Χάος στο Καζακστάν με 40 νεκρούς και 4.400 συλλήψεις

Χιλιάδες συλλήψεις σημειώνονται στο Καζακστάν,την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 40.
Χιλιάδες συλλήψεις στο Καζακστάν.
Associated Press/Vasily Krestyaninov
5'

Περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 40 έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της αντικυβερνητικής αναταραχής στο Καζακστάν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός των νεκρών φαίνεται πως περιλαμβάνει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αληθινός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος απ' αυτόν που ανακοινώθηκε επισήμως.

Ο πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ κήρυξε μια ημέρα εθνικού πένθους για «τα πολλά θύματα των τραγικών γεγονότων σε μερικά τμήματα της χώρας», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μια υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία πρώην σοβιετικών κρατών, ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), έχει στείλει στο Καζακστάν αλεξιπτωτιστές ως τμήμα μιας ειρηνευτικής δύναμης. Συνολικά περίπου 2.500 μέλη δυνάμεων ασφαλείας από το εξωτερικό στέλνονται στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η συμμαχία CSTO.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε σημερινή επικοινωνία του με τον Τοκάγεφ μέσω βιντεοκλήσης, υποστήριξε την πρόταση του τελευταίου για μια σύνοδο κορυφής του CSTO μέσα στις επόμενες ημέρες για να συζητηθεί η αναταραχή.

Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος έχει καταστείλει αντικυβερνητική αναταραχή στη δική του χώρα, μίλησε επίσης σήμερα με τον Τοκάγεφ.

Εκπρόσωπος του βετεράνου πρώην ηγέτη του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επιβεβαίωσε εξάλλου σήμερα ότι αυτός ο τελευταίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα, παρά τις ταραχές.

«Ο ηγέτης του έθνους βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, τη Νουρσουλτάν», έγραψε ο Άντγιος Ουκιμπάι στο Twitter. Προηγουμένως είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο 81χρονος Ναζαρμπάγεφ είχε εγκαταλείψει τη χώρα αφού ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Τοκάγεφ, τον έπαυσε από τη θέση του ως επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν.

Ο Ναζαρμπάγεφ βρίσκεται σε απ' ευθείας επικοινωνία με τον Τοκάγεφ, σύμφωνα με τον Ουκιμπάι.

Καζακστάν: Στρατιώτες συλλαμβάνουν όποιον κινείται «ύποπτα» κοντα στο αεροδρόμιο του Αλμάτι

Η κίνηση γύρω από το αεροδρόμιο είναι μεγάλη, όμως οι αστυνομικοί σταματούν και ελέγχουν όλα τα οχήματα. Ο δημοσιογράφος είπε ότι είδε να συλλαμβάνονται τέσσερις «ύποπτοι» και να μεταφέρονται σε ένα μικρό λεωφορείο, με τα χέρια τους δεμένα στον σβέρκο.

Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Περισσότερες από 20 διεθνείς πτήσεις, από το Αλμάτι και την πόλη Ακτομπέ, έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών. Η κρατική τηλεόραση Khabar-24 μετέδωσε πάντως ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νουρ-Σουλτάν λειτουργεί και εκτελούνται κανονικά όλες οι πτήσεις εσωτερικού. Νωρίτερα, η τηλεόραση ανέφερε ότι τα αεροδρόμια του Καζακστάν θα ξαναρχίσουν τις διεθνείς πτήσεις προς Μόσχα και Ντουμπάι από τις 15.00, τοπική ώρα.

Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Il-76 και An-124, που μετέφεραν εξοπλισμό και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO (Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) αναχώρησαν από τη Ρωσία με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν.

Αμέσως μετά την άφιξή τους οι μονάδες της ρωσικής δύναμης θα αρχίσουν «να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον ίδιο, μη κατονομαζόμενο, αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν ζήτησε πριν από δύο ημέρες τη στρατιωτική συνδρομή του CSTO, λόγω των ταραχών που σημειώνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα.

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις «πολύ δύσκολα» θα αποχωρήσουν από το Καζακστάν

«Ένα μάθημα της πρόσφατης ιστορίας είναι ότι αφού βρεθούν οι Ρώσοι στο σπίτι σας, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να τους κάνετε να φύγουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Στο Καζακστάν, τη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, ξέσπασαν ταραχές από την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Οι ταραχές επεκτάθηκαν σε μεγάλες πόλεις, κυρίως στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα, όπου μετατράπηκαν σε βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η Ρωσία έστειλε στρατό για να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας, κατόπιν αιτήματος του προέδρου Κάσιμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ.

«Μου φαίνεται ότι οι αρχές και η κυβέρνηση του Καζακστάν είναι αναμφιβόλως σε θέση να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις διαδηλώσεις και να επαναφέρουν την τάξη, σεβόμενες τα δικαιώματα των διαδηλωτών. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί ακριβώς χρειάζονταν την εξωτερική βοήθεια», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις να μην παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε να δείξουν διάθεση ότι θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους θεσμούς της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Σύγχυση και εκνευρισμός! Αδειάζουν τα φαρμακεία – «Τρελό» σενάριο να δοθούν στα σχολεία

Επιδότηση 42 ευρώ για ρεύμα, 20 ευρώ για φυσικό αέριο – Πώς θα την πάρετε

Προσοχή: Ποιοι πρέπει να βάλουν ένα «Σ» στο τζάμι του αυτοκινήτου και γιατί – Το πρόστιμο