ΟΗΕ: Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού «γονατίζουν» την παγκόσμια αγορά εργασίας - Kαθυστερεί η ανάκαμψη
Οι προοπτικές για θέσεις εργασίας παγκοσμίως φέτος έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την περασμένη άνοιξη, καθώς νέες παραλλαγές του ιού Covid-19 έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη και έχουν περιορίσει τις προσλήψεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Στην τελευταία της αξιολόγηση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας, η ΔΟΕ με έδρα τη Γενεύη είπε ότι η ανεργία θα παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 2019 έως τουλάχιστον το 2023 και η ζημιά που προκλήθηκε από την πανδημία θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί.
Η ΔΟΕ είπε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της έδειξαν ότι θα υπήρχαν 52 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας παγκοσμίως το 2022 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, την περίοδο αμέσως πριν από τηνς πανδημία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνεργοι παγκοσμίως θα είναι 207 εκατομμύρια, αριθμός πολύ μεγαλύτερος δηλαδή από τα 186 εκατομμύρια των ανέργων που αναφέρθηκαν το 2019. Η ΔΟΕ είπε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην απασχόληση ήταν «σημαντικά» μεγαλύτερος, επειδή πολλοί άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει εντελώς το εργατικό δυναμικό.
Το παγκόσμιο ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται ή αναζητούν εργασία, προβλέπεται να είναι 59,3% το 2022 – 1,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από αυτό του 2019, πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ, δήλωσε: «Δύο χρόνια μετά την κρίση, οι προοπτικές παραμένουν εύθραυστες και η πορεία προς την ανάκαμψη είναι αργή και αβέβαιη. Βλέπουμε ήδη δυνητικά μόνιμες ζημιές στις αγορές εργασίας, μαζί με ανησυχητικές αυξήσεις της φτώχειας και της ανισότητας. Πολλοί εργαζόμενοι καλούνται να στραφούν σε νέους τύπους εργασίας – για παράδειγμα ως απάντηση στην παρατεταμένη ύφεση στα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό»
Και συμπληρώνει: «Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη από αυτήν την πανδημία, χωρίς μια ευρεία ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Και για να είναι βιώσιμη, αυτή η ανάκαμψη πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αξιοπρεπούς εργασίας – συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της ασφάλειας, της ισότητας, της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού διαλόγου».
Η ΔΟΕ είπε ότι οι παραλλαγές «Δέλτα» και «Όμικρον» ήταν εν μέρει υπεύθυνες για τις υποβαθμίσεις στις προβλέψεις της για το 2022, σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας.
Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας ήταν ταχύτερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου ένα μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Η ΔΟΕ είπε ότι τα πιο ανεπτυγμένα έθνη αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας μείωσης της ανεργίας μεταξύ 2020 και 2022, ενώ αποτελούν μόνο περίπου το 1/5 του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Οι χώρες με χαμηλότερο-μεσαίο εισόδημα κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός - Μαρουσάκης: Ξεκινά πρώτο ψυχρό κύμα – Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και -20 βαθμοί Κελσίου
Έκρηξη σε συγκρότημα πολυκατοικίων στη Γλυφάδα
Τζώρτζης Μονογυιός: Βίαιος ο θάνατος του – Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του
Survivor Spoiler: Τα δάκρυα του Βαλάντη και ξαφνικά…καβγάς για Κατσαούνη – Μυριέλλα