Όμικρον: Η μετάλλαξη της… μετάλλαξης που ίσως προκαλέσει νέο κύμα πανδημίας - Τι ξέρουμε μέχρι τώρα
Πονοκέφαλο προκαλούν πλέον στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς μία νέα υποπαραλλαγή φαίνεται να κερδίζει έδαφος, μπαίνοντας κάτω απο τον μεγεθυντικό φακό των επιδημιολόγων. Η «Δέλτα» και η «Όμικρον» κυριαρχούν αυτή την στιγμή στον πλανήτη, τα τελευταία 24ωρα ωστόσο σε κάποιες χώρες έκανε την εμφάνισή της μία ακόμα παραλλαγή, συγγενική της Όμικρον.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί οι εξής τρεις υποπαραλλαγές της Όμικρον: BA.1, BA.2 και BA.3. Παγκοσμίως, η BA.1 αντιπροσωπεύει τις περισσότερες περιπτώσεις της μετάλλαξης, η περίπτωση της Δανίας ωστόσο, προκάλεσε συναγερμό.
Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί
Τα πρώτα δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής της Όμικρον-2 οπως είναι γνωστή, αναφέρθηκαν σήμερα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης, εντοπίστηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».
Η BA.2 κερδίζει έδαφος στη χώρα και αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων. Κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής ανέφεραν επίσης η Βρετανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, το Βέλγιο και το Ισραήλ.
Μέχρι σήμερα, η BA.2 έχει ταυτοποιηθεί σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο σε 40 χώρες, για συνολικά 6.817 ακολουθίες. Από αυτό το σύνολο, 5.469 υπολογίζονται στη Δανία. Πριν από δέκα ημέρες αντιπροσώπευαν ήδη το 2% της αλληλουχίας που πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη χώρα. Τώρα αναγνωρίζεται στις μισές ακολουθίες. Στη Μεγάλη Βρετανία εντοπίστηκαν ήδη 53 κρούσματα, ενώ 20 καταγράφηκαν στο Ισραήλ, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για την επικινδυνότητά της ή την ικανότητά της να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τους Times of Israel, «η BA2 έχει ήδη εντοπιστεί σε πολλές χώρες και φέρει πρόσθετες μεταλλάξεις πέρα από αυτές που κατέχει η Όμικρον». Προσθέτει επίσης ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν η νέα υποπαραλλαγή είναι πιο επικίνδυνη από την άκρως μεταδοτική Όμικρον.
Οι BA.1 και BA.2 έχουν πολλές διαφορές στις μεταλλάξεις τους στους πιο σημαντικούς τομείς. Στην πραγματικότητα, η διαφορά τους ειναι μεγαλύτερη από τη διαφορά που έχουν η αρχική παραλλαγή «Όμικρον» και η «Άλφα», εξηγούν οι ειδικοί.
Τέτοιες διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να προκαλέσουν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες, οι επιστήμονες ωστόσο εργάζονται πυρετωδώς για να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά της «νέας Όμικρον».
Τι δείχνουν οι αρχικές αναλύσεις
Η αρχική ανάλυση δεν δείχνει διαφορές στις νοσηλείες που προκαλεί η BA.2 σε σύγκριση με την BA.1. Αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Γάλλος καθηγητής Αντουάν Φλαό λέει επίσης ότι η παραλλαγή «BA.2» - μπορεί να είναι ο λόγος που τα κρούσματα δεν μειώνονται τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν στη Γαλλία και προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα επιδημίας.
Επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ και μέλος του κυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο Φλαό είπε ότι η «BA.2» θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 μειώνεται στο μισό κάθε επτά ημέρες [...] Η Γαλλία αναμενόταν να ακολουθήσει τα βήματα της χώρας αυτής, με καθυστέρηση δύο εβδομάδων: αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει. Και αυτή η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να είναι η πηγή της πολύ πρόσφατης αύξησης των μολύνσεων που παρατηρούμε», δηλώνει.
Πώς εντοπίζονται οι παραλλαγές ανησυχίας
Τα πρωτόκολλα στα τεστ PCR που διεξάγονται παίζουν βασικό ρόλο στην ανίχνευση των μεταλλάξεων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγου χάρη ο τρόπος διεξαγωγής των τεστ δεν επιτρέπει τη διάκριση BA.2 και Δέλτα. Από την άλλη, οι δοκιμές που χρησιμοποιούνται στη Γαλλία καθιστούν δυνατή τη διάκριση όλων των μεταλλάξεων.
Η γενετική αλληλουχία καθιστά προφανώς δυνατή τη διάκριση της BA.1 από την BA.2, αλλά είναι πιο ακριβό και πιο δύσκολο να εφαρμοστεί σε σχέση με μια απλή δοκιμή PCR. «Το γεγονός ότι η παραλλαγή BA.2 δεν διακρίνεται εύκολα από άλλους κορονοϊούς με PCR δεν βοηθά στην επιδημιολογική παρακολούθησή της», διευκρινίζει ο Αντουάν Φλαό.
«Αυτό απαιτεί να γίνει αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος για να εντοπιστεί. Ωστόσο, μόνο ορισμένες από τις δοκιμές που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο υποβάλλονται τυχαία σε αυστηρότερη αλληλουχία. Αυτό καθιστά δυνατό να προσδιοριστεί πού, πότε και σε ποια αναλογία υπάρχει μια συγκεκριμένη υποκατηγορία σε μια δεδομένη περιοχή.
Σαρηγιάννης: Το ψύχος ίσως βοηθήσει στη διασπορά της
O κ. Σαρηγιάννης μίλησε στο Newsbomb.gr για μια πιο μεταδοτική πιθανότατα μετάλλαξη, που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα.
«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παγώνη: «Δεν χρειάζεται πανικός»
Η Ματίνα Παγώνη απο την πλευρά της εμφανίστηκε καθησυχαστική σχετικά με τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού ,μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»
«Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε για τη νέα μετάλλαξη.
Μαγιορκίνης: Δεν έχουμε ακόμη αναφορά στην Ελλάδα
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι «από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η «Όμικρον» έχει δυο κλάδους».
Εξηγώντας τι γνωρίζουμε για τον δεύτερο αυτό κλάδο ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και «κρυφό κλάδο», επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες».
«Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση» πρόσθεσε
«Δεν έχουμε αναφορές αυτής της υποπαραλλαγής προς το παρόν στην Ελλάδα και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς. Αλλά το ξέρουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου» κατέληξε
Όχι πανικός… λέει ο Πρασσάς
Το μήνυμα πως «δεν είναι ώρα για χαλάρωση» έστειλε ο Γιάννης Πρασσάς διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, ο καθηγητής συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.
Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Βιασμός ανήλικης από ιερέα: Από την εξομολόγηση στην κακοποίηση μέσα στην εκκλησία
Κορονοϊός: Συνοδός ασθενούς έριξε κουτουλιά σε διοικητή νοσοκομείου
Έξαλλη η Ματίνα Παγώνη με την Ανθή Βούλγαρη που την κέρασε κόλλυβα – «Θα σηκωθώ να φύγω»
Survivor Spoiler 22/1: Το γράμμα της Μυριέλλας στον Κατσαούνη και οι τρεις νέοι παίκτες