Oυκρανία: Το ψυχροπολεμικό παιχνίδι, το διακύβευμα και το μεγάλο στοίχημα του «τσάρου»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα να κάνει πίσω στην Ουκρανία, αλλά αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό καθώς αυξάνονται οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, προειδοποιούν οι αναλυτές
Η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία ενθάρρυνε το ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη και προκάλεσε βουτιά στις ρωσικές αγορές, αυξάνοντας το διακύβευμα στο μεγάλο στοίχημα του Κρεμλίνου ότι θα μπορούσε να πείσει, να εκβιάσει ή να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε υποταγή.
Για τη Μόσχα είναι πλέον πιο δύσκολο να αποσυρθεί από την επιθετική της στάση μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι περισσότερα στρατεύματα θα αναπτυχθούν στην ανατολική πλευρά της στρατιωτικής συμμαχίας. Μια μονομερής αποχώρηση τώρα θα άφηνε το Κρεμλίνο ξεκάθαρα ηττημένο στην αντιπαράθεση, αφού προκάλεσε την ενίσχυση της ίδιας της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη που είχε προσπαθήσει να αποτρέψει.
Η Μόσχα κατηγόρησε τη Δύση για τις αυξανόμενες εντάσεις και το χάος στις ρωσικές χρηματοπιστωτικές αγορές. «Παρατηρούμε δηλώσεις που δημοσιεύονται από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για διεύρυνση του στρατεύματος και ανάπτυξη δυνάμεων και υλικού στην ανατολική πλευρά. Όλα αυτά οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Παρακαλώ σημειώστε ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν εξαιτίας αυτού που κάνουμε εμείς, η Ρωσία. Αυτό συμβαίνει λόγω των ενεργειών του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών και των πληροφοριών που δίνουν στη δημοσιότητα».
Η αμφίβολη διπλωματία της Μόσχας και η άνευ προηγουμένου κινητοποίηση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Λευκορωσίας, είχαν ήδη πείσει πολλούς αναλυτές ασφαλείας ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει πόλεμο.
Δεν υπήρχε ποτέ μεγάλη πιθανότητα το υπουργείο Εξωτερικών να εξασφάλιζε τις μαξιμαλιστικές «εγγυήσεις ασφαλείας», συμπεριλαμβανομένης της υποχώρησης του ΝΑΤΟ από όλες τις χώρες που προσχώρησαν στη συμμαχία μετά το 1997.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ακόμα την επιλογή να κάνει πίσω. Μια υπαναχώρηση όμως θα ήταν ενοχλητική και θα έκανε τη Δύση λιγότερο πιθανό να λαμβάνει υπόψη τις προειδοποιήσεις του στο μέλλον. Αλλά θα αντιμετώπιζε ελάχιστα εγχώρια πλήγματα από την εντολή απόσυρσης και θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έκανε το πρώτο βήμα για να αποφύγει μια καταστροφική σύγκρουση.
Το σενάριο αυτό ωστόσο φαντάζει λιγότερο πιθανό καθώς η Μόσχα αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες από το μεγάλο της παιχνίδι. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν δείξει ότι παίρνουν στα σοβαρά την απειλή πολέμου, προειδοποιώντας για σκληρές κυρώσεις, ενώ αρχίζουν να διατάσσουν την εκκένωση των οικογενειών των διπλωματών στην Ουκρανία λόγω της απειλής «σημαντικής στρατιωτικής δράσης».
Οι ρωσικές χρηματοπιστωτικές αγορές δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα. Οι ρωσικές μετοχές blue-chip όπως η Sberbank και η Gazprom έχασαν περισσότερο από το 10% της αξίας τους στις συναλλαγές τη Δευτέρα και η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά τις αγορές συναλλάγματος καθώς το ρούβλι έχει υποχωρήσει σχεδόν 6% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιανουαρίου.
Οι δημόσιες απαιτήσεις της Μόσχας να μειωθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη απέτυχαν, καθώς η απειλή πολέμου αύξησε τις απαιτήσεις για ενισχύσεις πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
«Φτάνουμε στο σημείο όπου η συνεχής στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατάλληλα αντίμετρα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας. «Είναι καιρός να αυξηθεί η παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας τόσο ως μέτρα άμυνας όσο και ως μέτρα αποτροπής».
Το ΝΑΤΟ είπε ότι ορισμένες χώρες μέλη θα θέσουν στρατεύματα σε ετοιμότητα και θα αναπτύξουν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή καθώς μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται όλο και πιο πιθανή. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης χιλιάδων στρατευμάτων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σε μια «μείζονα στροφή» από την προηγούμενη στρατηγική της, ανέφεραν οι New York Times.
Ενώ οι αναπτύξεις είναι απίθανο να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, είναι ένα μήνυμα ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέγεται ότι σκέφτεται να δεκαπλασιάσει τις δυνάμεις της στην Ανατολική Ευρώπη, εάν ο Πούτιν εξαπολύσει επίθεση.
«Το ίδιο το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά εάν η Ρωσία διαπράξει νέες επιθετικές ενέργειες. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην εκπομπή Face the Nation.
Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγορούν τώρα τη Δύση ότι προκαλεί κρίση. «Η απειλή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία υπάρχει αποκλειστικά στα εμπύρετα μυαλά της Δύσης, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να εξορθολογιστεί η συνάφεια και η προθυμία της συμμαχίας να προσφέρει προστασία στους συμμάχους της», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Aλεξάντερ Γκρούσκο.
Αλλά καθώς η αντιπαράθεση συνεχίζεται, το κόστος για τη Μόσχα αυξάνεται, πείθοντας πιθανώς το Κρεμλίνο ότι είναι τώρα η ώρα να δράσει.
Πηγή: Guardian
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού μιλούν στο Newsbomb.gr: Μας άφησαν 20 ώρες αβοήθητους
Συγκλονιστική μαρτυρία για την Αττική Οδό: Εγώ κινητοποίησα τον στρατό μετά από 12 ώρες
Καιρός - Αρναούτογλου: Πού θα χιονίσει περισσότερο τις επόμενες ώρες - Νέα ψυχρή μάζα από το Σάββατο