Η κλιματική αλλαγή πλήττει και τα Χριστούγεννα - Πώς επηρεάζει τις πιο όμορφες μέρες του χρόνου
Τα Χριστούγεννα «θέλουν» το χιόνι τους, τουλάχιστον για τους περισσότερους κατοίκους του βορείου ημισφαιρίου της Γης, ενώ άλλοι γιορτάζουν αυτές τις μέρες υπό τελείως διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, τόσο για όσους έχουν συνηθίσει να ζουν λευκά Χριστούγεννα, όσο και για εκείνους που τα γιορτάζουν κάπως πιο ζεστά, υπάρχει ένα κοινό σημείο. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και κατά συνέπεια αλλάξει κατά πολύ τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.
Στην Ολλανδία για παράδειγμα, μία από τις πιο δημοφιλείς παραδόσεις είναι να κατεβαίνεις με τα πατίνια τις παγωμένες λίμνες, κανάλια και ποταμούς. Μόλις παγώσει το νερό, μεγάλοι και μικροί σπεύδουν να απολαύσουν την αγαπημένη τους συνήθεια.
Οι πιο θαρραλέοι μάλιστα, ακολουθούσαν την πορεία του Elfstedentocht, μίας παγωμένης διαδρομής που καλύπτει σε μήκος 200 χιλιόμετρα και περνά μέσα από 11 πόλεις. Από την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος αγώνας, έχουν περάσει 24 χρόνια κι αυτό λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Αλλά δεν είναι μόνο οι χριστουγεννιάτικες διακοπές στις πιο κρύες περιοχές του πλανήτη που πλήττονται και ξεθωριάζουν, με κίνδυνο να εκλείψουν τελείως. Σε όλον τον κόσμο τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.
Φιλιππίνες, η πιο ευάλωτη χώρα του κόσμου στα ακραία καιρικά φαινόμενα
Στις Φιλιππίνες η εορταστική περίοδος ξεκινά νωρίτερα από οπουδήποτε αλλού και ως εκ τούτου διαρκεί και περισσότερο. «Λένε ότι οι Φιλιππινέζοι γιορτάζουν περισσότερο τα Χριστούγεννα» και μάλλον έτσι είναι, αφού τα γιορτάζουν από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.
Η 22χρονη Mitzi Jonelle Tan περιγράφει τη γεμάτη χρώματα ατμόσφαιρα στη χώρα της, που όμως έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι κάτοικοι επιμελούνται τη διακόσμηση, βάζοντας πολύχρωμα φώτα στα παράθυρα και τους δρόμους, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Γενάρη. Πρόκειται για ιδιαίτερους χρωματιστούς φανούς, τους οποίους δημιουργούν με τις οικογένειές τους, χρησιμοποιώντας χρωματιστό ανακυκλωμένο πλαστικό και μικρά κομμάτια ξύλου.
«Το πρωί των Χριστουγέννων βγάζουμε φωτογραφίες μπροστά στις εκκλησίες, στην πόλη όπου μεγάλωσε η μαμά μου. Το ίδιο έκαναν και η μαμά μου με τους γονείς της», λέει η Jonelle Tan.
Δυστυχώς όμως, αυτή η παράδοση κινδυνεύει να εκλείψει μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, λόγω της αύξησης της ανόδου της θάλασσας. «Είναι τρομακτικό και δεν είναι και τόσο μακριά».
Οι Φιλιππίνες είναι η πιο ευάλωτη περιοχή του κόσμου στις καταστροφές, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η χώρα πλήττεται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο από 20 τυφώνες, οι οποίοι προκαλούν πλημμύρες και ανυπολόγιστες ζημιές. Αυτές οι σοβαρές επιπτώσεις έχουν ήδη μεταβάλει τις εορταστικές συνήθειες των Φιλιππινέζων.
Τον Νοέμβριο του 2020, ο τυφώνας Goni «χτύπησε» τη χώρα με 225 χιλιόμετρα την ώρα.
«Οι άνθρωποι προσπαθώντας να διασωθούν, ανέβαιναν σε οροφές και στέγες κτηρίων, καθώς όλοι οι δρόμοι είχαν πλημμυρήσει. Λίγες μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ακόμη καθάριζαν τους δρόμους και τα σπίτια τους από τη λάσπη.
Εκείνη τη χρονιά πάντως, το ενωτικό πνεύμα μεταξύ των Φιλιππινέζων ήταν εντυπωσιακό, θυμάται η 22χρονη. Οι άνθρωποι πήγαιναν φαγητά και δώρα στους χώρους, όπου φιλοξενούνταν πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Jonelle Tan ανησυχεί, ότι τα Χριστούγεννα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια στο μέλλον. «Είναι πολύ τρομακτικό, γιατί στην περιοχή όπου ζουν οι συγγενείς μου πλημμυρίζουν πολύ συχνά. Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε ζωντανές τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και να διατηρήσουμε τους δεσμούς στις κοινότητές μας», λέει.
Στο Πουέρτο Ρίκο ακόμη μετρούν πληγές από το πέρασμα του τυφώνα «Μαρία»
Και στο Πουέρτο Ρίκο οι κάτοικοι αγαπούν πολύ τα Χριστούγεννα. «Είναι ένα υπερθέαμα, η μεγαλύτερη γιορτή στη χώρα μας», περιγράφει ο 19χρονος Salvador Gómez-Colón. Μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Πορτορικανών είναι να βγαίνουν στους δρόμους και να λένε τα κάλαντα. «Είναι κάτι πολύ ζωντανό, όλοι τραγουδούν με κύμβαλα και τύμπανα», λέει ο νεαρός Salvador.
Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε ακόμη και το 2017, όταν η χώρα βίωσε τις πιο σκοτεινές μέρες της, εξαιτίας του -κατηγορίας 5- τυφώνα «Μαρία». Στο πέρασμά της η «Μαρία» προκάλεσε εντονότερη βροχόπτωση στο Πουέρτο Ρίκο από ό,τι είχε προκαλέσει οποιαδήποτε άλλη καταιγίδα στη χώρα από το 1956. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη, μία τέτοιου μεγέθους κακοκαιρία είναι, σήμερα, πέντε φορές πιο πιθανό να χτυπήσει τη χώρα σε σχέση με τη δεκαετία του 1950.
«Δεν είχα αισθανθεί τόσο ευάλωτος ποτέ στη ζωή μου. Είχα βρει καταφύγιο σε ένα υπόγειο δωμάτιο, μαζί με άλλους δέκα, χωρίς να έχω επικοινωνία με τον πατέρα και τους φίλους μου. Έβλεπα αυτοκίνητα και δέντρα, να παρασύρονται από τα νερά και να πετούν παντού γύρω μας», θυμάται ο Salvador.
Παρά τις τραγικές συνθήκες, οι Πορτορικανοί κατάφεραν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και εκείνη τη χρονιά. Τον Ιανουάριο, όταν το νησί ήταν ακόμη χωρίς ρεύμα, συγκεντρώθηκαν για το τέλος της εορταστικής περιόδου, τραγουδώντας και οργανώνοντας διάφορα δρώμενα.
«Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε, αλλά μοιάζει σαν να ήταν χθες. Μπορείς να επιδιορθώσεις τους δρόμους και τις γέφυρες, αλλά δεν μπορείς να απαλύνεις αυτό που συνέβη στους Πορτορικανούς», λέει ο Salvador, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία και ξεκίνησε καμπάνια, συγκεντρώνοντας 170.000 δολάρια για 3.500 οικογένειες που είχαν πληγεί.
Βραζιλία: Εκτός από σπάνια είδη ζώων, με «εξαφάνιση» κινδυνεύουν και τα Χριστούγεννα
Η 19χρονη Daniel Holanda περνά κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα στο σπίτι της γιαγιάς της, στην περιοχή Anápolis, της Goiás στη Βραζιλία. «Κάθε χρόνο μαζευόμαστε όλοι στο σπίτι της γιαγιάς στις 24 Δεκεμβρίου. Κάθε ένας από τους θείους και συγγενείς που έρχονται, φέρνει κι ένα πιάτο για το δείπνο», περιγράφει.
Στη Βραζιλία τα Χριστούγεννα ξεκινούν στις 24 Νοεμβρίου, οπότε μαζεύονται οι οικογένειες και στολίζουν τα δέντρα. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, από τότε που το σπίτι της Holanda πλημμύρισε από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα το εορταστικό κλίμα να διακοπεί βίαια και όσοι ήταν εκεί, να προσπαθούν να απομακρύνουν τα νερά που είχαν εισχωρήσει στο σπίτι.
Οι πλημμύρες είναι συνήθεις στην περιοχή όπου ζει η Holanda. «Τα Χριστούγεννα έχουν αλλάξει πολύ από τότε που ήμουν παιδί. Παίζαμε διάφορα παιχνίδια έξω. Τώρα δεν μπορούμε, να κάνουμε τίποτα, λόγω των πλημμυρών. Τα παιδιά σήμερα δεν μπορούν να απολαύσουν τα Χριστούγεννα με τον ίδιο τρόπο και πρέπει να είναι προσεκτικά και προετοιμασμένα για ό,τι μπορεί να συμβεί», λέει η 19χρονη.
Το χριστουγεννιάτικο δείπνο γίνεται συχνά υπό το φως των κεριών, καθώς λόγω της κακοκαιρίας, αυτήν την περίοδο του χρόνου, δεν υπάρχει ρεύμα. Οι κάτοικοι συνήθιζαν, να στολίζουν τα σπίτια τους με λαμπάκια, μία απλή συνήθεια, που δεν μπορούν να απολαύσουν πια.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Cerrado, μία δασώδης περιοχή, στην οποία ζουν χιλιάδες σπάνια είδη ζώων. Επιστήμονες προειδοποιούν, ότι η βιοποικιλότητα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, μπορεί να καταρρεύσει σε λιγότερο από 30 χρόνια, εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται. Εκτός όμως από τις πλημμύρες, η περιοχή πλήττεται και από έντονη ξηρασία τα τελευταία χρόνια, ενώ και οι μεγάλες και καταστροφικές φωτιές δεν περισσεύουν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των κατοίκων.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες, οι άνθρωποι βρίσκουν και θα βρίσκουν τη δύναμη και τη διάθεση, να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Για πόσο ακόμη, θα μπορούμε όμως να απολαμβάνουμε τις ημέρες αυτές, με τα έθιμα και τις παραδόσεις, όπως τα γνωρίζαμε;
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.