Έτοιμο να γράψει ιστορία το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb - Θα δει τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος

Το James Webb, το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει σχεδιαστεί ποτέ θα μπει σε τροχιά σήμερα ανήμερα των Χριστουγέννων, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην αστρονομία
4'

Οι αστρονόμοι θα εκτοξεύσουν σήμερα από τη Γαλλική Γουϊάνα το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο κοσμικό παρατηρητήριο που έχουμε δει ποτέ, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ένα έργο που χρειάστηκε 30 χρόνια για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί και θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα επιστημονικά εγχειρήματα του 21ου αιώνα.

Θα επιχειρήσει να απεικονίσει τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες που λάμπουν στο Σύμπαν και να ανακαλύψει τον κύκλο ζωής των άστρων, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους. Θα διερευνήσει επίσης τις ατμόσφαιρες μακρινών πλανητών για να αναζητήσει αέρια που θα μπορούσαν να υπαινίσσονται την παρουσία ζωής. Η απογείωση έχει προγραμματιστεί για τις 09:20 τοπική ώρα (14.20 ωρα Ελλάδος)

Εκατό φορές πιο ισχυρό από τον προκάτοχό του, το Hubble, το James Webb «είναι ικανό να ανιχνεύσει το φως μίας μόνο πυγολαμπίδας, ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά» λέει η ΝΑSA Η προσμονή είναι μεγάλη, αλλά και το επίπεδο του άγχους.

Για να φτάσει στο διάστημα, το Webb πρέπει πρώτα να επιβιώσει από μια ανάβαση 27 λεπτών σε κάτι που στην πραγματικότητα είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη. Στη συνέχεια, το τηλεσκόπιο πρέπει να ξεδιπλωθεί σε μια σειρά σύνθετων αναπτύξεων, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν άψογα διαφορετικά το παρατηρητήριο στο σύνολό του δεν θα λειτουργήσει.

«Είναι μια εξαιρετική αποστολή», δήλωσε ο διαχειριστής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Bill Nelson «Ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν κάνουμε μεγαλόπνοα όνειρα. Πάντα γνωρίζαμε ότι αυτό το έργο θα ήταν μια ριψοκίνδυνη προσπάθεια. Αλλά, φυσικά, όταν θέλεις μια μεγάλη ανταμοιβή, συνήθως πρέπει να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο» .

Σκοπός του δεν είναι να βρει μικροσκοπικά έντομα στο Σύμπαν, αλλά «να κοιτάξει πίσω περισσότερα από 13.500 εκατομμύρια χρόνια, να διεισδύσει στα σύννεφα της κοσμικής σκόνης και να παρατηρήσει πολύ μακρινά αντικείμενα», λέει η Catarina Alves de Oliveira, επιστήμονας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Το τηλεσκόπιο James Webb πήρε το όνομά του από έναν από τους αρχιτέκτονες του προγράμματος Apollo Moon, και οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά, που είναι όλοι εταίροι στο έργο, το θεωρούν ως μια επιστημονική προσπάθεια εξίσου σημαντική.

Η αποστολή του Webb είναι να βασιστεί στις ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο, μετά από 31 χρόνια σε τροχιά, πλησιάζει στο τέλος της λειτουργίας του. Το Webb θα κοιτάξει βαθύτερα στον κόσμο και, κατά συνέπεια, πολύ πιο πίσω στο χρόνο.

Στον πυρήνα των δυνατοτήτων της νέας εγκατάστασης βρίσκεται ένας χρυσός καθρέφτης πλάτους 6,5 μέτρων. Αυτή η αξιοσημείωτη ανακλαστική επιφάνεια, που συνδέεται με τέσσερα υπερευαίσθητα όργανα, θα επιτρέψει στο τηλεσκόπιο να ανιχνεύσει το φως από τα πρωτοποριακά αστέρια. Αυτά τα αντικείμενα θεωρείται ότι έχουν αναφλεγεί πριν από περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Θα είναι απλώς μικρές κόκκινες κηλίδες», δήλωσε ο ανώτερος επιστήμονας του έργου της Nasa και βραβευμένος με Νόμπελ Τζον Μάδερ. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν αστέρια, ή γαλαξίες ή μαύρες τρύπες που ίσως ξεκινούν στα 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Δεν θα υπάρχουν πολλά από αυτά να βρεθούν εκείνη τη στιγμή, αλλά το τηλεσκόπιο Webb μπορεί να τα δει αν είναι εκεί, και αν είμαστε τυχεροί», είπε στο BBC News.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΥΠ πήρε νέο «υπερ-κοριό» – Δεν «ακούει» διαδικτυακές εφαρμογές

Τραγωδία στο ναυάγιο με μετανάστες στην Πάρο: 16 οι νεκροί – Ανάμεσά τους βρέφος και πατέρας με κόρη

Σάλος με ανάρτηση από τον Ηλία Μόσιαλο για τις μάσκες: Οργισμένη ανακοίνωση από Ιερά Σύνοδο