Παιχνίδια πολέμου στην Ουκρανία: Οι πολίτες εκπαιδεύονται για το χειρότερο σενάριο

Οι πολίτες στην Ουκρανία εκπαιδεύονται για πόλεμο καθώς οι φόβοι της ρωσικής εισβολής αυξάνονται, με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να παίρνουν θέσεις μάχης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη περίπου 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην ανατολική Ευρώπη μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Παιχνίδια πολέμου» στην Ουκρανία καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος της σύγκρουσης
5'

Εδω και μήνες, ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το Πεντάγωνο έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την αποστολή στρατού στην Ευρώπη. Στρατιωτικοί αναλυτές στο εξωτερικό δημοσιεύουν εδώ και εβδομάδες χάρτες που προβλέπουν με σιγουριά πώς θα προχωρήσουν τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κίεβο.

Παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις, οι Ουκρανοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μίας τέτοιας εισβολής παραμένουν λιγότερο πεπεισμένοι ότι θα συμβεί η μεγάλη επίθεση, . Οι συζητήσεις περί του πολέμου που πλησιάζει, είναι παρ'ολα αυτά ανησυχητικές και δημιουργούν κλίμα. «Η Ρωσία μπορεί πάντα να μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα μέσα σε λίγες μέρες και να εισβάλει, επομένως η νέα συγκέντρωση δεν είναι τίποτα διαφορετικό», υποστηρίζει ο Ντμίτρο Ντούμπας, βετεράνος εθελοντής μαχητής.

Το 2014 εργαζόταν στις πωλήσεις και έγινε εθελοντής που έσπευσε στα ανατολικά της χώρας, όταν ξέσπασαν σφοδρές μάχες εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία. Από το 2015, ισχύει επίσημη κατάπαυση του πυρός η οποία καταρρέει ωστόσο συχνά και η απειλή μιας ξαφνικής κλιμάκωσης παραμένει πάντα παρούσα.

Ασκήσεις ετοιμότητας σε σχολεία στην ΟυκρανίαΒΒC

Ο Ντμίτρο είχε επιστρέψει στην πολιτική ζωή, αποθηκεύοντας τα ενθύμια απο την ταραγμένη εποχή στα χαρακώματα, σε ένα παλιό κουτί με πυρομαχικά. Τώρα προετοιμάζεται ξανά για το χειρότερο δυνατό σενάριο: γέμισε το αυτοκίνητό του με καύσιμα, αγόρασε τρόφιμα έκτακτης ανάγκης και γράφτηκε στην εδαφική αμυντική δύναμη για να βελτιώσει τις δεξιότητές του.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών κυκλοφορούν διάφορα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκίας του Κιέβου. Ουκρανοί αξιωματούχοι, αρχής γενομένης απο τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτουν τη σεναριολογία και καλούν τη Δύση να σταματήσει να σπέρνει τον πανικό.

Την ίδια στιγμή, τα σχολεία κάνουν ασκήσεις προετοιμασίας για βόμβες ή αεροπορικές επιδρομές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με επίσημους οδηγούς για την δημιουργία μίας «τσάντας έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση εκκένωσης και οι πολίτες έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τη οδό διαφυγής τους, η οποία περιλαμβάνει κυρίως οδήγηση προς τα δυτικά.

Τα Σαββατοκύριακα ακόμη και συνταξιούχοι συμμετέχουν σε ασκήσεις σε δάση έξω από το Κίεβο, όπου τα ερείπια εργοστασίων καλυμμένα με γκράφιτι μετατρέπονται σε πεδία μάχης. Οι άνδρες είναι πολύ μεγάλοι για να υπογράψουν επίσημα συμβόλαια, αλλά οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές τους περιλαμβάνουν στα γυμνάσια.

Συνταξιούχοι κάνουν προληπτικά στρατιωτικές ασκήσειςBBC

«Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι θα εισβάλουν τώρα χάρη στους δυτικούς συμμάχους μας που μας δίνουν όπλα», λέει ο 61χρονος Βασίλ Ναζάροφ κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος από την άσκηση. Είναι η πρώτη του συνεδρία, οπότε το «όπλο» του είναι ξύλινο, προς το παρόν. «Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουν στο Κίεβο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό», προσθέτει .

«Ο εχθρός είναι στα σύνορά μας»

«Νομίζω ότι η απειλή της Δύσης για τρομερές κυρώσεις θα σταματήσει τον Πούτιν», συμφωνεί ο Σέρχι Καλίνιν. Έχουν περάσει μερικές δεκαετίες από τότε που ο 64χρονος τελείωσε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία, οπότε χρειαζόταν ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης.«Ο εχθρός είναι στα σύνορά μας», λέει. «Άρα όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Στο τηλεοπτικό κανάλι Priamyi, η ανάπτυξη περίπου 100.000 στρατιωτών της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία έχει γίνει πλέον «το νούμερο ένα» θέμα. Ο παρουσιαστής Tάρας Μπερεζόβετς περιγράφει τον πρόεδρο της Ρωσίας ως «απρόβλεπτο» και ανησυχεί για τον ισχυρισμό του ότι η Ουκρανία δεν υπήρξε ποτέ κυρίαρχο έθνος. «Ο Πούτιν θέλει να μην κάνει επιλογές η χώρα μας, όπως έκαναν οι Σοβιετικοί ηγέτες στην Ανατολική Ευρώπη για δεκαετίες», λέει.

Η δική του ιστορία ειναι ενδεικτική για την πολυπλοκότητα αυτής της σύγκρουσης: η πρώτη του γλώσσα είναι τα ρωσικά, καθώς κατάγεται από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα από την Ουκρανία στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων το 2014 απαιτώντας στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη.

Όμως ο ίδιος λέει ότι οι ρίζες του δεν τον κάνουν υπέρμαχο της Μόσχας ή μέρος οποιουδήποτε υποτιθέμενου «ρωσικού κόσμου». «Κάναμε την επιλογή μας το 2014 και είναι ξεκάθαρο: δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της ρωσικής «αυτοκρατορίας»», λέει αποφασιστικά. «Ακόμη και αν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ενταχθούμε στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ, ο στόχος μας είναι να γίνουμε μέρος του δυτικού πολιτισμού που σημαίνει κράτος δικαίου και ελευθερία του λόγου. Αυτά είναι πράγματα για τα οποία οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν»

Παρά τις αναφορές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ντμίτρο Ντούμπας και οι φίλοι του δεν αισθάνονται ότι μια ολομέτωπη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας είναι προ των πυλών. Για κάθε ενδεχόμενο, οι βετεράνοι σχεδιάζουν να στείλουν τις οικογένειές τους σε ασφαλείς τοποθεσίες και έχουν ήδη συμφωνήσει πού θα συναντηθούν και πώς θα οπλιστούν.

Ολη αυτή η προετοιμασία όμως θυμίζει...business as usual και όχι μια εξωτερική απειλή με μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές συνέπειες την οποία οι κάτοικοι δεν μπορούν να ελέγξουν. Οι εθελοντές θυμίζουν τις προηγούμενες κρίσεις που η χώρα τους έχει ήδη αντιμετωπίσει: από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 και τις δύο επαναστάσεις μέχρι τον πόλεμο στα ανατολικά. «Είναι φυσιολογικό στην Ουκρανία τα πάντα γύρω να φλέγονται», λένε.

«Αν σκέφτεσαι τον πόλεμο κάθε ώρα της ημέρας, απλά τρελαίνεσαι», συμφωνεί μια άλλη φίλη, η Γιούλια. «Σε τελική ανάλυση, δεν μπορούμε απλώς να σηκώσουμε τη Ρωσία και να τη μεταφέρουμε, όσο κι αν θέλουμε. Είναι ο γείτονάς μας και πρέπει να ζήσουμε μαζί του».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

«Τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία - Η Ρωσία μεταφέρει τανκς και στρατό στη Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανία: Πολίτες ψάχνουν στο διαδίκτυο πώς θα σωθούν σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία