Έρευνα: Τα μισά από τα κρούσματα κορονοϊού του 1ου κύματος μπορεί να έχουν μόνιμη βλάβη στην όσφρηση
Τα μισά από τα κρούσματα που μολύνθηκαν με Covid-19 στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μπορεί να έχουν μόνιμη βλάβη στην όσφρηση
Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που αρρώστησαν με Covid-19 στο πρώτο κύμα λοιμώξεων μπορεί να έχουν μακροχρόνιες, ακόμη και μόνιμες αλλαγές στην όσφρησή τους, δείχνει προκαταρκτική έρευνα από τη Σουηδία.
Μια ξαφνική απώλεια όσφρησης ή μια εξασθενημένη ή παραμορφωμένη αντίληψη των οσμών, εμφανίστηκε ως ασυνήθιστο σύμπτωμα του κορονοϊού νωρίς στην πανδημία. Κι ενώ πολλοί άνθρωποι ανέρρωσαν γρήγορα, άλλοι διαπίστωσαν ότι η όσφρησή τους δεν επέστρεψε ποτέ στο φυσιολογικό.
Για να μάθουν πόσο συχνές μπορεί να είναι οι βλάβες, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη πραγματοποίησαν ολοκληρωμένες δοκιμές σε 100 άτομα που κόλλησαν Covid-19 στο πρώτο κύμα λοιμώξεων που σάρωσε τη Σουηδία την άνοιξη του 2020.
Τα πρώτα ευρήματά τους δείχνουν ότι 18 μήνες μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό πολύ λίγοι άνθρωποι –μόνο το 4%– είχαν χάσει εντελώς την όσφρησή τους, αλλά το ένα τρίτο είχε μειωμένη ικανότητα ανίχνευσης οσμών και σχεδόν οι μισοί παραπονέθηκαν για παροσμία, όπου η αίσθηση της οσμής παραμορφώνεται. Οι περισσότεροι από αυτούς με μειωμένη όσφρηση δεν το γνώριζαν πριν συμμετάσχουν στη μελέτη.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έκαναν τα ίδια τεστ σε μια ομάδα ατόμων που βρέθηκαν αρνητικά για αντισώματα Covid-19, υποδεικνύοντας ότι κατάφεραν να αποφύγουν τον ιό. Περίπου το ένα πέμπτο βρέθηκε να έχει παρόμοιες ελλείψεις στην όσφρηση, υπονοώντας ότι οι διαταραχές της όσφρησης ήταν συχνές στον γενικό πληθυσμό πριν από την εμφάνιση της Covid-19.
Στην έρευνα που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 65% όσων ανέρρωσαν από τον κορονοϊό εμφάνισαν απώλεια όσφρησης, μειωμένη όσφρηση ή παραμορφώσεις της αίσθησης 18 μήνες μετά τη μόλυνση, σε σύγκριση με το 20% όσων δεν είχαν κολλήσει τον ιό. «Δεδομένου του χρόνου από την [την] αρχική προσβολή του οσφρητικού συστήματος, είναι πιθανό αυτά τα οσφρητικά προβλήματα να είναι μόνιμα», έγραψαν.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ελέγχονταν τακτικά για Covid-19 από την αρχή της επιδημίας στη Σουηδία. Επειδή η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που κόλλησαν Covid στο πρώτο κύμα, κανένας από τους εθελοντές δεν είχε εμβολιαστεί εκείνη τη στιγμή. Για τον ίδιο λόγο, οι μολύνσεις τους προκλήθηκαν από παλαιότερες εκδόσεις του ιού, όχι από την παραλλαγή Όμικρον που τώρα εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο.
Η ανάλυση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι η απώλεια όσφρησης ή γεύσης είναι μικρότερη σε συχνότητα με την Oμικρον σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά ο Δρ Johan Lundström, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Ινστιτούτο Karolinska, είπε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η Όμικρον ήταν λιγότερο επικίνδυνο για το οσφρητικό σύστημα.
Μια μικρή απώλεια όσφρησης ή η παρατήρηση ότι ορισμένες μυρωδιές μυρίζουν περίεργα, μπορεί να μην αλλάζει τη ζωή για πολλούς, αλλά ο Lundström είπε ότι μια σοβαρή απώλεια όσφρησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάθλιψη άτομα που αλλάζουν τη διατροφή τους, συχνά προς το χειρότερο, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.
«Όταν δεν μπορείτε να μυρίσετε, το μόνο που μπορείτε να αισθανθείτε είναι οι πέντε βασικές γευστικές ιδιότητες, οι απτικές αισθήσεις και τα μπαχαρικά», είπε. «Ασυνείδητα, οι άνθρωποι αρχίζουν να προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη και λίπος ή έχουν αυξημένη επιθυμία για τηγανητό φαγητό για την υφή, όλα αυτά για να αντλήσουν λίγη απόλαυση από το φαγητό».
Ο Lundström είπε ότι η μεγαλύτερη έκπληξη της μελέτης ήταν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από την Covid-19 ανέφεραν παραμορφωμένη όσφρηση καιρό μετά τη μόλυνση. «Πολλά από αυτά τα άτομα μπορούν να λάβουν βοήθεια κάνοντας προπόνηση όσφρησης», πρόσθεσε. «Μπορεί να μην ανακτήσουν το 100% των προηγούμενων επιδόσεων, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς, με την προπόνηση, θα επιστρέψουν σε ένα σημείο όπου η μειωμένη όσφρησή τους δεν θα επηρεάσει τη ζωή τους».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός τώρα: Χάος στην Αθηνών - Λαμίας! Ακινητοποιημένα οχήματα
Κακοκαιρία Ελπίδα: Πού περιμένουμε το περισσότερο χιόνι στην Αττική – Πόσο θα ρίξει στο Σύνταγμα
Χιόνια Αθήνα: Χιονοκαταιγίδα σε πολλές περιοχές – Το στρώνει ακόμα και στο κέντρο (pics+vid)