοι θέλουν να γυρίσουν το ρολόι πίσω στον Μάιο του 1997. Οποιαδήποτε χώρα εντάχθηκε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά από αυτήν την ημερομηνία δεν θα έχει άδεια να διαθέτει στρατεύματα ή όπλα. Η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά ότι απαιτεί πράγματα που η Δύση δεν θα προσφέρει, οπότε γιατί τα απαιτεί;

Ίσως είναι μέρος μιας διαπραγματευτικής τακτικής. Ή μπορεί να διακινεί ανάλογες προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση: για να πείσει δηλαδή το ρωσικό κοινό ότι η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν αποτελεί ευθύνη της Μόσχας. Η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία κατά τη διάρκεια ενός σύντομου πολέμου το 2008 και κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 προτού υποστηρίξει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η σύγκρουση στα ανατολικά ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 14.000 ζωές, ενώ ακόμη αναφέρονται θύματα.
Ωστόσο, η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας έχει προκαλέσει φόβους για νέα ρωσική εισβολή.

Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν σε σύνοδο κορυφής αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οποιαδήποτε επιθετικότητα θα είχε «τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος» και μίλησαν για περιοριστικά μέτρα ενώ ζήτησαν διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της αύξησης των εντάσεων.

Είπαν ότι η διπλωματία θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τετραμερή διάλογο μεταξύ Παρισιού, Βερολίνου, Κιέβου και Μόσχας. Η Ρωσία προτίμησε να επικεντρωθεί στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Ρωσία αυξάνει, όχι μειώνει, τα στρατεύματά της στα σύνορα με «στρατεύματα, άρματα μάχης, πυροβολικό, τεθωρακισμένες μονάδες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη [και] συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι θα προτιμούσε να επιβληθούν άμεσα οι κυρώσεις, προτού η Ρωσία αναλάβει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.

Δείτε ΕΔΩ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για σήμερα, Σάββατο 18/12

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η «Κάρμελ» φέρνει πολικές θερμοκρασίες στη χώρα - Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Τελικός The Bachelor: Ο Αλέξης Παππάς επέλεξε την εκλεκτή της καρδιάς του

Παλαιό Ψυχικό: Δολοφονία ο θάνατος του ηθοποιού Στράτου Βαλσαμίδη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή