Σε δύο μέρες ο απεγκλωβισμός των μεταλλωρύχων στο Περού

Δύο με τρείς ημέρες μπορεί να χρειαστούν τα σωστικά συνεργεία προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους εννέα μεταλλωρύχους που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και τέσσερις ημέρες σε ορυχείο χαλκού στο νότιο Περού.
1'

«Βάσει όλων των πληροφοριών που έχουμε, θα μας πάρει δύο ημέρες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός του Περού Όσκαρ Βάλντες, λίγο μετά την ενημέρωσή του για την κατάσταση στο ορυχείο από έναν μηχανικό, ο οποίος του γνωστοποίησε ότι η διάσωση των μεταλλωρύχων θα καθυστερήσει «επιπλέον δύο με τρεις ημέρες», σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Βάλντες επισκέφθηκε χθες το ορυχείο, το οποίο βρίσκεται σε βραχώδη ορεινή περιοχή στην Ίκα, σε απόσταση 325 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Λίμα. Ο μηχανικός του εξήγησε ότι «η διάσωση θα καθυστερήσει επιπλέον δύο με τρεις ημέρες», επειδή τα σωστικά συνεργεία «χρειάζονται ξύλα και σανίδες», τα οποία θα τοποθετηθούν ως υποστηρίγματα για να προχωρήσουν προς τη στοά στην οποία βρίσκονται οι μεταλλωρύχοι.

Οι εννέα μεταλλωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι από την Πέμπτη όλοι μαζί σε ένα μέρος σε στοά του ορυχείου μετά την κατολίσθηση βράχων. Μεταξύ αυτών και των σωστικών συνεργείων υπήρχε απόσταση μόνον μερικών μέτρων μετά την πρώτη κατολίσθηση, αλλά η απόσταση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε λόγω νέων κατολισθήσεων που προκλήθηκαν κατά την απομάκρυνση των βράχων από την περιοχή ώστε να επιτευχθεί η πρόσβαση σε αυτούς.

Στους εννέα μεταλλωρύχους παρέχεται οξυγόνο, νερό και τροφή σε υγρή μορφή μέσω ενός μεταλλικού σωλήνα από τον οποίο επικοινωνούν επίσης με τα σωστικά συνεργεία. Μερικοί από αυτούς μπόρεσαν να μιλήσουν επίσης λίγο με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται εκεί.