Ουκρανία: Η απειλή κυρώσεων στον Πούτιν, η διπλωματία και η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Με ατομικές κυρώσεις απειλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Οι δυτικοί ηγέτες εντείνουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες και κάνουν σχέδια για να προστατεύσουν την Ευρώπη από το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου
Στα ύψη η ψυχροπολεμική ένταση για την Ουκρανία
ΑΡ
6'

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής προσωπικών κυρώσεων στον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Όπως είπε θα υπάρξουν «τεράστιες συνέπειες» για τον κόσμο εάν η Ρωσία επιτεθεί στη χώρα που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορά της. Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που και άλλοι δυτικοί ηγέτες επανέλαβαν τις προειδοποιήσεις τους ότι η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την εισβολή.

Η Ρωσία κατηγορεί από την πλευρά της τις ΗΠΑ κατά κύριο λόγο για «κλιμάκωση της έντασης» και αρνείται ότι σχεδιάζει να εισέλθει στην Ουκρανία. Έχει συσσωρεύσει ωστόσο δυνάμεις στα σύνορα, ενώ περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες αναπτύσσονται στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν απάντησε «ναι» όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να επιβάλλει κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο προσωπικά σε περίπτωση εισβολής. Μία τέτοια κίνηση πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «τη μεγαλύτερη εισβολή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Σε μία τέτοια περίπτωση πρόσθεσε θα αισθανόταν υποχρεωμένος να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος για κανέναν, οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ, να ανησυχεί εάν... το ΝΑΤΟ θα σπεύσει προς υπεράσπισή τους» είπε. Αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην ίδια την Ουκρανία.

Η Ρωσία απάντησε με οργή στα σχόλια και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι «πλημμύρισαν» την Ουκρανία με όπλα και δυτικούς συμβούλους. «Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το τι κάνει ο αμερικανικός στόλος κοντά στη ρωσική ακτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μόνιμη Αποστολή της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη.

Απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην αποδεχτεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος. Η Μόσχα βλέπει την πρώην σοβιετική δημοκρατία ως ρυθμιστή μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι προσπάθειες για διπλωματική επίλυση της έντασης συνεχίζονται, καθώς αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντώνται σήμερα (26/1) στο Παρίσι.

Η κρίση φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται με προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο για να ενισχύσει τις αποστολές στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες, αναφέρουν οι New York Times. Η Ρωσία παρέχει επί του παρόντος περίπου το ένα τρίτο του αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου που εισάγει η ΕΕ.

Οι ΗΠΑ βοηθούν στις προετοιμασίες για την εκτροπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε περίπτωση που διακοπεί η ροή από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το πιο ισχυρό οικονομικό όπλο του Πούτιν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με παγκόσμιους προμηθευτές και είναι βέβαιοι ότι η Ευρώπη δεν θα υποφέρει από ξαφνική απώλεια ενέργειας για θέρμανση στη μέση του χειμώνα.

«Για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα τον χειμώνα και την άνοιξη, αναμένουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε εναλλακτικές προμήθειες που θα καλύπτουν τη σημαντική πλειοψηφία του πιθανού ελλείμματος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Η στάση των Ευρωπαίων

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε εισβολή με «αυστηρές» οικονομικές κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα για να προστατεύσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Έθεσε το ζήτημα της απαγόρευσης της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, μια κίνηση που σύμφωνα με ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους θα σήμαινε ότι η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να πληρώσει και να λάβει ρωσικά προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Μόσχα θα συνεχιστεί. Θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν την Παρασκευή, πρόσθεσε, και θα ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.u

Eντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες στην ΟυκρανίαΑ.Ρ

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τη Δευτέρα, οι δυτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έθεσαν επίσης 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή - εν μέρει για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των συμμάχων του ΝΑΤΟ - κάτι που η Ρωσία είπε ότι προκάλεσε "μεγάλη ανησυχία". Η Ουάσιγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει τη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία ότι θα «αντιμετωπίσει μια ταχεία και αποφασιστική απάντηση» εάν βοηθήσει σε μια εισβολή.

Ζελένσκι: «Δεν είναι απλά τα πράγματα... Αλλά υπάρχει ελπίδα»

Το Κρεμλίνο βλέπει το ΝΑΤΟ ως απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και απαιτεί νομικές εγγυήσεις ότι η συμμαχία δεν θα επεκταθεί ανατολικότερα, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ουκρανίας. Αλλά οι ΗΠΑ είπαν ότι το θέμα που διακυβεύεται είναι η ρωσική επιθετικότητα και όχι η επέκταση του ΝΑΤΟ. Οι φόβοι εισβολής ώθησαν τις δυτικές πρεσβείες στο Κίεβο να αποσύρουν προσωπικό.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να καθησυχάσει το έθνος του σε τηλεοπτική ομιλία την Τρίτη. «Δεν υπάρχουν ροζ γυαλιά, δεν υπάρχουν παιδικές ψευδαισθήσεις, δεν είναι απλά τα πράγματα... Αλλά υπάρχει ελπίδα», είπε. «Προστατέψτε το σώμα σας από ιούς, τον εγκέφαλό σας από ψέματα, την καρδιά σας από τον πανικό». Εργάζεται όπως είπε για να κανονίσει μια συνάντηση με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει καταλάβει ουκρανικό έδαφος στο παρελθόν, όταν προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο, η Κριμαία ψήφισε υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία σε δημοψήφισμα που η Δύση και η Ουκρανία έκριναν παράνομο.

Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ελέγχουν επίσης περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Αυτή η σύγκρουση έχει κοστίσει περίπου 14.000 ζωές, ενώ η ειρηνευτική συμφωνία του 2015 μένει μόνο στα χαρτιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.