Πατέρας... 600 παιδιών ένας βρετανός επιστήμονας
Βέβαια, ο βρετανός επιστήμονας –βιολόγος στο επάγγελμα- που έζησε στα μέσα του 20ού αιώνα και ορισμένοι εκτιμούν ότι έχει αποκτήσει μέχρι και 1.000 παιδιά, δεν ήταν ακριβώς πατέρας, αλλά γεννήτορας των παιδιών αυτών, αφού με τη σύζυγό του, ιατρό Μέρι Μπάρτον, είχαν ιδρύσει στο Λονδίνο μια κλινική γονιμότητας και έτρεχαν ένα πρόγραμμα δωρεάς σπέρματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η κλινική χρησιμοποιούσε αμφιλεγόμενες πρακτικές, αφού δωρητές σπέρματος είχαν γίνει ένας μικρός αριθμός πολύ ευφυών ανθρώπων, επιλεγμένων μεταξύ φίλων των ιδιοκτητών της.
Πριν χρόνια αποκαλύφθηκε ότι ο νευροχειρουργός Ντέρεκ Ρίχτερ ήταν γεννήτορας τουλάχιστον 100 παιδιών από τη συγκεκριμένη κλινική.
Η ιστορία άρχισε να ξεδιπλώνεται όταν δυο άνδρες που είχαν συλληφθεί με τεχνητή γονιμοποίηση που έγινε στη συγκεκριμένη κλινική αποφάσισαν να ψάξουν το γενεαλογικό τους δένδρο.
Ο Καναδός σκηνοθέτις Μπέρι Στίβενς και ο Βρετανός δικηγόρος Ντέιβιντ Γκόλανζ μετά από έρευνες και εξετάσεις DNA ανακάλυψαν ότι ήταν παιδιά του Ουίσνερ. Στη συνέχεια, άρχισαν να ερευνούν αν υπάρχουν κι άλλα «αδέλφια» τους στον κόσμο.
Το 2007, λοιπόν, υπέβαλαν σε τεστ DNA 18 άτομα που είχαν «συλληφθεί» στην κλινική από το 1942 έως το 1962. Τα 12 από αυτά, δηλαδή τα 2/3, ήταν παιδιά του Ουίσνερ.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι δύο άνδρες εκτιμούν ότι οι απόγονοι του Ουίσνερ, μπορεί να φθάνουν ακόμη και τους 600, ενώ ο Στίβενς ανεβάζει τον αριθμό στα ... 1.000 παιδιά.
Σύμφωνα με την έρευνα των δύο ανδρών, από το 1940 μέχρι τα μέσα του 1960, ο Ουίσνερ δώριζε πολύ τακτικά σπέρμα στην κλινική. Ο Γκόλανζ υποστηρίζει ότι με μια συντηρητική εκτίμηση έκανε 20 δωρεές το χρόνο.
Γιατί όμως ο βρετανός επιστήμονας μπήκε στη συγκεκριμένη διαδικασία. Κατά μία άποψη, θέλησε να βοηθήσει τη σύζυγό του, ενώ κατά μια άλλη άποψη, η δωρεά γινόταν εν... αγνοία της.