Κορoνοϊός: Ο χάρτης της επέκτασης της υποπαραλλαγής της Όμικρον 

Όσον αφορά τη Νορβηγία είχαν σημειωθεί 7 κρούσματα στις 4 Ιανουαρίου, ενώ πλέον έχουν φτάσει στα 611
Η υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει εντοπιστεί σε Δανία, Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, Βρετανία, Σουηδία, Ισραήλ, Ινδία, Βέλγιο και Σιγκαπούρη.
ΣΚΑΪ
2'

Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αρχίσει η διασπορά της υποπαραλλαγής Όμικρον σε διάφορες χώρες του κόσμου, κυρίως στην Ευρώπη, με διαφορετική ταχύτητα σε κάθε χώρα ανάλογα με τους παράγοντες που επικρατούν.

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει εντοπιστεί σε Δανία, Ελλάδα (δύο κρούσματα σε αλλοδαπούς έως στιγμής), Γαλλία, Νορβηγία, Βρετανία, Σουηδία, Ισραήλ, Ινδία, Βέλγιο και Σιγκαπούρη.

Ενδεικτικό της διασποράς είναι ότι από το 20% που ήταν το ποσοστό των νέων κρουσμάτων της Όμικρον 2 στη Δανία στα τέλη Δεκέμβρη έχει φτάσει στο 45%, δηλαδή σχεδόν στα μισά κρούσματα. Όσον αφορά τη Νορβηγία είχαν σημειωθεί 7 κρούσματα στις 4 Ιανουαρίου, ενώ πλέον έχουν φτάσει στα 611. Στη Βρετανία, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα κρούσματα της Όμικρον 2 έχουν φτάσει τα 426 από 53 στις 10 Ιανουαρίου, ενώ στην Ινδία σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, συγκεκριμένα στην Καλκούτα, μπορεί ακόμα και το 80% να ανήκει στην υποπαραλλαγή. Από αρχές Δεκεμβρίου εξαπλώνεται σε διάφορες χώρες με διαφορετική ταχύτητα σε κάθε χώρα ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

Οι επιστήμονες πλέον ερευνούν για τη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής και τι γίνεται με τα εμβόλια. Βρετανοί και Νορβηγοί επιστήμονες εκτιμούν ότι θα είναι πιθανόν πιο μεταδοτική, ωστόσο σε Δανία και Ισραήλ δε βλέπουν μεγάλες διαφορές συγκριτικά με την Όμικρον που ήδη ήταν ιδιαίτερα μεταδοτική. Όλοι οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσο.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, διευκρινίζεται ότι ανιχνεύουν κανονικά αν κάποιος είναι θετικός, είτε πρόκειται για μοριακά είτε για ράπιντ τεστ, υπήρχαν ωστόσο κάποια μοριακά τεστ που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα και μπορούσαν να εξακριβώσουν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια εάν ένα θετικό δείγμα ανήκε στην Όμικρον, αλλά αυτό δε συμβαίνει με την Όμικρον 2, και οι επιστήμονες θα πρέπει να προχωρήσουν σε γονιδιωματική ανάλυση ανάλυση για να δουν αν ένα δείγμα ανήκει στην Όμικρον 2 ή σε κάποια άλλη παραλλαγή.

Πηγή:ΣΚΑΪ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Αθήνα: Νεκρό κοριτσάκι ενός έτους από εγκαύματα – Συνελήφθησαν μητέρα και γιαγιά

Καιρός - Αρναούτογλου: Προειδοποίηση για χιονοθύελλα - Πυκνά χιόνια και στην Αττική τη Δευτέρα

Επίθεση Χάκερς στη Βουλή: Έβαλαν στόχο email βουλευτών - Άγνωστο ακόμα το μέγεθος της διαρροής